Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Sport [2021. január 23., szombat]

Kézilabda – Ennek meg a kukában a helye

Újabb hazai mérkőzésén sem sikerült pontot szereznie a második számú európai kupasorozat csoportkörében a váci együttesnek. Ha az oroszországi diadal díszvitrinbe való volt, akkor a mai meccs helye egyértelműen a szemeteskukában van: Váci NKSE – Herning-Ikast 26-38 (13-21).

A győztes oroszországi utazásnak rossz következménye is volt: Szilágyi Zoltán vezetőedző koronavírus gyanújával otthoni karanténba kényszerült. Helyét a kispadon Németh András vette át. A vendégek 15 fős játékoskerettel érkeztek egy szerdán lejátszott sikeres bajnoki után. Érdekesség, hogy kiváló rutinos kapusuk, Sabine Englert, idősebb, mint a két váci kapus együttvéve…

A megelőző két kupameccsükből sajnos a párizsiak elleni semmilyen védekezést hozták át mára a mieink. A sokkal energikusabban, magabiztosabban kézilabdázó dánok ellen az első félidőben még sikerült kétszer egyenlíteni, ám a szünetig már hatalmas különbség volt a csapatok között. Ennek oka a védőmunka és kapusteljesítmény hiánya mellett az volt, hogy támadásban a passzív szélsőjáték mellett a beállósokat sem sikerült megjátszani. Az átlövéseink hatásfokáról nem is érdemes beszélni, továbbá a büntetőink is inkább a mi csapatunkat sújtották. A túloldalon viszont a remekül felkészített vendégek rendre úgy mentek át a váci védőfalon, mintha az nem is lett volna.

A fordulást követően előbb valamelyest szűkített hátrányán a Vác, ám a záró 20 perc már vesszőfutás volt a csapatnak. A különbség folyamatosan nőtt még úgy is, hogy különböző védekezési formával próbálkozott a VNKSE. A legnagyobb dán fór 15 gól volt, amin a találkozó záró három hazai találat sem tudott jelentősen kozmetikázni.

Váci gólszerzők: Lakatos Rita 8(3); Diószegi Nikolett és Hámori Konszuéla 4-4; Helembai Fanny és Sanja Radoszavljevics 3-3; Kácsor Gréta 2; Szabó Laura 2(2).

Németh András: – Rengeteg ziccert és öt hetest is kihagytunk, de nem tudtunk alkalmazkodni a játékvezetői felfogáshoz sem. Nagy sebességkülönbség volt a két csapat között és a kapusok közötti teljesítménykülönbség is oka volt a vereségünknek. Ami szűkebb lett volna egy hatékonyabb támadásbefejezéssel.

A csoportkör első fele után, három lejátszott találkozón, 2 pontot gyűjtött Vác. Legközelebb a mai meccs „visszavágójára” hivatalos a kupasorozatban csapatunk: február 6-án, szombaton magyar idő szerint délután négytől Ikastban szerepel. Addig azonban előbb 27-én 16 órakor Szombathelyen, majd 30-án délután negyed háromtól a váci sportcsarnokban a dunaújvárosiakkal szemben lép pályára az együttes – természetesen továbbra is zárt kapuk mögött.

A csoportban a vasárnapra tervezett Paris ’92 – HC Zvezda találkozó elmarad. Az orosz csapat a szigorított francia víruselőírások miatt nem utazott el a mérkőzésre.

Fotó: Kovacsics József

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 21., csütörtök]

Labdarúgás – Tavasszal is a BVSC-pályán leszünk otthon

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján megtörtént a módosítás: az ott szereplő adatok szerint a Vác FC NB III-as focicsapata a most folyó bajnokság végéig a BVSC zuglói sporttelepén rendezi a hazai bajnoki mérkőzéseit.

Az immár Csank János szakmai irányítása mellett készülő váciak első tavaszi bajnokijukat a tervek szerint február 28-án, vasárnap 11 órától a Kispest második csapatának otthonában vívja. Majd egy hétre rá Kecskemétre látogatnak a mieink. Az első pályaválasztásunk mellett rendezendő mérkőzésre március 14-én vasárnap a zuglói pályán a Hódmezővásárhely ellen vívjuk.

A képünkön is látható program szerint a folytatásban szintén a BVSC pályáján rendezi meg a váci klub a „hazai” összecsapásait, mivel a váci stadion továbbra sem alkalmas bajnokik lebonyolítására.

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 16., szombat]

Kézilabda – Ennek a díszvitrinben a helye!

A klub eddigi történetének egyik legnagyobb bravúrját érte el a női kézilabda EHL-kupa csoportkörében a váci hölgykoszorú. A mieink ezúttal az orosz bajnokságban dobogóért küzdő volt BL-győztes otthonában diadalmaskodtak: HC Zvezda Zvenyigorod – Váci NKSE 29-33 (12-17).

Szerencsére a váci küldöttség tagjai vírusmentesek voltak, így – a műtét után lábadozó Grosch Vivien és Kuczora Csenge, továbbá a térdpanaszokkal maródi Triffa Ágnes kivételével – mindenki játékra kész volt.

A mérkőzést hatalmas gólpárbajjal nyitották a csapatok. Három orosz egyenlítés után viszont még úgy is elhúzott a meglepett hazaiaktól csapatunk, hogy pár ziccerünk kimaradt. Remekül védekezett a Vác és a kapuban Bukovszky Anna is nagyot javult a hazai kupameccs óta.

A túloldalon Kácsor Gréta és Diószegi Nikolett rendre betalált és a 10. percben 3-6-os állásnál időt is kért a hazai edző. A szigorú játékvezetői felfogás sorra kiállításokat eredményezett, sajnos a félidő második felében inkább nálunk. Mivel Helembai Fanny és Szabó Laura is összeszedett két kétperces büntetést, félő volt, hogy a folytatásban ez kihat majd a mieink védekezésére.

Ám a szünetig folytatódott a remek váci támadójáték és a 24. percben már kétszer annyi gólt számláltak a mieink az ellenfél találat mennyiségénél (8-16). A játékrész hajráját jóformán végig emberhátrányban játszotta a VNKSE és az utolsó pillanatban bekapott gól miatt a pihenőre ötre csökkent az előnyünk.

A folytatásban hosszabb támadásvezetésre tértek át a mieink, míg a vendéglátók nyitott védekezéssel próbálkoztak. Felzárkózott a Zvezda négy találatra, ám aztán a mieink jól játszották át egyéni megoldásokkal a testfelépítésben nagy előnyben lévő oroszok védekezését és a 47. percben megnyugtató, 26-19-es fórban volt a Vác.

A hajrára viszont belefáradtak a sok birkózásba a magyar lányok. Jöttek a támadásbeli bakik. Szerencsére Kácsor Gréta kétszer is megvillant, így két gólnál közelebb nem jöttek fel az oroszok (57. perc: 28-30). A váci lányokat jóformán csak a szívük vitte már előre, viszont az utolsó előtti percben Szabó Laura biztoskezű hetesértékesítése végleg döntött.

Végül a vasárnapi vereséghez képest mind a szerdai bajnokira, mind a mai kupameccsre nagyot javult a Vác teljesítménye. A kezdőhetes tagjai emberfelettit produkáltak, mindegyikük nagybetűs teljesítményt nyújtott ma. Egy olyan győzelmet arattak, melyet még évek múltán is büszkén emlegethetnek játékosok, vezetők és szurkolók egyaránt.

Váci góldobók: Diószegi Nikolett 9; Kácsor Gréta 8; Lakatos Rita 5; Sanja Radoszavljevics 4; Hámori Konszuéla 3; Helembai Fanny 2; Szondi Zsófia 1; Szabó Laura 1(1).

A váciak legközelebb január 23-án szombaton, 16 órától hazai pályán fogadják a dán Herning-Ikast együttesét (élő tévéközvetítés: Sport1 TV).

A csoport másik összecsapásán: Paris '92 - Ikast 26-23.

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 13., szerda]

Kézilabda – Habkönnyű siker a viharsarki meccspótláson

Két nemzetközi kupameccs között egy, még a szeptemberi 6. fordulóból elhalasztott bajnokiját pótolta szerdán az NB I-es váci kézilabda együttes: Békéscsaba – Váci NKSE 25-39 (9-20).

A vasárnapi itthoni és az e hét szombatján lejátszandó zvenyigorodi EHL kupamérkőzés közötti „szendvicsként” ma a Viharsarokban lépett pályára a bajnoki pontokért csapatunk. A párizsiak elleni játékoskeret tovább szűkült. A sérüléssel bajlódó Triffa Ágnes távollétében a kapuban ismét két fiatal hálóőr igyekezett megfelelni az elvárásoknak, és mivel a meccs eredeti időpontjában Aron Andrea még nem volt váci játékos, így ő sem léphetett pályára.

Az első öt perc szaladgálós bakisorozatában két váci gól született. A mieink ezúttal pattogós, összeszedett védekezéssel indítottak a hatvan percet. Elsősorban Sanja Radoszavljevics (képünkön) kontragóljaival a 10. perc végén már 6-2-es fórt szorgoskodott össze a Vác. A hazai időkérés után is folytatódott a masszív váci védekezés, ami aztán – Bukovszky Anna jóvoltából – jó kapusteljesítményt is indukált az első negyedórában (4-8).

A meccs harmadánál látszott: halványkönnyű megmérettetés lesz ez a vendégek számára (21. perc: 5-14). Sanja Radoszavljevics hatodik találatával már közte 10 volt. A szünetre csak titkon remélt nagy különbségű előnyt szerzett csapatunk.

A folytatásban futószalagon potyogtak a gólok: az első 5 percben 10 alkalommal volt mód gyakorolni a feleknek a kapott gólt követő középkezdést (35. perc: 15-26). Majd alábbhagyott a gólzápor és a találkozó kétharmadánál is tucatnyi volt a különbség (40. perc: 16-28).

A kapunkat innentől Bálint Anna védte, Bukovszky Anna az egészen kiválónak számító 41%-os védéshatékonyságnál fejezte be a mérkőzést. A váciak nem engedték tízgólos különbségen belül a szerény játékerőt képviselő viharsarki hölgykoszorút (50. perc: 20-33).

A hajrában érkeztek ismét a váci cserék: Bálint Anna – Pálffy Anna, Szeberényi Flóra, Kácsor Gréta, Szabó Laura, Bárdy Noémi és Szondi Zsófia játszott. A különbség nem változott, így végül a VNKSE egy felszabadult, helyenként szórakoztató játékkal fölényesen hozta a papírformát és készülhet a sokkal nehezebb feladatokra.

Váci gólszerzők (minden mezőnyjátékosunk betalált a kapuba!): Sanja Radoszavljevics 8; Kácsor Gréta 6; Diószegi Nikolett, Szeberényi Flóra és Szondi Zsófia 4-4; Szabó Laura 4(2); Lakatos Rita 3; Hámori Konszuéla és Helembai Fanny 2-2; Bárdy Noémi és Pálffy Anna 1-1.

A Váci NKSE folytatja erőltetett menetelését a bajnokságban, illetve a nemzetközi kupaporondon. Legközelebb szombaton magyar idő szerint délután kettőtől a HC Zvezda otthonában próbálnak sikeresen szerepelni a mieink, az EHL Kupa csoportkörének második fordulójában. A találkozót a tervek szerint a Sport1 TV élőben közvetíti.

Fotó: vacinkse.hu

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 10., vasárnap]

Kézilabda – Átlövések nélkül ez nem az a sportág

Hazai vereséggel kezdte a női kézilabda EHL Kupa csoportkörös sorozatát a váci együttes. A mieinket a francia bajnokság egyik élcsapata győzte le zárt kapuk mögött: Váci NKSE – Paris ’92 33-34 (15-16).

Sajnos, tovább szűkült a váciak alapból szűk játékoskerete: sérülés miatt nem játszhatott Triffa Ágnes sem.

Az első csoportmérkőzés kétszer kétgólos hazai fórral indult. Percenként estek a gólok, de már ekkor feltűnt, hogy egyik csapat sem a bombaerős átlövésekkel igyekszik megnyerni a mérkőzést. Mindkét oldalon a betörésekre, a pozíciós játékra és a beállósok megjátszására törekedtek. Ez a játékidő első harmadáig hazai vezetést eredményezett.

A gyenge hazai védőmunka és az elmaradt védések miatt fordult a kocka - 10-9-ről 11-14-re alakult az állás - és innentől végig a mieink futottak az eredmény után. Mindkét oldalon 7-7 gólszerzőt jegyezhettünk fel az első 30 percben. Nálunk öten is egy-egy találatig jutottak, míg két beállósunk (Helembai Fanny és Szabó Laura) egyaránt öt hálózörgetésig jutott.

Kapus és balszélső cserével folytatta a szünet után a Vác. Több alkalommal sikerült egyenlíteni, de továbbra is hiányoztak az átlövések és a védekezés is a korábbi alacsony hatékonyságon maradt. A vendégek sem mutattak semmi különöset, elég alacsony nívón folyt a küzdelem. Mindkét oldalon nagyot küzdöttek a felek, ám a kézilabdasport szépségeiből ritkán villant meg valami.

Két-három góllal volt lemaradva csapatunk, amikor Bukovszky Anna végre néhány labdát védett, így többször is az egyenlítésért támadhattunk. Az utolsó 10 percet kettős taktikaváltással indította a VNKSE. Támadásban hét mezőnyjátékossal próbálkoztunk, míg a kapunk elé 5+1-es védőfalat állított Szilágyi Zoltán vezetőedző. Ám az utolsó percekben kimaradt pár hazai ziccer és a tapasztalt vendégek nem adtak lehetőséget még a pontmentésre sem.

Összességében akár csak egy közepes átlövő játékkal, vagy egy picivel összeszedettebb védekezéssel is nyerhetett volna csapatunk. Ám többen továbbra is igen gyengén kézilabdáznak a csapatból, egy-két remeklés pedig kevésnek bizonyult.

A csoport másik mérkőzésén: Ikast – Zvenyigorod 34-25.

A VNKSE legközelebb a magyar élvonalbeli pontvadászat újabb fordulójában – szerdán este hatkor – a sereghajtó és még pontot sem szerző Békéscsabához látogat. Majd január 16-án szombaton, magyar idő szerint 14 órakor, a Moszkva melletti Csehovban a korábban BEK-et is nyerő HC Zvezda Zvenyigorod vendége lesz. (Élő tévéközvetítés: Sport1 TV)
Mai váci gólszerzők: Helembai Fanny 10; Kácsor Gréta és Szabó Laura 5(3) – 5(3); Hámori Konszuéla 4; Lakatos Rita 3; Diószegi Nikolett és Sanja Radoszavljevics 2-2; Aron Andrea és Szondi Zsófia 1-1.

Szilágyi Zoltán: – Egy kicsi hiányzott ahhoz, hogy elkerüljük a vereséget a harmadik legjobb francia csapattól. Elsősorban a védekezésünkkel volt probléma, harmincnál több kapott góllal a nemzetközi mezőnyben nehéz sikeresnek lenni. Ennek ellenére a küzdőképességgel elégedett vagyok, de a folytatásra a védőmunkánkat jelentősen javítani kell.

Fotó: Kovacsics József.

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 5., kedd]

Labdarúgás – És ismét Csank János!

A klub hivatalos weboldalán közölte: a vártnál szerényebb bajnoki szereplés miatt változás történt a szakmai irányításban - a jövőben újra Csank János felel a harmadosztályban kiesés ellen küzdő csapat szerepléséért.

A 74 éves mesteredző negyedszer tér vissza a váci gárdához. Emlékezetes, hogy vezetésével 1994-ben bajnoki címet nyert a csapat, melyet megelőzően itteni munkáját díszpolgári címmel ismerte el a város. Városunkban a volt szövetségi kapitány legutóbb az utánpótlásnevelő Vác Városi LSE szakmai igazgatója volt egy évig.

Az egyesület közleménye szerint az eddigi vezetőedző, Burzi Attila asszisztens-edzőként segíti majd Csank János munkáját. A Vác FC a héten már elkezdte a felkészülést a február végén folytatódó NB III-as pontvadászatra. Arról egyelőre nincs információ, hogy csapatunk a hazai bajnoki mérkőzéseket hol rendezi majd meg.

Feladó: Városháza

Sport [2021. január 4., hétfő]

Labdajáték bajnokságok – A tervek szerint így folytatják

A váci labdajáték csapatok közül a Váci NKSE jelenleg is erőltetett menetben lép pályára mind a hazai bajnokság, mind a nemzetközi kupaporondon. A többi csapatbajnokság tervezett idei beindulásáról az alábbiakban adunk rövid tájékoztatást.

A labdarúgó NB III-ban szereplő Vác FC január 5-én kezdi meg a felkészülést a tervek szerint február legvégén folytatódó pontvadászatra. A rajtra a csapat 7 felkészülési mérkőzéssel készül, melyek mindegyike az adott ellenfél otthonában lesz. Az első két tavaszi bajnokit idegenben játssza csapatunk. A szövetségi honlapon jelenleg a váci stadion van feltüntetve, mint pályaválasztóként megjelölt hazai helyszín.

A vízilabdázók harmadosztályú pontvadászatának alapszakaszából már csak egy forduló van hátra. A csoportjában élen álló Váci Vízilabda SE számára a február 6-ra tervezett játéknapon zárul a bajnokság ezen szakasza. A versenykiírás szerint ezt követően a középszakaszban folytatják a sorozatot, amelynek eredményei alapján mérkőznek majd meg egy rájátszás keretében a végső pozíciókért.

Az asztaliteniszezők NB II-es bajnokságában a Váci Reménység együttese a már lejátszott csapatbajnokikon 50%-os eredményt ért el. A december közepén kiadott szövetségi tájékoztatás szerint ebben az osztályban január végén folytatódhat a mérkőzéssorozat és az elhalasztott meccseket február végéig pótolni kell.

A Magyar Röplabda Szövetség elnöksége a Fogyatékkal Élők Röplabda Bizottsága javaslatára a 2020-ra kiírt Ülőröplabda Magyar Bajnokságot befejezettnek tekinti, végeredményt nem hirdet. Az idei sorozatról egyelőre nem adtak ki tájékoztatást.

Feladó: Városháza

Sport [2020. december 30., szerda]

Kézilabda – Évzárásként idegenbeli siker

Közel kéthónapos bajnoki szünet után lépett ismét pályára az NB I-es női kézilabda pontvadászatban a váci hölgykoszorú. Az egyben a naptári évet is búcsúztató, megyei rivális elleni mérkőzésen: Érd – Váci NKSE 30-34 (16-14).

A kezdés a váciak nagyobb mértékű karácsonyi punnyadását jelezte, mivel az első 5 perc négy hazai és nulla váci találatot hozott. Míg a kapunkban Triffa Ágnes képtelen volt találkozni a labdával, a túloldalon rendre hárítani tudta a gyenge próbálkozásokat Györkös Rebeka. A 9. percben már Szilágyi Zoltán sem bírta tovább cérnával a tesze-tosza védőmunkát és támadásvezetést - időt kért.

Tíz perc és kapuscsere után éledezett együttesünk, de felébrednie nem sikerült: az első negyedóra 8-3-as hazai előnnyel zárult. Majd következett az újabb váci időkérés a 18. percben. A meccs harmadánál állandósult a 4-5 gólos hazai fór, miközben a váci kapuba visszatért Triffa Ágnes. Ebben a meccsperiódusban az Érdben a volt váci Györkös Rebeka remekelt, míg a volt váci Paróczy Sára és a volt váci Szabó Kitti szórta a gólokat.

Az első játékrész hajrájában előbb sikerült feljönnünk két gólra (24. perc: 13-11), majd váci emberhátrányok és hazai büntetőkkel után a szünetre is ennyi maradt a különbség.

A pihenőt követően végre Kácsor Gréta is betalált, majd 16-16-nál már egál volt az állás. A vezetést nem sikerült átvennie a Vácnak, rendre 1-2 találattal az érdiek vezettek. A találkozó második harmadának végén Szilágyi Zoltán felhasználta utolsó időkérését is. Ismét támadhattunk a vezetésért és végre Hámori Konszuéla góljával – először a meccsen – a mieinknél volt az előny (41. perc: 21-22).

A fordítás után már a mieink vezetgettek 1-2 találattal (46. perc: 24-26). A záró tíz perc háromgólos vendégfórral és hazai időkéréssel vette kezdetét. Triffa Ágnes fontos pillanatokban fogott ziccereket és 7 perccel a vége előtt már 30-26 volt ide. Sőt, az utolsó 4 perc elején már 33-28 volt a váciaknak. Az utolsó hazai edzői eligazítás után már csak az idő lepergésére játszott csapatunk és végül egy roppant nehéz csatát nyert meg a második félidőre feljavuló teljesítményével.

Most másfél hét meccspihenő következik a váci csapat számára. Hogy aztán elkezdődjék egy roppant megerőltető sorozat, mely során a mieink – utazásokkal, igen kemény ellenfelekkel megspékelt 46 nap alatt 11 tétmérkőzést vívjanak meg a hazai és a nemzetközi porondon. Elsőként január 10-én vasárnap délután kettőtől (zárt kapuk mellett, de élő Sport1 TV-s közvetítéssel) az EHL-csoportkör első fordulójában a párizsiak ellen a váci sportcsarnok ideiglenesen lefektetett pályaborításán.

A mérkőzés váci góldobói: Hámori Konszuéla 10; Lakatos Rita 7; Sanja Radoszavljevics 4; Szabó Laura 4 (1); Helembai Fanny 3; Diószegi Nikolett és Kácsor Gréta 2-2; Aron Andrea és Szeberényi Flóra 1-1.

Feladó: Városháza

Sport [2020. december 16., szerda]

Kézilabda – A 10. helyen zárta az EB-t a magyar válogatott

A hat lejátszott mérkőzése közül kettőt megnyert, négyet elveszített a magyar válogatott a dániai kontinensbajnokságon, és végül a 16 csapatos tornán a 10. helyen fejezte be a sorozatot.

A mieink a szerbek elleni jó teljesítménynek köszönhetik a középdöntőbe jutást, ahol aztán a németek és a norvégok elleni vereség között sikerült megverniük a románokat. Európa legjobb női kézilabda válogatottjainak seregszemléjén hazánk csapatában három, a csoportkörből tovább nem jutó Szerbia keretében egy váci játékos kapott helyet.

A magyaroknál Kácsor Grétának csak epizódszerep jutott: MINDÖSSZE 22 percet volt a pályán és 2 gólt szerzett. Bár a 83 percet játszó és 7 gólt dobó Lakatos Rita könnyebb sérülése miatt egy középdöntőbeli meccsről hiányzott, végül összteljesítménye nem okozott csalódást. Mint ahogyan a 7 találatát 162 játékperc alatt szerző Helembai Fanny produkciója is megfelelő volt.

A szerbek egyik legjobbja pedig Sanja Radoszavljevics volt, akinél több gólt csupán egyetlen csapattársa dobott. A váci balszélső a három találkozóján szinte végig a pályán volt és 11 kísérletéből 10 gólt szerzett.

Feladó: Városháza

Sport [2020. december 15., kedd]

Labdarúgás – Lezárta a naptári évet a Vác FC

A hivatalos klubhonlapján közzétett beszámolója szerint megtartotta évzáró összejövetelét a harmadosztályban szereplő váci felnőtt labdarúgó együttes.

Az eseményről szóló összefoglaló szerint előbb Burzi Attila vezetőedző értékelte az őszi szezont. Az NB III-as szereplés idején a legjobb teljesítményt nyújtó játékos a szakmai stáb értékelése alapján a kapus Halasi Péter lett. A csapatban a legtöbb gólt – hatot - Sorecz Szabolcs szerezte. Teljesítményükért ajándékot vehettek át.

Ezt követően Belák Gyula ügyvezető értékelte az elmúlt hónapokat hónapokat értékelte. Mint mondta: a vezetőség anyagi szempontból eddig is mindent megtett, és tavasszal is minden feltételt biztosít a sikeres szereplés érdekében. Összességében többet várt az együttestől, majd köszönetet mondott a csapat nevében minden segítőnek.

A Vác FC felkészülése a tavaszi szezon küzdelmeire a tervek szerint január elején kezdődik majd.

(Az eseménybeszámoló nem tér ki arra, hogy milyen elképzelések vannak jelenleg a tavaszi szezon hazai rendezésű bajnokijainak helyszínéről.)

***

Felhívjuk a szurkolók figyelmét, hogy a tervek szerint az Elektro Szignál Televízió december 21-én levetítendő Spiritusz című műsorának vendége Burzi Attila vezetőedző lesz.

Feladó: Városháza