Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2021. március 25., csütörtök]

Városi fejlesztéseket segíthet a laktanya hasznosítása

Nyílt versenytárgyaláson értékesíti a város a volt laktanya területének hetedrészét – döntött a képviselő-testület nevében eljáró polgármester.

A laktanya szinte egészének eladásával a korábbi, kormánypárti városvezetés is próbálkozott, azonban nem találtak vevőt.
A Deákváron található egykori Sallai, majd Esze Tamás laktanya mintegy 28 hektáros, a rendszerváltást követően kiürített területének hasznosítására az első próbálkozás még az első Orbán-kormány idején (1998-2002) történt, amikor Vác akkori fideszes országgyűlési képviselője azt javasolta, hogy mintegy félezer menekültet (migránst) helyezzenek el az ott lévő épületekbe. 2006-ban a volt laktanya területét tulajdonba kapta a város.

Az átadási szerződés értelmében csak bizonyos tevékenységi körökre lehet hasznosítani a területet, illetve az értékesítésből befolyt összeget. Jelenleg több kisebb bérlési konstrukció mellett itt található a Waldorf intézmény és egy kézilabda akadémia is.

A terület egy részének eladására már 2008-ban is megjelent pályázati kiírás, majd 2010 után jelentős erőfeszítések következtek. Médiabeszámolók szerint Fördős Attila akkori polgármester már a 2011-es évértékelőjében „az egykori laktanya értékesítésnek esélyeiről derűlátóan nyilatkozott”. A fideszes városvezetés folyamatosan próbálkozott, de a területet nem sikerült eladnia. Az objektum állapota – annak ellenére, hogy évente nettó közel 11 millióért őrizte egy cég – folyamatosan romlott.

Még a Fördős-éra utolsó hónapjában is megjelent egy eladási hirdetés, ám akkor sem akadt vevő a területre. Annak ellenére, hogy a 2019-ben leváltott polgármester a testületi üléseken gyakran szólt bizakodóan a lehetséges vevők szándékairól.

Most a maximális nyilvánosság mellett – országos lapban is meghirdetve – értékbecslést követően kerül versenytárgyalásos pályáztatásra a volt laktanya területének hetedrésze. A korábbi városvezetés még 13 hektárt értékesített volna 825 milliós induló áron, most a 3 hektáros terület minimális ára 352 millió forint.

Értékesítést követően itt kereskedelmi, szolgáltató tevékenység folytatható majd. A befolyt eladási összeg felhasználása kizárólag városi fejlesztésre, például szociális vagy kulturális beruházásra fordítható. Egy említett profilú beruházás a hasznosított területen várhatóan javítja majd a környék közbiztonságát és infrastruktúrájának fejlesztését is.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 25., csütörtök]

TÁJÉKOZTATÓ az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésének tilalmáról

Hazánkban az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetését a környezetvédelemről szóló 1995-ös törvény oly módon szabályozza, hogy a települési önkormányzatok kezébe adja az égetés időpont és feltételrendszer szerinti meghatározását. A törvény kimondja: ahol ilyen helyi szabályozás nincs érvényben, ott tilos a zöldhulladék elégetése.

Városunkban 2020 tavaszáig bizonyos időszakokban meghatározott napokon és időpontokban helyi rendelet engedte meg ezt a tevékenységet. Az erről szóló 2006-os rendelet azonban 2020. április 16-án visszavonásra került. Ekkor életbe lépett a törvénynek az a kitétele, hogy helyi szabályozás nélkül tilos az égetés.

A Parlament ugyan tavaly elfogadta azt az egész országra vonatkozó tiltást, amely idén január 1-től Magyarország teljes területén betiltja az ilyen égetést, ám ezt a különleges jogrend (veszélyhelyzet) által megkapott hatáskörében a kormány december elején visszavonta. Ez azt jelenti, hogy azokon a településeken, ahol külön rendeletben ezt megengedik, ott szabad égetni. Mivel Vácon jelenleg nincs ilyen hatályos rendelkezés, a törvény szerint továbbra is tilos az égetés.

A külterületen történő égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság, - Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség - egyedileg bírálja el.

A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet értelmében, a tűzgyújtás szabályainak megsértéséért tűzvédelmi bírság szabható ki 10 000 - 3 000 000 Ft között.

Feladó: Városháza

Sport [2021. március 24., szerda]

Labdarúgás - Otthon, édes otthon

Igaz, hogy az egyik fix kiesőjelölt ellen, de győzelemmel vette a hosszú idő után ismét a váci stadionban megrendezett bajnokiját harmadosztályú focicsapatunk: Vác FC – Hódmezővásárhely 3-1 (0-0).

Mint beszámoltunk róla, nemrég a váci klub bejelentette: az MLSZ engedélyezte, hogy amíg nézők nélkül, zárt kapuk mellett rendezhetők csak meg a bajnokik, addig a váciaknak nem kell albérletben szerepelniük, hanem az évek óta felújítás alatt álló helyi stadion adhat otthont a meccseknek.

A mieink a 2015-ös harmadosztályú bajnokság megnyerése (2015. június 7: Vác – Orosháza 3-1) utáni első NB III-as találkozójukat rendezhették a váci stadionban. (Bajnoki utoljára még az NB II-ben 2019. májusában volt, amikor a vendég Tiszakécske nyert itt 1-0-ra.) Az ellenfél a hosszú hetek óta kiesőhelyen tanyázó Hódmezővásárhely volt, amely sportszerűn beleegyezett, hogy a mieinket sújtó vírus miatt az eredeti időponttal szemben csak ma játsszák le az összecsapást.

Csapatunk esélyeshez illően nagy lendülettel kezdte az idén még nyeretlen két csapat mérkőzését. Már az első percekben is a váciak irányították a játékot, ám gólszerzési esélyek inkább csak a pontrúgások után adódtak. A félidő első felében még időnként a vendégek is veszélyeztettek, ám a szünetre maradt a gólnélküli döntetlen a hajtós, de nem túl magas színvonalú küzdelemben.

Nagy és döntő változást hozott viszont a második játékrész. Alig telt el két perc a félidőből, amikor egy beívelt hazai szabadrúgást a vásárhelyi kapus éppen Szalánszki Gergő (képünkön) elé paskolt, aki aztán meg is szerezte a vezetést, 1-0. A rúgott gól meghozta a Vác játékkedvét. Sorra gördültek a hazai támadások, melyek eredményeként az 53. percben Sóron Tibor megduplázta az előnyt, 2-0.

Továbbra is beszorította megszeppent vendégét a Vác, ám a meccs háromnegyedénél egy teljesen ziccerig kijátszott akció végén váratlanul szépített a vendéggárda, 2-1. Sőt, már csak negyedóra volt hátra, amikor akár egalizálhatott volna az ellenfél, szerencsére Halasi Péter bravúrral védeni tudott. Két perce rá viszont eldőlt a pontok sorsa: Magos Mátyás próbálkozása pár centivel, de túljutott a gólvonalon, 3-1.

Végül egy eseményekben szegény első és egy szórakoztató második félidőt követően a Vác megérdemelten gyűjtötte be a pontokat és egy helyet javítva, a 14. helyen áll a 20 csapatos mezőny tabelláján.

A Vác FC a sorsolás szerint legközelebb most szombaton délután háromtól ismét a váci stadionban lép pályára: az ESMTK csapatát fogadja.

Fotó: vacfc.com

Feladó: Városháza

Közélet [2021. március 24., szerda]

Építészeti díjra várnak javaslatokat

Vác Város Önkormányzata „Vác Város Építészeti Díj” alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik munkájukkal a város épített örökségének védelmében, illetve épített környezetének alakításában végeztek kiemelkedő teljesítményt, s ezzel hozzájárultak az épített környezet minőségének és látványának javításához.

Ezzel a díjjal kívánnak méltó emléket állítani Váczy-Hübschl Kálmánnak, a város egykori főmérnökének, aki magas színvonalú városépítészeti és építésztervezői munkássága által formálta Vác korabeli arculatát.

A városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 2/2021. (I. 20.) önkormányzati rendelete alapján a „Vác Város Építészeti Díj” két kategóriájára történő adományozásra vonatkozóan várják a javaslatokat, melyet bármely természetes vagy jogi személy megtehet.

A két kategória:
- felújított épület kategória,
- új épület kategória.

A pályázatra olyan épületekkel lehet jelentkezni április 15-ig, melyeknek felújítási, illetve építési munkái 2017. március 1. és 2021. március 1. között készültek el.

A javaslatnak tartalmaznia kell:
- a javaslattevő nevét, elérhetőségét; a javasolt épület címét,
- az épületről készült fotókat (legalább 5 db jó minőségű fotó, közterületről készítve és lehetőség szerint a belső udvarról is. A fotókat elektronikusan kérjük elküldeni a foepitesztitkar@varoshaza.vac.hu email címre.

A javaslattételre vonatkozó részletek mellékletünkben találhatók.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
epiteszetidij.pdf

Közélet [2021. március 23., kedd]

FELHÍVÁS kitüntetésre történő javaslattételre

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városban tartósan végzett kiemelkedő egészségügyi munka elismerésére „Vác Város Egészségügyéért” kitüntető címet alapított. A cím adományozható a város közigazgatási területén működő egészségügyi intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek.

A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek részletes indoklással az egészségügyi intézmények, vállalkozások és civil szervezetek vezetői, közösségei és Vác város polgárai. A kitüntetést évente két természetes személy kaphatja meg.

A javaslatokat 2021. április 30-ig lehet benyújtani Fehér Zsoltnak az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnökének címezve:
Személyesen: a javaslatok az Igazgatási és Szociális Osztály vezetőjénél – Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta - adhatók le a 2600 Vác, Március 15. tér. 11. szám alatt a 123-as irodába.
E-mail-es formátumban pedig: jogasz4@varoshaza.vac.hu címre küldhetők be.

A kitüntető címet 2021. augusztus 20-án a városi ünnepségen a polgármester adja át.

Vác, 2021. március 23.Matkovich Ilona s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

Sport [2021. március 23., kedd]

Kézilabda - Időpontváltozások tévéközvetítés miatt

A Váci NKSE mindkét, soron következő hazai bajnoki mérkőzésének megváltozik az időpontja a tervezett televíziós közvetítések miatt.

A VNKSE – Alba Fehérvár mérkőzést a Duna World (M4sport+) csatorna tűzte műsorára. A találkozó így március 28-án vasárnap délután négy órakor kezdődik. (Felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy a mérkőzést megelőző éjjel kell az órákat 60 perccel előre állítani!)

A VNKSE – Mosonmagyaróvár találkozó új időpontja április 3. szombat 14.05 (M4sport+). A jelenlegi korlátozások miatt mindkét mérkőzést zárt kapuk mellett kell lejátszani.

Megvan a Magyar Kupa négyes fináléba jutásáért vívandó egymeccses párharc tervezett időpontja is. Ezek szerint a Ferencváros április 10-én szombaton este hatkor lép pályára a váci sportcsarnokban. Amennyiben a mérkőzés döntetlennel zárul, a vendégek jutnak tovább.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2021. március 22., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Varga Ferenc és Franyó Nikoletta gyermeke: Dominik
Cserni Attila és Kövi Ibolya Kitti gyermeke: Ádám Attila

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2021. március 22., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Horváth Viktor és Kerekes Jennifer
Smál-Szilaj Gábor és Domonyi Krisztina

Feladó: Városháza

Temesvári Gábor Ferenc /1945/
Kiss Lajosné sz: Simon Magdolna Margit /1933/


Az elmúlt héten 11 váci személy hunyt el városunkban.
A kegyeleti jogok figyelembevételével március második felétől csak azoknak az elhunytaknak az adatait közöljük, akiknél az elhunyt hozzátartozója nyilatkozatával hozzájárult a nyilvánosságra hozatalhoz. A többi elhunyt esetében összesített statisztikai adat közlése lehetséges csak.

Feladó: Városháza

Pályázatok [2021. március 22., hétfő]

Pályázat szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére

Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja időskorúak tartós bentlakásos szociális ellátása céljából szakképzett gondozó-ápoló munkakör betöltésére munkatársat keres.

A munkakör betöltésének feltétele:
a hatályos jogszabályokban foglalt képesítési előírásoknak megfelelő OKJ-s bizonyítvány, büntetlen előélet.

A jogviszony típus: Közalkalmazotti jogviszony
Bérezés/pótlékok: Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII.törvény alapján
munkahelyi pótlék
műszakpótlék
ünnepnapon végzett munkáért pótlék
szociális ágazati pótlék


Munkaidő: 7.oo-19.oo-ig, illetve 19.oo-7.oo-ig
Juttatások: munkába járás útiköltségének jogszabályban előírt %-os arányú térítése
munkahelyi meleg étkezés biztosítása kedvezményes áron

Jelentkezés: Önéletrajz és iskolai végzettséget, továbbá szakképzettséget igazoló bizonyítvány másolatának beküldésével
e-mailben: otthon911@gmail.com
levélben: 2600 Vác, Burgundia u. 9-11.

Feladó: Városháza