Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Sport [2021. április 20., kedd]

Vízilabda – A rájátszás következik

Mint arról hírt adtunk, az OB II-es vízilabda pontvadászat felsőházi Középszakaszában csoportja 3. helyén zárt a váci együttes. Ez alapján a végső bajnoki helyezésekről döntő Rájátszásban az 5-8. helyért játszhatnak majd.

A négycsapatos, három duplafordulós rendszerben először éppen a váci medencében találkoznak a csapatok április 24-én. Ekkor a mieink előbb az orvosegyetemistákkal, majd a debreceniekkel találkoznak. Az ezt követő két játéknap a tervek szerint május 15. és június 5.

A jelenlegi szabályok szerint a mérkőzéseket zárt kapuk mellett rendezik meg.

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 18., vasárnap]

Labdarúgás – Plusz két pontot hozott a hajrágól

Az NB III-as váci focicsapat kiesés szempontjából igen veszélyes helyzete miatt most már minden bajnoki mérkőzés rendkívül fontos. Az aktuális ilyen találkozón ma a váci stadionban: Vác FC – Kozármisleny 1-0 (0-0).

Mivel a forduló előtt az egy meccsel kevesebbet játszó váciak csak azért nem álltak kieső helyen, mert a Keleti csoport 15. helyezettjének kevesebb pontja volt, a középmezőny stabil tagjának számító – ám a legutóbbi időszakban sorra vereséget szenvedő – Kozármisleny ellen minél több pontot kellett begyűjtenie a Csank-gárdának.

Csapatunkban az utóbbi időben feltűnően sok betegség és sérülés fordult elő, így ma is többen hiányoztak a keretből. A vendégek annak ellenére álltak – a mieinknél 9 ponttal többet szerezve – a tabella 8. helyén, hogy a hétközi fordulóban sorrendben már a harmadik 2-0-s vereséget szenvedték el.

Az összecsapást nyirkos, esős, tipikusan őszi időben játszották le a csapatok. Igazi szórakoztató eseménysorozatról nemigen volt szó a 90 perc során. Jobbára a pálya középső harmadában folyt a küzdelem. A sok test-test elleni ütközetben folyamatos támadásszövésre alig volt lehetőség. Mindkét csapat biztonságra törekvő taktikát választott, így nem csoda, hogy a kapuk csak ritkán kerültek veszélybe, akkor is kölcsönösen elrontották a helyzeteket a mindkét oldalon. Az első félidőben nem is esett gól.

A folytatás sem hozott sokkal nyíltabb játékot. A csapatok becsületesen küzdöttek, ám úgy tűnt, a hálók ezúttal érintetlenek maradnak. Már az utolsó percben jártunk, amikor a váci Magos Mátyás próbálkozását szerencse kísérte: lövése egy mislenyi védőn megpattanva jutott a kapuba, 1-0.

Míg az elmúlt fordulóban a hajrában szerzett 11-es góllal egy, most a szintén a záró percekben lőtt találattal tehát a mérkőzés nagy részének eredményéhez képest végül két plusz ponttal gyarapodott a váciak gyűjteménye.

A Vác FC egy hét múlva délelőtt Budapesten a Népligetben lép pályára, amikor a Fradi dobogóért hajtó második csapatának vendége lesz.

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 14., szerda]

Labdarúgás – Két büntetővel egy pont

Újabb kiesési rangadón lépett pályára a labdarúgó harmadosztály hétközi fordulójában a váci gárda. A megyei rivális otthonában a mieink két 11-essel mentettek meg egy bajnoki pontot: Taksony – Vác FC 2-2 (2-1).

A mieink vasárnapi bajnokija az akkori ellenfél kérésére elmaradt ugyan, de csapatunk így is megőrizte a 14. helyezését a tabellán. Mögöttünk éppen a szerdai ellenfél tanyázik egy ponttal lemaradva. A tavaszra jelentősen meggyengült és immár biztos kiesőként számontartott taksonyiak pocsék sorozat közben léptek pályára a Csank-legénység ellen, hiszen legutóbbi hét bajnokijukon mindössze egyetlen pontot szedtek össze és vasárnap egy sima hetest kaptak a Honvéd fiataljaitól.

A váciak az utóbbi hetekben vegyes sikerrel jutottak túl a mérkőzéseken, ám egy jó sorozattal akár végleg eltávolodhatnának a kiesési zónától. Jópár váci játékos továbbra sem bevethető, de ezzel együtt jogos elvárás volt a három pont megszerzése.

Jól is kezdett a váci gárda és a támadások eredményeként az első negyedóra végén Rusvay Gergely (képünkön) 11-esével a vezetést is megszerezte. Ám a folytatás már egyáltalán nem a mieink szándékát tükrözte! A váci gólt követő percben máris egyenlített a Taksony (1-1), majd a félidő hajrájában már az ellenfélnél volt az előny (2-1).

A második játékrészben egyre nagyobb nyomás alá helyezte a hazaiak védelmét csapatunk, de ahogy haladtunk előre az időben, úgy vált egyre idegesebbé, kapkodóbbá a támadásfelépítésünk. A hosszú ideje nyeretlen taksonyiak pedig egyre lelkesebben tördelték a játékot és óvták kapujukat az egyenlítő góltól. Már-már úgy tűnt, sikerrel, de szerencsére a hosszabbításban a játékvezető újra büntetőt ítélt a mieinknek. Mivel az első 11-est belövő Rusvay Gergely ekkor már nem volt a pályán, ezt a büntetőt Gergely Péter végezte el – jól (2-2).
Ezzel legalább egy pontot elrabolt a Vác az egyébként elég halovány hazaiaktól és megakadályozta, hogy az helyet cserélve csapatunk elé lépjen a tabellán.

A Vác FC legközelebb vasárnap 17 órakor a váci stadionban fogadja a stabil középcsapatnak számító Kozármislenyt.

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 13., kedd]

Kézilabda – Végleges a bajnoki program

Miután a Magyar Kézilabda Szövetség illetékes bizottsága meghatározta a női kézilabda NB I hátralévő fordulóinak hivatalos játéknapjait, így véglegesítették a Váci NKSE programját is.

A tervek szerint május végére befejeződik a pontvadászat. A hátralévő sorozatban a váciak négy alkalommal hazai pályán játszanak, háromszor pedig utaznak ellenfelükhöz.

Programjuk:
április 24. szo. 18.00 Váci NKSE – Békéscsaba
május 1. szo. 18.00 Váci NKSE – Szombathely
május 8. szo. 17.00 Dunaújváros – Váci NKSE
május 15. szo. 18.00 Váci NKSE – Siófok
május 20. cs. 18.00 Váci NKSE – Győr
május 23. vas. 16.00 SZISE – Váci NKSE
május 30. vas. 18.00 DVSC – Váci NKSE

A tervezett menetrend televíziós közvetítések miatt változhat.

(Képünkön az élvonal jelenlegi tabellája.)

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 12., hétfő]

Vízilabda – Két vereséggel zárták a középszakaszt

Mindkét mérkőzésén alulmaradt a váci pólógárda az OB II-es bajnokság középszakaszának befejező napján. Az Egerben megrendezett kettős fordulóban: Vác VSE – Invictus 6-10 és Váci VSE – PTE-PEAC 7-14.

A záróforduló tétje a mieink számára a csoport második helyének megszerzése volt. A nyitó találkozón a végül csoportgyőztes szolnoki riválissal szemben az első és a harmadik negyedben sikerült döntetlenre végezni, ám a másik két játékrészben egyaránt két-két góllal jobb volt az ellenfél. Csapatunkból Kiss Ádám 4, Papp Zsombor és Róth Dániel 1-1 alkalommal talált a kapuba.

A nap utolsó meccsén aztán sajnos egy pillanatig sem élt a remény a második hely megszerzésére, ugyanis a pécsiek a váci vezetőgól után már az első negyed végére 6-3-as előnyre tettek szert. A folytatásban is sokkal jobb volt az ellenfél, végül kétszer annyi hálózörgetéssel fölényesen verték a mieinket. A váciaknál ezen a mérkőzésen Binder Szabolcs 3 gólt dobott, míg Ágnecz Bálint, Kiss Ádám, Kollarics Gábor és Mester Bulcsú 1-1 gólt dobott.

A Váci VSE csoportharmadikként a helyosztón majd az 5-8. helyért szállhat medencébe.

(A csoport végeredménye képünkön.)

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 11., vasárnap]

Evezés – Galambos Péter nagy fölénnyel lett ismét Európa-bajnok!

A ma lebonyolított döntőkkel befejeződött az olaszországi Vareseben az evezősök kontinensbajnoksága, amelyen a magyar csapatban három versenyző szerepelt a Vác Városi Evezős Club sportlói közül.

A férfi könnyűsúlyú egypárevezősök nagydöntőjében Galambos Péter a 3-as pályát kapta. A váci fiú remekül rajtolt és az első 500 méter után máris mintegy másfél másodperces előnyre tett szert. Féltávnál tovább nőtt a különbség és már 10 méteres fórja volt Péternek. Nem változott a helyzet a hajrához érve sem. Míg a többiek szoros csatát vívtak a helyezésekért, a magyar versenyző hatalmas különbséggel vezetett. A zuhogó esőben lebonyolított finálét végül nem remélt fölénnyel, több, mint 2 másodperces különbséggel nyerte és ismételte meg két évvel korábbi sikerét.

A férfi egypárevezősök versenyében a váci Ács Kristóf összesítésben a 18. helyen zárt, míg a férfi kétpárevezősök mezőnyében a váci Bácskai Máté a szolnoki Szabó Mártonnal párban a 16. helyet szerezte meg.

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 10., szombat]

Kézilabda – A negyeddöntő volt a végállomás a hazai kupasorozatban

Az esélyeknek megfelelően a vendég zöld-fehérek jutottak be a Magyar Kupa legjobb négy együttese közé, miután a papírformát igazolva, ma kilenc góllal nyerték az egymeccses váci párharcot: Váci NKSE – FTC-Rail Cargo Hungaria 28-37 (17-23).

A találkozó előtt a zöld-fehérek voltak tele panasszal, mondván: több irányítójuk is sérült. Ehhez képest azt láthattuk, hogy a korábbi három váci hiányzóhoz újabb trió csatlakozott: Diószegi Nikolett, Lakatos Rita és Sanja Radoszavljevics különböző okok miatt nem lépett pályára. Így a mieink a két fiatal kapuson kívül mindössze három mezőnyjátékos cserével játszották le a találkozót.

Melynek elején a vendégek nem nagyon vették komolyan az újabb három kezdőjét nélkülöző váciakat. Kölcsönösen hanyagolták a felek a védekezést, ritkaságszámba ment egy-egy ütközés is. Számolatlanul potyogtak a gólok, szinte minden támadás góllal végződött. A szünetig aztán féltucatra nőtt az eddig csak 1-2 gólos különbség, mivel a mieink jelentősen belefáradtak a játékba.

A második félidőben sokkal hatékonyabb védőmunkát produkáltak a vendégek. A mieink az első 10 percben megpróbálták támadásban a kapus nélküli játékot – nem vált be. Ugyanakkor mindkét kapu előtt radikálisan rosszabb lett a támadások hatékonysága: kevesebb mint felére esett vissza időarányosan a hálózörgetések száma. Mivel a mieinknél ennél is rosszabb lett az arány, fokozatosan nőtt a Fradi-előny.

A találkozó végig sportszerű, de alacsony nívójú kézilabdát hozott. A mérkőzés hajrájára csupán az a kérdés maradt, hogy a váciak belül tudnak-e maradni a tízgólos vereségen. Ez sikerült.

Váci gólszerzők: Kácsor Gréta 7(2); Hámori Konszuéla és Pálffy Anna 5-5; Aron Andrea 4; Szabó Laura 3(1); Helembai Fanny 2; Szeberényi Flóra és Szondi Zsófia 1-1.

A jövő hét végén a válogatott kettős világbajnoki selejtezője miatt szünet lesz a pontvadászatban. A VNKSE legközelebb a bajnoki mezőny sereghajtóját a Békéscsabát fogadja. A mérkőzés április 24-én szombaton 18 órakor kezdődik a váci sportcsarnokban.

Fotó: Kovacsics József

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 9., péntek]

Evezés – Galambos nagydöntős, a többiek az alsó ágon folytatják

Megkezdődött az olaszországi Vareseben az evezősök kontinensbajnoksága. Az első nap felemásra sikerült a hazánkat képviselő 3 váci versenyzőnek.

A férfi könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében mindössze 10 sportoló állt rajthoz, így a két előfutam első két-két helyezettje egyből a vasárnapi, első hat helyről döntő fináléba került. Galambos Péter esélyeshez méltó versenyzéssel nyerte meg futamát, így két nap múlva, késő délelőtt a nagydöntőben ismételheti meg két évvel korábbi kontinensbajnoki sikerét.

Sajnos, nem ment ilyen jól a Vác Városi Evezős Club másik két versenyzőjének. A férfi egypárevezősök (23 induló) előfutamában Ács Kristóf negyedik helyen ért célba, így délután a reményfutamban próbálkozhatott. A futamában azonban nem sikerült senkit megelőznie, így a folytatásban a 13-23. helyért vívandó alsóági mezőnyben szállhat vízre.

A szintén váci Bácskai Máté a szolnoki Szabó Mártonnal a férfi kétpárevezősök 24 egységet számláló mezőnyében az előfutamban utolsó lett, így ugyancsak reményfutamba kényszerült. Ott a harmadik helyet szerezte meg, ami szintén az alsóági folytatásra jogosítja őket.

Fotó: worldrowing.com

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 7., szerda]

Kézilabda – Verejtékkel kivívott infarktusos győzelem

Megkezdte az utolsó nyolcmeccses bajnoki sorozatát NB I-es kézilabda együttesünk. A hétközi fordulóban a mieink a várt nehéz harc árán, de folytatták győzelmi sorozatukat: Kisvárda – Váci NKSE 30-31 (17-18).

A meccset remekül – 3 perc alatt 3 góllal – nyitották a mieink kapott találat nélkül. Az így megszerzett előny az első 10 perc végére is megmaradt (4-7). Az első nyolc váci gólt hat különböző játékosunk szerezte, ám emberelőnyben kétszer is gólt kapott csapatunk (13. perc: 7-8).

Ezt követően emberhátrányban is kétszer zörgött a váci háló és a 18. percben 11-11-nél egyenlítettek a hazaiak. Amikor aztán a zsinórban dobott negyedik találatukkal átvették a vezetést, jött az első Szilágyi-időkérés. Ez sikeresnek bizonyult, mert újra háromgólos előnyt szorgoskodtunk össze (24. perc: 13-16). Ez a hazai edzőt késztette időkérésre. Sajnos, ez is bevált, mert a gólzáporos első félidő végére lefaragták egy találatra a hátrányukat.

A szünetet követően előbb elmentünk kettővel, ám 20-20-nál ismét egál volt az állás. Újra a váciak szereztek előnyt, ám védekezésünk enyhén szólva is gyenge volt. Gólra gól volt a válasz, a kapusok sem voltak a helyzet magaslatán. Sajnos, ma a szélsőink tőlük szokatlan módon bizonytalanul használták ki a helyzeteiket.

Sokat segített volna, ha ezen a meccsen is jön egy, a második félidő közepén aktuális párperces váci henger. Ám erről szó sem volt, a záró 10 perce 27-27-es döntetlennel mentek a csapatok. Ez aztán kölcsönösen elrontott akciókkal indult. Hiába szerzett minimális fórt a VNKSE, mindig egyenlítettek a hazaiak (55. perc: 28-28).

A vége előtt 5 perccel váci időkérés következett. Döntetlennél 2 perccel a zárás előtt Aron Andrea hálózörgetésével 29-30 lett az állás. Hosszú váci akció végén hetest dobhattunk, amit Szabó Laura értékesített. Sajnos, hamar gólt kaptunk, negyvenöt másodperc még maradt a végső sípszóig… De aztán csak vége lett!

Összegezve: egy előre gondolt, verítékes és a végletekig kiélezett küzdelemben szinte végig minimális váci vezetéssel telt a 60 perc. Csapatunk ezúttal is remekül harcolt és egységes volt. (Ez utóbbi most azt is jelzi, hogy – talán Lakatos Rita kivételével – ma nem akadt igazán kiemelkedő teljesítmény.) És, ha valamikor, akkor a kisvárdai meccs kapcsán lehet azt mondani: a lényeg a két pont!

Váci gólszerzők: Lakatos Rita 6; Diószegi Nikolett és Sanja Radoszavljevics 5-5; Szabó Laura 5 (3); Hámori Konszuéla, Helembai Fanny és Kácsor Gréta 3-3; Aron Andrea 1.

Most a válogatott világbajnoki selejtezői miatt bajnoki szünet következik. A pontvadászat során legközelebb április 24-én szombaton este hattól a sereghajtó Békéscsaba látogat Vácra. Azonban ezen a héten még egy fellépése lesz a mieinknek: szombaton 18 órától a Fradi elleni kupameccs tétje a négyes döntőbe jutás.

Feladó: Városháza

Sport [2021. április 4., vasárnap]

Labdarúgás – Tavaszi feltámadás? FRISSÍTVE!

A húsvétvasárnap lejátszott váci érdekeltségű NB III-as meccs kérdése az volt: vajon mutatja-e a feltámadás jeleit a továbbra is igen veszélyes tabellapozícióban található Csank-gárda. Nos, az idegenbeli összecsapás azt mutatta, hogy a mieink javuló formában vannak és talán el tudnak majd távolodni a kiesőzónától: Dabas-Gyón – Vác FC 1-2 (0-2).

Az előző hetekhez hasonlóan ezúttal is foghíjas volt a váciak játékoskerete, többen hiányoztak sérülés és betegség miatt. Remény adott, hogy a csapat kétségkívül legjobbja, Halasi Péter letöltötte eltiltását és elfoglalhatta helyét a kapuban. A két dabasi legénység közül a gyengébb hazaiak az eddigi 26 meccsükön 11 ponttal szereztek többet a mieinknél és a középmezőny élén, a 8. helyről várták az összecsapást.

Mint ismeretes, a Vác a játéknap előtt a Közép csoport 15. helyén állt, utána már mind az 5 együttes kieső pozícióban volt. (A három csoport legrosszabb 15. helyezettje is búcsúzhat a harmadosztálytól. A forduló előtt ez a váciaknál 2 ponttal szerényebb gyűjtést abszolváló, alig kétezres kisközség, Tállya gárdája volt a Keleti csoportból.)

A mai bajnokin szervezett, okos játékkal kezdett csapatunk. A biztonságos játékstílushoz hozzátartozott, hogy a megszerzett labdákat megbecsülték a mieink, így meg tudták fékezni a gyors gólszerzésre aspiráló vendéglátókat, Sőt, még negyedóra sem telt el a találkozóból, amikor Szalánszki Gergő révén a vezetést is megszerezte a Vác, 0-1.
A folytatásban persze, igyekezett minél előbb egyenlíteni a hazai legénység, de támadásaikat jól szűrték meg a váciak. A gyors kontrák ráadásul magukban hordozták az újabb gólunkat, melyet a 34. percben Sóron Tibor hálózörgetése be is igazolt, 0-2. Az első játékrész így megérdemelt vendégvezetéssel zárult.

Ahogyan várni lehetett, a folytatásban a hazaiak nagy elánnal próbáltak szépíteni. Ez 7 perc elteltével 11-esből sikerült is nekik, 1-2. Ezt követően már csak az maradt a kérdés, hogy a mieink koncentrált védőmunkája ellenáll-e a meg-megújuló dabasi akcióknak. Szerencsére ellenfelünk a sikertelen támadások után egyre idegesebb lett, pontatlanságaikat jól használta ki együttesünk. Az izgalmas hajrában is sikerült megtartani a minimális előnyt. És, hogy mennyire fontos volt Halasi Péter visszatérése a kapunkba, bizonyítja, hogy hálóőrünk pár perccel a vége előtt büntetővédésével oroszlánrészt vállalt a győzelemből.

A Vác ezzel nagyon fontos három pontot rabolt az esélyesebb gárda otthonából és egy helyet javítva fellépett a tabella 14. helyére.

A mieink legközelebbi bajnokijára a sorsolás szerint április 11-én vasárnap fél öttől a 25 pontjával kieső helyet elfoglaló Körösladány ellen kerül(ne) sor a váci stadionban. A bizonytalanságot az adja, hogy a vendégek mai bajnokija a csapatnál felbukkanó vírus miatt elmaradt.

FRISSÍTÉS!
Amint várható volt, a körösladányi csapatnál felbukkanó vírusfertőzés kihatással van a tervezett vasárnapi váci bajnokira is. A találkozót az MLSZ közleménye szerint május 5. szerda 17.30-as kezdéssel pótolják.

Feladó: Városháza