Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. június 22., péntek]

Emlékezés a holokauszt áldozataira

A Vác és a tágabb régió zsidósága deportálásának 74. évfordulója emlékére a váci zsinagógában június 19-én tartott kegyeleti eseményen részt vett és beszédet mondott Yossi Amrani, Izrael állam hazánkba delegált nagykövete is.

Fördős Attila polgármester beszédében felhívta a figyelmet, hogy a magyar zsidóság szenvedéstörténete nem a huszadik században kezdődött.
- Nem feledkezhetünk el arról, hogy már Mária Terézia rendeleti kormányzása idején súlyos jogfosztást szenvedtek el a Habsburg birodalom izraelita polgárai, ugyanakkor ez a történelmi tény nem enyhíti azt, hogy a vészkorszakban a megszállott magyar állam nem állt ellen és nem védte meg a zsidó honfitársakat - hangsúlyozta a városvezető.
Hozzátette: a többség és a kisebbségek viszonyában a közbeszéd hangvétele is sorsdöntő, nem szabad engedni, hogy bármilyen formában "kihangosítást" kapjanak a kirekesztő, gyűlöletkeltő eszmék.
Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a holokauszt ejtette sebek soha nem gyógyulnak be, mivel a népirtás szinte teljesen elvette az újrakezdés esélyét az európai, s benne a magyar zsidóságtól.
- Óriási küzdelem a ránk hagyott értékek megőrzése, a helyi vonatkozású történelmi tények kutatása. Szinte csoda, hogy sikerült megmentenünk és felújítanunk ezt a zsinagógát, bár még nagyon sok a munka az állagmegóvás érdekében. Ugyanakkor kiemelkedő eredmény a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató és Kutató Központ létrehozása - emelte ki Turai János.
Yossi Amrani nagykövet elöljáróban köszönetet mondott a helyi hitközségnek és az önkormányzatnak az emlékápolásért, s ennek kapcsán rögtön hozzátette: nem szabad feledni, mert ez az egyik legfontosabb feltétele, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg a shoah, azaz a holokauszt.
- Fel kell tenni a kérdést, hogy biztonság van-e ma Európában, és sajnos azt kell látnunk, hogy nincs, ám most elsősorban az ellenőrizetlen, illegális migráció miatt - reflektált a diplomata a jelen kor egyik fő kihívásának kérdésére.
Hozzátette: Magyarország ma biztonságos hely a zsidó közösségnek, amiért szavai szerint köszönet illeti a kormányzatot, ugyanakkor megemlítette, mennyire lényeges, hogy az egyes emberek személyesen is felelősséget vállaljanak a biztonság megőrzésében.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 22., péntek]

Pályaépítési munkák (71)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy 2018. május 22-én, 2018. június 23-tól 2018. június 24-ig és 2018. június 25-én Rákospalota-Újpest - Veresegyház állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve Rákospalota-Újpest – Veresegyház állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a sötétített alappal megjelölt menetrend szerint.

2018. június 29-én, 2018. június 30-tól 2018. július 1-jéig és 2018. július 2-án Veresegyház – Vác állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve Veresegyház - Vác állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a sötétített alappal megjelölt menetrend szerint.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmények tartalmazzák.

Közélet [2018. június 22., péntek]

Pályaépítési munkák (70)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy 2018. július 1-jétől 2018. július 6-ig Pécel és Gödöllő állomáson, valamint Aszód - Tura állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_70_Rakos - Hatvan_0701_0706.pdf

Értesítjük Önöket, hogy kollégáink 2018.07.02-től - előreláthatólag - 2018.08.31-ig Vác településen füstgenerátoros csatornavizsgálatot fognak végezni.
Kérjük Önöket, hogy a lakásokban a bűzzárak (szifonok) feltöltött állapotáról, működőképességéről gondoskodni szíveskedjenek.

Együttműködésüket köszönjük!

DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŰ ZRT.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 21., csütörtök]

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó zajvédelmi intézkedései

A Váci Dunakanyar Színház számára fontos, hogy a város lakosai magukénak érezzék az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. Törekednek arra, hogy a rendezvény a lehető legnagyobb megelégedettséggel töltse el azokat, akik részt vesznek, és a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza azok számára, akik nem tudnak, vagy nem kívánnak részt venni a programokon.

A rendezvény július 5 és 8. között kerül megrendezésre közterületen kívül eso, nem frekventált területen (József Attila Sétány), melyről a környező lakóházakban élőket hirdetmény útján előzetesen tájékoztatták.

A fesztivál szervezői vállalják, hogy a fesztivál tartására vonatkozó jogi és műszaki szabályozásokat betartják. Vállalják továbbá, hogy a zajtól védendő területen a zajterhelési határértéket nem lépik túl, nappali időszakban (6:00 - 23:00) ez 65 dB-t, és éjjeli időszakban, (23:00 - 6:00) 55 dB-t jelent. Az ennek érdekében történő zajvédelmi intézkedések megtervezésére igazságügyi zajszakértőt kértek fel.

Az igazságügyi zajszakértői vélemény alapján a zajkibocsátás csökkentése érdekében az alábbi intézkedéseket teszik:
- A fesztivál megfelelően választott hangsugárzási irányítottságával csökkentik a szomszédos lakóterületek zajterhelését. Lakóterület figyelembe vételével újrapozicionálják a színpadok elhelyezkedését. A programok összeállításánál azt tartották szem előtt, hogy a késő esti programok inkább a Dunapart felé néző Déli színpadra kerüljenek. Az új elhelyezkedésnek köszönhetően még inkább kihasználhatóvá vált a környező fás területek ökológiai hangszigetelő funkciója is.

- Az új típusú line array hangrendszerek alkalmazásával javítják a nézőtér hanggal való lefedettségét és csökkentik a hangszivárgást.

- Az egyes műsorhelyek hangosítási szintjét a műsorok megkezdése előtti hangpróbán beszabályozzák, majd szabotázsvédett hangerő korlátozóval biztosítják a hangosítás fix értéken maradását.

- A hangerő korlátozás betartását a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik.

- Call centert üzemeltetnek, mely fogadja az esetleges lakossági zajpanasz bejelentéseket. A panasz helyszínén ellenőrzik a zajpanaszt és zavaró hatás esetén gondoskodnak a panaszt okozó műsorhely hangosítási volumenének csökkentéséről.

Váci Dunakanyar Színház

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 21., csütörtök]

Lakossági tájékoztató lom és elektronikai hulladékok átvételéről

A lomhulladék leadására kizárólag magánszemélyek részére van lehetőség. A díjmentes elhelyezés évi egy alkalommal vehető igénybe, háztartásonként maximum 1-1,5 m3 mennyiségben.
A szolgáltatásra azon magánszemély jogosult, aki szerepel az ügyfélnyilvántartásban, valamint felmutatja lakcímkártyáját, illetve egy évnél nem régebbi hulladékgazdálkodási díj befizetését igazoló dokumentumot.

A tájékoztató teljes anyaga az alábbi csatolmányban olvasható!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
lom_atvetel_altalanos_ver2.pdf

Közélet [2018. június 20., szerda]

Múzeumok Éjszakája a váci Tragor Ignác Múzeumban

2018 a Családok éve, ennek eseménysorozatához kapcsolódik idén a Múzeumok Éjszakája is, Család és Kultúra címmel. A váci Tragor Ignác Múzeum rendhagyó családi programokkal várja látogatóit.

RÉSZLETES PROGRAM:

Nyomozz velünk!
Tartsatok velünk egy izgalmas nyomozásra. A feladatok teljesítéséhez csak kreativitásra, alaposságra és figyelemre lesz szükségetek, hogy a játék végén megtudjátok mit is rejt a betűrejtvény. Nem kell mást tennetek, mint kérni a megváltott jegyek mellé a térképet és vegyetek részt maximum 5 tagú csapatként a játékban. A játékban való részvételhez a jegyek megváltása este 18:00 – 20:15 óráig van lehetőség!
Kiindulási pont: Memento Mori / Ars Memorandi Kiállítóhely.

Pannónia Ház Kiállítóhely (Vác, Köztársaság út 19.) látogatható: 17:00 – 23:00 között
17:00 – 20:00 Kézműves sarok
17:00 – 20:00 Verőcei Vénusz műtárgymásolat festés
17:00 – 23:00 Verőcei Vénusz egy estés kiállítás a Pannónia Ház kapualjában
21:00-tól Szakmai tárlatvezetés
/Hincz Gyula, Gádor István és az Öntöttvas kiállításokban – Dudás Barbara művészettörténész vezetésével /
Memento Mori / Ars Memorandi Kiállítóhely (Vác, Március 15. tér 19.) látogatható:
18:00 – 24:00 között
19:00-tól Szakmai tárlatvezetés – Kis Bernadett múzeumpedagógus, régész
20:30-tól Szakmai tárlatvezetés – Forró Katalin történész
22:00-tól Szakmai tárlatvezetés – Csukovits Anita néprajzkutató

Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely (Vác, Március 15. tér) látogatható:
18:00 – 21:00 között
20:00 – 20:30 Szakmai tárlatvezetés – Kis Bernadett múzeumpedagógus, régész

Középkori Pince Kiállítóhely (Vác, Széchenyi utca 3-5.) látogatható:
18:00 – 21:00 között
20:30 – 21:00 Szakmai tárlatvezetés – Molnár Róbert régész

Görög Templom Kiállítóterem (Vác, Március 15. tér 19.) látogatható:
18:00 – 24:00 között
18:30 – 19:00 Dyekiss Virág PhD. néprajzkutató, dúla: Boldogasszony ágya – szülés és gyermekágy hetedhét országon is túl című előadása
19:00 – 20:00 Inferno Minor kórus koncertje
20:00 – 20:30 Szakmai tárlatvezetés a Harminc év képekben II. Válogatás a Mimézis Gyűjtemény váci alkotóinak munkáiból című időszaki kiállításon – Dudás Barbara művészettörténész
21:00 – 22:00 Kis éji zene – Barokktól a XX. századig - Sutyinszki Beáta (fuvola), Tóth Judit (hegedű), Buzási Diána – hegedű, Sándor Anita (hegedű), Masopust Katalin (cselló)
22:00 – 23:00 Éjszakai séta a 18. századi Vácon /Fáklyás időutazás a belvárosban /

Múzeumudvar (Vác, Március 15. tér 19.) látogatható:
18:00 – 01:30 között
18:00 – 22:00 Gasztrosarok és mini zsánerfotó tárlat /Giuseppe Pizzéria tulajdonosa, Hámor Szabolcs vezetésével/
24:00 Kertmozi
Gyula vitéz télen-nyáron magyar szatirikus filmvígjáték, 1970 (76 perc)

A RENDEZVÉNY BELÉPŐDÍJAI:
- teljes áru: 1.000 Ft;
- kedvezményes: 500 Ft;
- családi: 2.500 Ft (2 felnőtt + max. 3 gyerek);
6 éves korig a belépés ingyenes!

A belépőjegy megvásárolható a Memento Mori és Pannónia Ház jegypénztárakban és minden programra érvényes!

A Múzeumok Éjszakája rendezvényünkre nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatti ingyenes belépést biztosító kedvezmények.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Hírek, információk:
www.muzeumvac.hu; info@muzeumvac.hu; 27 200 868; 30 555 7620;
www.facebook.com/vac.tragorignacmuzeum

Örömmel várjuk vendégeinket, ünnepeljük együtt Szent Iván éjszakáját!

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 19., kedd]

Tájékoztatás kerékpárút felújítási munkákról

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a 97778 j. Verőce – Vác kerékpárúton a 1+957 – 2+142 km szelvények között kb. 230 m. hosszon a teljes pályaszerkezet cseréje ütemterv szerint 2018.06.20 és 2018.06.26 között zajlik, a kerékpárút teljes lezárása mellett.

Ideiglenes terelőútként a 12 sz. Vác – Szob másodrendű főút 1+500 – 2+400 km szelvények közti útszakasza (Vác és Verőce települések között) lett kijelölve, ahol a kijelölt útszakon 50 km/h sebességkorlátozás kerül bevezetésre, valamint kerékpárosok veszélyt jelző táblák kerülnek kihelyezésre.

A felújítási munka pontos megkezdésének, illetve befejezésének időpontjáról a www.utinform.hu elérhetőségen tájékozódhatnak.

A felújítási munka elvégzésének ideje alatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Feladó: Városháza

Kedves Olvasó!

Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.
A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, rosszulléteket, de figyelmetlenségünk akár tragédiát is okozhat.


Az aggodalom azonban nem alaptalan, hiszen a tartósan magas hőmérséklet következtében a fiatalabb és idősebb korosztály, valamint a betegek szervezete a fokozott terhelést nehezebben viseli, aminek szélsőséges esetben akár elhalálozás is lehet a következménye. Statisztikai adatok mutatják, hogy Európa szerte több ezres nagyságban szedi áldozatait az egyre gyakoribb, hosszantartó kánikula.

A tájékoztató teljes anyaga a csatolt dokumentumban olvasható!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
kanikula.pdf

Közélet [2018. június 14., csütörtök]

Vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezése

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2018. június 15. – 2018. július 02. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezését végezzük.

Munkavégzés helye: Vác város közterületein

Alkalmazott szer: Runner 2F (rovarölő)
Mospilan 20 SG (rovarölő)
Vektafid A (rovarölő)


Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 21 nap
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
A szerek méhekre veszélyességi kategóriája: Nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája: Közepesen veszélyes

Feladó: Városháza