Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Sport [2020. március 14., szombat]

Labdarúgás – Besárgított vereség az üres stadionban

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nézők nélkül, zárt kapuk mögött bonyolították le a másodosztályú bajnokság 28. fordulójának mérkőzéseit. Balmazújvárosban: Vác FC – Kazincbarcika 0-1 (0-0).

Elméletileg az utolsó „hazai” bajnokiját játszotta le a váci gárda Balmazújvárosban. Ha lesz egyáltalán folytatás a pontvadászatban, abban már ismét a soroksári sporttelep lenne a mieink „otthona”.

A barcikaiak elleni mérkőzés elején enyhe mezőnyfölényben játszott az ellenfél, a játékvezető pedig szapora (sárga)laposztogatással színesítette a küzdelmet. Egyéb izgalmas történés nem nagyon akadt a kiegyenlítetté váló, hangulattalan küzdelemben, így nem meglepő módon gólnélküli félidő végén mentek „pihenni” a csapatok.

A fordulás után ismét a vendégek irányítottak, ám a Vác egy ideig masszívan védekezett saját térfelén. Egészen a 71. percig, amikor egy oldalról érkező beadásról lemaradtak a mieink és a rövid sarok közelében vezetést szerzett a Kazincbarcika, 0-1. A hátralévő időben már csak a sárgalapok villantak, melyek száma a lefújásra már közelített egy teljes csapat létszámához.

Végül egy szurkolók nélküli, alacsony nívójú, kevés helyzetet hozó meccsen a látottak alapján a szinte végig domináló vendégek megérdemelten győztek.

A bajnoki sorsolás szerint legközelebb a váciak a vasas Fáy utcai stadionjában lép(né)nek pályára: március 18-án, szerdán este héttől. Hogy aztán lesz-e és ha igen mikor újabb forduló a magyar focipályákon, az a napokban dől majd el.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 13., péntek]

Kézilabda – Jobb volt a bronzesélyes

A Csurgó ellen egy hete megszerzett első bajnoki győzelem után még nagyobb bravúr kellett volna a bajnoki dobogóra hajtó újabb rivális ellen. Sajnos, csak „kellett volna”: VKSE KFT Vác – Grundfos Tatabánya KC 24-34 (13-19).

A szerdán elrendelt országos veszélyhelyzet miatt természetesen ezt a találkozót is nézők nélkül, zárt kapuk mellett rendezték meg.
Az első féltucat perc után a mieink vezettek 2-1-re, ám az 5+1-es védekezésünket a folytatásban annak ellenére is gólerősen játszották át a vendégek, hogy Kovács János pár bravúrt is bemutatott a kapuban. Az első negyedóra végén négygólos volt a különbség. Mindkét oldalon a kezdőcsapatok szerepeltek az első félidő nagy részében a pályán, azzal, hogy a Tatabánya egyet cserélt támadás és védekezés között.

A játékrész második felében növelte előnyét az ellenfél, mivel egyre nehezebben sikerült megtalálni a bányászok kapuja felé vezető utat. Sajnos, sok gólt kaptunk, főleg a jobbátlövő Ancsin Gábor és a beálló Vladimir Vranjes volt eredményes.

A folytatás sem hozott sok izgalmat. A „nézőtlen” találkozó egyre inkább edzőmeccs jelleget öltött. Eleinte felváltva estek a gólok, majd előbb a mieink dobtak hármat zsinórban, mire a vendégek négy egymás utáni hálózörgetéssel válaszoltak. Öt perccel a lefújás előtt alakult ki először a tízgólos differencia, ami végül sajnos, meg is maradt. Nálunk végül ismét volt pár dicséretes produkció, ám ezzel együtt sem sikerült számottevően megizzasztani az időnként könnyedén kézilabdázó vendégeket.

Váci gólszerzők: Bruno Kozina 6, Kállai Martin és Kocsi András 4-4; Nagy Norbert 4 (1); Fórizs Roland 3; Keisuke Macura 2; Miklián Bálint 1.

A legközelebbi játéknapon – március 21, szombat 18.00 – éppen az egyetlen megfoghatónak tűnő rivális otthonában, Mezőkövesden lépnek pályára a mieink. Ha egyáltalán...

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 12., csütörtök]

Kézilabda, labdarúgás – Zárt kapus bajnokik

A kormány által elrendelt veszélyhelyzet előírásai alapján két váci érintettségű hétvégi bajnoki mérkőzést is zárt kapuk mellett rendeznek majd meg.

Március 13-án, pénteken este fél héttől a váci férfi kézilabda együttes a Tatabányát fogadja az NB I-es bajnokság 19. fordulójában. A találkozót a váci sportcsarnokban rendezik meg, de azt szurkolók nem tekinthetik meg a helyszínen.

Másnap, március 14-én, szombaton Balmazújvárosban kerül sor délután fél háromtól a Vác FC – Kazincbarcika NB II-es focibajnokira. Erre szintén tilos lesz a nézői jelenlét.

Amennyiben a veszélyhelyzet következő időszakban is fennmarad, természetesen további sporteseményeket is zárt kapuk mögött rendeznek majd meg.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 10., kedd]

Sakk – Újabb vereség

Továbbra sem szerepelnek valami fényesen az NB II-es csapatbajnokság Erkel csoportjában a váci sakkozók. A legutóbbi fordulóban is csupán megfelezték az ellenfél által gyűjtött pontokat: Városháza Akadémia – Váci SC 8:4.

A Budapesten, a sakkszövetség székházában lebonyolított mérkőzés 12 partija közül a mieink csupán egyet nyertek meg: sötéttel Prohászka Gyula révén. Féltucat játszma döntetlennel zárult, míg öt alkalommal is csak a győztesnek kijáró gratuláció jutott a mieinknek.

Két fordulóval a sorozat zárása előtt – legközelebb március 22-én a váci művelődési központban – a még a bajnoki címért versenyben lévő Dunaharaszti sakkozóival találkoznak a sereghajtó váciak.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 9., hétfő]

Labdarúgás – Kinyílt a váci gólzsák

A labdarúgó másodosztályban lejátszotta 26. mérkőzését is a sereghajtó váci legénység. És végre gólokat is szerzett, így kiesést jelentő helyre csúszó hazaiak elleni összecsapás után az idei második bajnokságbeli győzelmét is elkönyvelhette: Duna Aszfalt TLC – Vác FC 1-5 (1-2).

Az első negyedóra jobbára óvatos játékkal telt, az enyhe mezőnyfölényben játszó hazaiak ezt a 15. percben egy felsőléces szabadrúgással zárták le. A folytatásban egyre inkább uralta a játékot a pályaválasztó és már helyzeteket is kidolgoztak a váci kapu előtt. A félidő felénél két alkalommal is csak a szerencse mentette meg hálónkat, majd váratlanul a 24. percben Bartos Julián (képünkön) révén mégis a mieink szereztek előnyt, 0-1. (A váciak 564 játékpercet követően találtak ismét a kapuba.)

Ám nem sokáig vezetett csapatunk, mert a játékrész záró negyedórájának elején a felfutó kécskei jobbhátvád egyenlített, 1-1. Az egalizálást követően teljesen beszorította a mieinket a hazai gárda. Nem volt bíztató, hogy a szünetig már két váci cserét is végre kellett hajtani. A játékrész hosszabbításában aztán egy váci kontra végén Szenes Bence ismét vezetéshez juttatta a Vácot, 1-2.

A folytatásban gyorsan növelte előnyét a Vác, miután az 50. percben a hazaiak öngólt vétettek, 1-3. A balszerencsés mozdulat és a kétgólos hátrány megfogta a hazaiakat, akik kettős cserével próbáltak változtatni a találkozó menetén. Ám ettől még inkább szétesett a játékuk és a 71. percben Bartos Julián megduplázta góljai számát, 1-4. A slusszpoén is a váciaké volt, pontosabban Bartos Juliáné, aki megszerezte a találkozón a harmadik gólját is, kialakítva a mieink fölényes győzelmének a különbségét.

A mérkőzés eredménye azért is váratlan, mivel a váci fiúk 2020-ban a vasárnapi bajnokiig még nem szereztek bajnoki gólt, illetve az ezt megelőző negyedszáz meccsen (2250 perc alatt) összesen szereztek 12-t – most pedig 90 perc alatt ötöt!

A Vác FC tehát 26 találkozóján eddig egy tucat pontot gyűjtve zárja az NB II-es tabellát. Legközelebb – a Nemzeti ünnep miatt kivételesen szombaton – március 14-én a tervek szerint utoljára utazik „hazai” meccsére Balmazújvárosba csapatunk, ahol fél háromtól a Kazincbarcikát fogadja. A további saját pályaválasztású mérkőzéseinkre még nincs biztos helyszín – talán Soroksár lesz… -, az biztos, hogy a váci stadionban továbbra sem lehet bajnokit rendezni.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 8., vasárnap]

Kézilabda – A vártnál sokkal magabiztosabb győzelem

Az őszi hazai nyögvenyelősen megnyert találkozó (31-28) után a reméltnél sokkal simábban nyert az egyik újonc otthonában a hetek óta remek formában játszó élvonalbeli női kézilabda együttesünk: Szombathely – Váci NKSE 30-36 (16-20).

A találkozó első perceiben a mieink vezettek egy-két góllal, ám az újoncként is remekül szereplő szombathelyiek a 9. percben 6-5-re fordítottak. Erősített csapatunk és ismét kétgólos előnyt szorgoskodott össze. A játékrész felénél felváltva estek a találatok. Aztán meglódultak a mieink. Zsinórban négy gólt dobtak az egyre többet rontó ellenfél kapujába és a 23. percben már féltucattal, 17-11-re vezettek. (A 15. és a 23. perc között nyolc váci hálózörgetésre csak két válasz érkezett.) Aztán feltámadtak a hazaiak is és a félidő utolsó percében megfelezték hátrányukat. Szerencsére a szünet előtti utolsó mozzanat Kácsor Gréta találata volt, így négygólos váci fórral mehettek pihenőre a hölgyek.

A második játékrész elejét is jól indította a Vác, hiszen hamar visszaállt a féltucatos előnyük (33. perc: 17-23). Majd még rátettek a lapátra Szilágyi Zoltán vezetőedző tanítványai és a 37. percben már tíz találattal, 28-18-ra vezettek! A találkozó kétharmadánál néhány hazai kapusbravúr megtorpantotta a mieink gólgyártását. Egy ideig felváltva estek a találatok, majd jött egy váci hullámvölgy és a záró tíz perc elején ismét hatgólos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző (26-32).

A hajrában már nagy fordulat nem történt: mindkét kap előtt hanyagolták a védekezést a csapatok, a mieinknél a kevesebb játéklehetőséget kapó játékosok is pályára léphettek. Végül magabiztos váci siker született, így jó érzésekkel mehet egy kis bajnoki pihenőre csapatunk.

Váci gólszerzők: Kácsor Gréta 10 (1); Diószegi Nikolett és Lakatos Rita 5-5; Helembai Fanny 4; Hámori Konszuéla 3; Kuczora Csenge 3 (1); Sanja Radoszavljevics 2; Barbara Arenhart, Paróczy Sára, Szabó Kitti és Szondi Zsófia 1-1.

Az olimpiai selejtező torna miatt most négyhetes szünet következik a pontvadászatban. A mieink legközelebb április 4-én, szombaton este hattól Siófokon lépnek pályára.
(Képünkön a bajnoki szünet előtti bajnoki tabella.)

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 8., vasárnap]

Vízilabda – Kettős hazai siker a váci medencében

Vác adott otthont az OB II-es férfi vízilabda bajnoki középszakasz egyik csoportbeli nyitányának. A kétfordulós játéknapot két győzelemmel tudta le a váci gárda: Váci VSE – Fehérvár VSE 15-10 és Váci VSE – MEAFC-Miskolc 12-10.

A nap négy mérkőzése közül az első és az utolsó volt váci érdekeltségű. Még a délelőtt folyamán szálltak vízbe a mieink a fehérvári pólósok ellen. A találkozó a játékidő feléig szoros, nagy csatát hozott. Két negyed után 5-5 volt az állás. Aztán a meccs második felében beindult a hazai gólgyártás és előbb 5-3-ra, majd 5-2-re megnyerve az aktuális negyedet, végül magabiztos, ötgólos győzelmet könyvelhettek el a váciak. A gólok közül Binder Szabolcs egymaga féltucatot vállalt, Pálfai Álmos 3, Paupa Bálint és Petrovszky Gergő 2-2, míg Ilyés Ádám és Jánosi Botond 1-1 találatot szerzett.

Két mérkőzésnyi pihenőt követően a miskolciak ellen még érdekesebben alakult a találkozó. Ugyanis a rivális a záró 7 perc előtt már 10-7-re vezetett. Az utolsó negyedben aztán újra ellenállhatatlanul pólóztak a váciak, és zsinórban 5 gólt dobva, végül újabb győzelmet arattak. Ezen az összecsapáson Paipa Bálint volt a legeredményesebb 4 találatával. Binder Szabolcs hármat dobott, Jánosi Botond és Petrovszky Gergő 2-2 alkalommal zörgette meg a hálót, míg Pálfai Álmos ezúttal egyszer volt eredményes.

A harmadosztály 9-16. helyéért vívandó következő dupla játéknapon – március utolsó szombatján – a miskolciak lesznek a rendezők. Akkor a csoport élén álló váciak a hazaiak mellett a Kecskeméttel találkoznak majd.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 7., szombat]

Kézilabda – Az első győzelem, az utolsó szalmaszál

A komlói méretes vereség után – ezúttal hazai környezetben – egy újabb középcsapattal találkoztak a 17 lejátszott bajnoki után is nyeretlen váciak. Csapatunk ezúttal nagy hátrányból is fordítani tudott és megszerezte első bajnoki győzelmét: VKSE KFT Vác – Csurgói KK 24-22 (10-13).

A bóbiskolva kezdő vendégekkel szemben remekül indították a hatvan percet a mieink és féltucat perc alatt 5-1-es előnyt fabrikáltak. Érkezett is a csurgói időkérés, amely megtette hatását. Felpörögtek a látogatók: az első negyedóra végén egalizáltak, majd a meccsharmadnál már náluk volt az előny. Bizony, egy negyedóra alatt csupán kétszer sikerült a váciaknak betalálni, miközben nyolc gólt kapott csapatunk. A szünetig nem úgy nézett ki, hogy akár meg is születhet a mieink első győzelme a most folyó pontvadászatban. A félidő záró perceiben kölcsönös hibák és ziccerrontások jellemezték a küzdelmet.

Aztán a fordulás után az ellenfél kezdett úgy, mint a meccs elején a Vác. A 36. percben már hat gól volt a Csurgó fórja. Ekkor valamit nagyon eltalálhatott az időkérés alatt Gúnya Péter vezetőedző, ugyanis fantasztikusan összeállt a mieink 5+1-es védekezése. A csurgói játékosok fejben alighanem letudták a mérkőzést, teljesen belealudtak a pályán történtekbe. A 36. és a 46. perc között még az első félidőben látott fordulatnál is jelentősebb változás állt be: tíz váci hálózörgetésre csupán két válasz érkezett.

Kovács János (képünkön) bravúrjai mellett egy egészpályás gólra is képes volt, támadásban pedig Bruno Kozina volt a mieink motorja és gólfelelőse. A dolgok ilyetén alakulása feldobta a váci legénységet, a Csurgó pedig láthatóan megzavarodva kereste a visszautat ahhoz a játékához, amely magabiztos fórt jelentett számukra. Majd egy gól az egyik, egy találat a másik oldalon, tehát 20-18-at követően hol egy, hol két gól volt a hazai előny. Ahogy fogyott a lefújásig hátralévő idő, úgy lett egyre idegesebb a vendéggárda. Igaz, a mieink is egyre inkább elfáradtak, de az első győzelem ízének megtapasztalása érdekében a szívük vitte előre a hazai játékosokat.

Váci góldobók: Bruno Kozina 6; Kállai Martin 5; Nagy Norbert 4; Keisuke Macura és Stanislav Petricsko 3-3; Kovács János és Rozner Kevin 1-1; Miklián Bálint 1(1).

A váciak legközelebb ismét hazai környezetben lépnek pályára. A még az EHF Kupában is érdekelt Tatabánya március 13-án, pénteken este fél héttől lesz a mieink ellenfele.

Fotó: vacikse.hu

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 6., péntek]

Kézilabda – Három váci a szűkített keretekben

A szövetségi kapitányok kijelölték a 19 főre szűkített női kézilabda válogatott keretüket a március 20-22. között Győrben lebonyolítandó olimpiai selejtezőtornára.

A magyar nemzeti csapat keretében Danyi Gábor és Elek Gábor döntése értelmében két váci játékos kap helyet: az irányító Lakatos Rita és a balátlövő Kácsor Gréta.

A mieink ellenfele lesz – Oroszország és Kazahsztán mellett – Szerbia is. A szerbek válogatottjában léphet pályára a tornán a váci klub balszélsője, Sanja Radoszavljevics.

A magyarok 20-án pénteken 17 órakor Kazahsztán, 21-én, szombaton este fél hattól Szerbia, majd 22-én, vasárnap 20.30-tól Oroszország ellen játszanak. A csoport első két helyezettje kvalifikálja magát a tokiói ötkarikás játékokra.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 3., kedd]

Vízilabda – Indul a bajnokság középszakasza

Mint beszámoltunk róla, az OB II-es vízilabda bajnokság alapszakaszában a Közép csoport 3. helyét szerezte meg a Váci Vízilabda SE. Így a pontvadászat következő felvonásában – a középszakaszban – a 9-16. helyért játszhat.

A négycsapatos csoportban három dupla fordulót rendeznek, mely során végül mindegyik együttes újabb 6 mérkőzést tud majd le. A négy résztvevő egyaránt 0 ponttal rajtol majd. Az első ilyen négymeccses játéknapra március 7-én, szombaton kerül sor. A rendező klub a váci egyesület lesz, de a mérkőzések helyszíne még nem tisztázott.

Feladó: Városháza