Vác.hu
  

Vác Bemutató Kisfilmje

NARRÁCIÓ SZÖVEGE

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük Vácon, a Dunakanyar szívében! Műemlékekben páratlanul gazdag, ezer éves városunkban egy különleges történelmi barangolásra invitáljuk vendégeinket.

Felfedezőutunkat kezdjük a belvárosban, ahol elidőzhetünk a barokk életörömét sugárzó Március 15. téren, mely a többszöri átépítés ellenére megőrizte egységes arculatát. A központi elhelyezkedésű tér remek kiindulási pontot kínál a környező hangulatos utcák bejárásához.

Egyedülálló műemlékeink egyike a Mária Terézia látogatásának tiszteletére emelt Kőkapu, hazánk egyetlen diadalíve. Páratlan értékeink közé tartozik a közúti forgalmat 250 éve folyamatosan viselő Kőszentes híd, mely Magyarország egyetlen ma is álló barokk kőhídja.

Városunkban a történelmi egyházak jelentős, a régi korok hangulatát idéző műemlék épületekkel és újépítésű templomokkal egyaránt képviseltetik magukat, melyek tárt kapukkal várják a híveket és a látogatókat. Egyházi intézményeink rendszeresen otthont adnak különféle kulturális eseményeknek is.

Ismert szakrális emlékhelyünk a Vác kertvárosi részén található Kálvária. Minden évben több ezer zarándokot vonz a messze földön híres Hétkápolna kegyhely.

Utóbbi mellett történelmi emlékhelyeink közé tartozik az 1848-49-es szabadságharc váci csatáinak tiszteletére emelt Honvédemlékmű is.

Az építészeti remekművek felkeresése után pihenjünk meg a hangulatos Duna-parti sétányon, ahol a vízi és a kerékpáros turizmus szerelmesei is kellemes környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

Vác A Kultúra Magyar Városa, így az ide látogatókat számos kiállítóhely várja, ahol a történelmi emlékek mellett különleges helyi relikviák is megtekinthetők. A színes kulturális kínálatnak köszönhetően a modern művészet rajongói és a legfiatalabb korosztály tagjai is kellemesen tölthetik el szabadidejüket.

Városunk számos kulturális rendezvénynek ad otthont, köztük hazánk egyik legnagyobb fesztiváljának, a Váci Világi Vigalomnak.

Településünket páratlan szépségű természeti környezet öleli körül, ahol minden lehetőség adott egy lélekfrissítő sétához vagy akár nagyobb kirándulásokhoz is.

Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is vendégül láthatjuk Önt Vácon, a Dunakanyar fővárosában.

Vác TV2 Kalandjárat