Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Sport [2020. június 26., péntek]

Kajak-kenu – Babella László újabb rangos elismerése

Babella László, a kajak-kenu sortág örökifjú váci legendája, aki – ki hinné? – tavaly töltötte be a 80. életévét, újabb méltó elismerésben részesült a szakszövetség tegnapi ünnepélyes márványtábla avatóján.

A váci mesternél két esztendővel fiatalabb Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Schmidt Gábor köszöntette a székházban zajló eseményen megjelent 18 sportági ikont, illetve az elhunytak hozzátartozóit. Az MKKSZ legmagasabb kitüntetését, az Arany Érdemérmet 2006-ban alapították, amellyel azoknak a kiemelkedő személyiségeknek a tevékenységét ismerik el, akik több évtizeden át szolgálták a magyar kajak-kenut sportolóként, edzőként, sportvezetőként, és a legtöbbet tettek annak fejlődéséért és eredményességéért.

Babella László ezt az elismerést 2009-ben vehette át, ugyanabban az évben, mikor Vác városa Pro Urbe kitüntetésben részesítette. A következő évben a mesteredző életművét állami szinten a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével is díjazták. Ezen elismerések sorában egy újabb mérföldkő, hogy városunk büszkesége a sportág halhatatlanjainak nevét tartalmazó márványtáblán is szerepel a jövőben.

fotó: kajakkenusport.hu

Feladó: Városháza

Sport [2020. június 19., péntek]

Kézilabda - Női NB I 2020/2021 sorsolás

A szövetségben ma megtartották az élvonalbeli kézilabda bajnokságok sorsolását. A pontvadászat szeptember elején rajtol és alighanem a kupaszereplések és a tévéközvetítések miatt a korábbinál is több előzetes időpont módosulással folyik majd.

A Váci NKSE menetrendje a bajnokság első körében - hivatalos játéknapokkal – alább megtekinthető. (A találkozók órára lebontott menetrendjét a tervek szerint augusztus 3-án délelőtt határozzák meg.)

I. ford.: 09. 06. FTC - VNKSE
II. ford.: 09. 13. VNKSE - MTK
III. ford.: 09. 20. ALBA - VNKSE
IV. ford.: 09. 27. Mosonmagyaróvár - VNKSE
V. ford.: 10. 11. VNKSE - Kisvárda
VI. ford.: 10. 18. Békéscsaba - VNKSE
VII. ford.: 10. 25. VNKSE - Érd
VIII. ford.: 11. 01. Szombathely - VNKSE
IX. ford.: 11. 08. VNKSE - Dunaújváros
X. ford.: 11. 15. Siófok - VNKSE
XI. ford.: 12. 30. VNKSE – Szt. István
XII. ford.: 01. 10. Győr - VNKSE
XIII. ford.: 01. 17. VNKSE - DVSC

Feladó: Városháza

Sport [2020. június 11., csütörtök]

Labdarúgás – Hiánypótlás után sincs NB II-es váci licenc

A Magyar Labdarúgó Szövetség illetékes szakbizottsága a hiánypótlási határidőt követő ülésén úgy döntött, hogy a Vác FC részére nem adja meg az NB II-es klublicencet.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt másodosztályú bajnokság pályára lépő együttesi közül a váciak zártak az utolsó helyen. Ez alapján a tervek szerint az augusztus elején rajtoló új pontvadászatban csak az NB III-ban szerepelhetnek a mieink.

Ám a különböző visszalépések és az esetleges csoportlétszám növelés esetleg lehetőséget adott volna rá, hogy megtartsa helyét a második vonalban csapatunk. Ezért a Vác FC beadta licenckérelmét az NB II-re. Az Elsőfokú Licencadó Bizottság első körben hiánypótlásra kötelezte a klubot, melynek június 2-a volt a határideje. A Vác hazai bajnokijainak helyszíneként a balmazújvárosi stadiont jelölte meg.

Sajnos, a második körben is visszautasította a bizottság a licenckérelmet. Ennek kapcsán még van ugyan fellebbezési lehetősége a váci vezetőknek, ám új dokumentumot, igazolást ahhoz már nem csatolhat az egyesület.

Feladó: Városháza

Sport [2020. június 4., csütörtök]

Kézilabda – Nem nevezett az NB I-re a VKSE

A Magyar Kézilabda Szövetség a beérkezett nevezések alapján véglegesítette a K&H Női Kézilabda Liga és a K&H Férfi Kézilabda Liga 2020/2021-es bajnoki idényének mezőnyét.

A két lista alapját az adta, hogy egy korábbi döntés értelmében törölték a 2019/2020-as pontvadászatot és a szeptemberben induló új élvonalbeli bajnokságra az egy évvel korábban megszerzett versenyjog szerint nevezhettek a csapatok.

A Váci NKSE természetesen indul az NB I-ben. Miután megegyezés született a helyi sportcsarnok bérleti díjairól a városvezetéssel, az edzések és mérkőzések továbbra is Vác Város Sportcsarnokában lesznek.

Nem lesz viszont ugyanitt férfi kézilabda NB I-es bajnoki. Ugyanis – bár az említett ok miatt megtehette volna – a Váci KSE férfi együttese nem nevezett az elsőosztályú pontvadászat 2020/2021-es sorozatára. Hogy a másodosztályban – vagy esetleg csak az NB II-ben – indul-e a gárda, az csak később derül ki.

Feladó: Városháza

Sport [2020. május 25., hétfő]

Kézilabda – Újra itt van, újra itt van … FRISSÍTVE

A Váci NKSE közösségi oldalán megosztott információ szerint március 13. óta először volt együtt a váci sportcsarnokban a szakmai stáb és a játékoskeret. Az immár csoportos edzésmunka előtt a csapat orvosa, dr. Bánhidi Péter mindenkin elvégezte a koronavírus-tesztet, mely szerencsére senkinél nem mutatott ki fertőzöttséget.

Mint köztudott, a kézilabda szakszövetség megsemmisítette a 2019/2020-as pontvadászat és kupasorozat eredményeit, így a csapatok az előző sorozat eredménye szerint készülhetnek a nemzetközi kupasorozatra. Ennek megfelelően a mieink a második legrangosabbnak számító megmérettetésen, az Európa Liga mezőnyében rajtolhatnak majd. Az új, korábban már bejelentett játékos átigazolásokon (Triffa Ágnes - kapus, Grosch Vivien – jobbszélső, Andela Janjusevic – jobbátlövő), kívül várható egy válogatott beálló érkezése is.

A Váci NKSE ezúton is tájékoztatja az érdeklődőket, hogy az edzések látogatása – a koronavírus-járvány miatti helyzetben – a szurkolók számára egyelőre nem lehetséges!

***
FRISSÍTÉS!
A VNKSE május 30-i bejelentése szerint Andela Janjusevic mégsem lesz a csapat tagja.

Fotó: VNKSE Facebook

Feladó: Városháza

Sport [2020. május 24., vasárnap]

Labdarúgás – Hiánypótlás szükséges

A napokban tartotta meg első, a 2020/2021-es sorozatokra vonatkozó ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség Elsőfokú Licencadó Bizottsága. A grémium döntött több NB I-es és NB II-es bajnokságra beadott klublicenc kérelemről is. Bár a Vác FC a lezárt másodosztályú bajnokságban kieső helyen végzett (lásd: vac.hu – Sporthírek, 2020. május 4.), az egyesület vezetése a második vonalra érvényes licencet is igényelt.

Sajnos, ezt az első körben nem kapta meg, mivel hiánypótlást rendelt el számukra a bizottság. A hiányzó dokumentumokat június 2-ig lehet benyújtani.

A Vác FC-t a jelen helyzet szerint NB III-as indulási jog illeti meg, ám az esetleges visszalépések miatt – amennyiben lehetőség nyílna a második vonalban történő szereplésre – mindenképpen meg kell kapni az NB II-es klublicencet.

Feladó: Városháza

Sport [2020. május 4., hétfő]

Labdarúgás – Kiesett (?) a Vác FC

Meghozta döntését a félbeszakadt profi labdarúgó bajnokságok sorsáról a sportági szakszövetség. Ez alapján elméletileg az ősszel induló új pontvadászatban a váci csapat csak a harmadosztályban szerepelhet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján publikált mai határozat szerint az élvonal a hátralévő 8 fordulót május 30-tól általában heti két fordulóval tudja majd le. Nem folytatódik viszont az NB II-ben és az NB III-ban félbemaradt küzdelemsorozat. Az MLSZ a jelenlegi állás szerint (lásd képünkön) tekinti lezártnak a pontvadászatot.

Döntöttek arról is, hogy e táblázat alapján határoznak a feljutókról (MTK és Budafok) és a kiesőkről (a korábban kizárt Balmazújváros mellett a Vác és a Tiszakécske). Eszerint tehát a váciaknak búcsúzniuk kell a másodosztálytól – hacsak nem lesz legalább két másik klub, amely nem tudja majd teljesíteni az új NB II-es bajnokságban való indulás licencfeltételeit, miközben a mieink mindenben (például létesítmény infrastrukturális követelményekben) megfelelnek az előírásoknak és az MLSZ visszasorolja a csapatot a másodosztályba.

Feladó: Városháza

Sport [2020. április 9., csütörtök]

Kézilabda – Nem folytatják a 2019/2020-as sorozatokat

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének mai döntése szerint a felfüggesztett 2019/2020-as bajnoki és kupasorozatokat befejezettnek nyilvánítja és egyben törli.

Eszerint egyik osztályban és a kupákban sem hirdetnek győztest és nem állapítanak meg helyezéseket sem. Így nem lesz kieső és feljutó sem. Az ősszel kupa indulásra azok a sportszervezetek lesznek jogosultak, akik erre a 2018/2019-es idény eredményei alapján jogosultak voltak. Ezen együttesek a nemzetközi szövetség vonatkozó szabályzata szerint indulhatnak az adott nemzetközi kupasorozatban.

A döntés értelmében tehát mind a váci női, mind a váci férfi csapat továbbra is élvonalbeli indulási joggal bír majd, a Váci NKSE pedig minden bizonnyal indulhat az immár Európa Ligának nevezett második számú nemzetközi kupasorozaton.

***

A szakszövetség elnöksége április 9-i határozatával a Váci NKSE klubelnökét, Kis-Máténé Kirsner Erika (képünkön) MKSZ elnökségi tagot nevezte ki meghatározatlan időtartamra a felnőtt női válogatottért felelős elnökségi megbízottnak.


Fotó: www.mksz.hu

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 16., hétfő]

Felfüggesztett sportélet

A Magyar Labdarúgó Szövetség mai döntésével teljes lett a váci labdajáték csapatok érintő versenyrendszerek határozatlan időre történő felfüggesztése.

Korábban a Magyar Kézilabda Szövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség is úgy döntött, hogy a koronavírus járvány terjedésének meggátolása érdekében azonnal beszünteti minden szinten a bajnokságok és kupaküzdelmet lebonyolítását.

A kézilabdásoknál tehát a Váci NKSE és a VKSE Kft. Vác élvonalbeli együttese, a labdarúgóknál a Vác FC NB II-es gárdája, a vízilabdásoknál pedig a Vác VSE harmadosztályú csapata egyaránt kényszerszünetet kell, hogy tartson. Mindegyik sportágban bizonytalan a pontvadászat folytatása és az sem eldöntött, hogy milyen elvek mentén határozzák meg a bajnokság végeredményét, ha nem tudják befejezni a versenykiírások által szabályozott rendszerben a mérkőzés sorozatokat.

Feladó: Városháza

Sport [2020. március 14., szombat]

Labdarúgás – Besárgított vereség az üres stadionban

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben nézők nélkül, zárt kapuk mögött bonyolították le a másodosztályú bajnokság 28. fordulójának mérkőzéseit. Balmazújvárosban: Vác FC – Kazincbarcika 0-1 (0-0).

Elméletileg az utolsó „hazai” bajnokiját játszotta le a váci gárda Balmazújvárosban. Ha lesz egyáltalán folytatás a pontvadászatban, abban már ismét a soroksári sporttelep lenne a mieink „otthona”.

A barcikaiak elleni mérkőzés elején enyhe mezőnyfölényben játszott az ellenfél, a játékvezető pedig szapora (sárga)laposztogatással színesítette a küzdelmet. Egyéb izgalmas történés nem nagyon akadt a kiegyenlítetté váló, hangulattalan küzdelemben, így nem meglepő módon gólnélküli félidő végén mentek „pihenni” a csapatok.

A fordulás után ismét a vendégek irányítottak, ám a Vác egy ideig masszívan védekezett saját térfelén. Egészen a 71. percig, amikor egy oldalról érkező beadásról lemaradtak a mieink és a rövid sarok közelében vezetést szerzett a Kazincbarcika, 0-1. A hátralévő időben már csak a sárgalapok villantak, melyek száma a lefújásra már közelített egy teljes csapat létszámához.

Végül egy szurkolók nélküli, alacsony nívójú, kevés helyzetet hozó meccsen a látottak alapján a szinte végig domináló vendégek megérdemelten győztek.

A bajnoki sorsolás szerint legközelebb a váciak a vasas Fáy utcai stadionjában lép(né)nek pályára: március 18-án, szerdán este héttől. Hogy aztán lesz-e és ha igen mikor újabb forduló a magyar focipályákon, az a napokban dől majd el.

Feladó: Városháza