Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Sport [2021. február 28., vasárnap]

Labdarúgás – Büntetett a kihagyott büntető

A naptári év első, az aktuális NB III-as pontvadászat 22. fordulójában kikapott a váci gárda a fővárosban: Honvéd-MFA II – Vác FC 2-1 (1-0).

A harmadosztályú bajnokság húszcsapatos Közép csoportjában a még éppen bennmaradó helyről folytatta ma a kiesés elleni harcát a váci legénység. A játékoskeret téli minimális változásánál fontosabb volt a szünetben, hogy szakmai igazgatóként Csank János segíti a jövőben Burzi Attila vezetőedző munkáját.

Az első meccsükön az élvonalbeli kispestiek második csapata látta vendégül a mieinket. A szikrázó napsütés mellett vasárnapi délidőben lejátszott mérkőzést nagy lendülettel kezdték a hazaiak. Az első negyedórában saját tárfelére szorult a váci gárda. Sajnos, a folyamatos kispesti akciók már a 14. percben góllá értek (1-0). A bekapott gól után a mieinknek fel kellett adniuk az esélyesebb ellenféllel szembeni, zárt védekezésre alapuló taktikájukat – fokozatosan kiegyenlítettebb lett a küzdelem.

Alig telt el a meccs első harmada, amikor sérülés miatt cserére kényszerültek a vendégek. A játékrész hajrájában egyértelmű fölénybe került a Vác, ám igazi gólhelyzetet nem sikerült kialakítani a fiatal játékosokból álló ellenfél kapuja előtt. Így a pihenőre maradt az egygólos váci hátrány.

A második félidő is váci támadásokkal indult, a szögletek mellett lényegesen több alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel a mieink. Ennek meg is lett az eredménye, mert még öt perc sem telt el és Szalánszki Gergő kiegyenlített (1-1). Ám nem sokáig örülhettünk, mert újabb öt perc lepergése után újra vezetést szerzett a kipesti tarcsi (2-1).

Így újra csak az egalizálás érdekében támadhatott a Vác. Ment is lelkesen előre az együttes, de a félidő feléig nem sikerült gólszerzéssel kecsegtető akciókat vezetni. Az első sárgalapos figyelmeztetésig 70 percet kellett várni, ezt váci játékos „érdemelte” ki, mint ahogyan a következőt is. A záró negyedóra egy lerántás miatt megítélt váci büntetővel indult, ám az alig egy perce csereként beállt 11-es számú Rusvay Gergely 11-esét a hazai kapus bravúrral hárította.

A véghajrában is mindent megpróbáltak a váciak az egy pont megmentése érdekében, de igazi lehetőség már nem akadt: vereséggel indították a tavaszi sorozatot.

Csapatunk legközelebb március 7-én délután az éllovas kecskemétiekhez látogat. Az első „hazai” bajnokira rá egy hétre kerül sor: akkor a Hódmezővásárhely csapatát fogadják a váciak. (Amennyiben a közeli napokban történő hatósági és MLSZ-bejárás után az illetékesek -szigorúan zártkapus rendezésre - engedélyt adnak, akkor e bajnokitól a csapat a váci stadionban léphet pályára a pontokért. A döntésről beszámolunk.)

Feladó: Városháza

Sport [2021. február 27., szombat]

Vízilabda – Félsiker a középszakasz nyitányán

Egy-egy győzelemmel és vereséggel kezdte az OBII-es pólóbajnokság felsőházi középszakaszát ma a váci gárda: Vác VSE – Egri VSC 7-6 és Váci VSE – PTE-PEAC 8-12.

A rendező pécsi klub medencéjében lebonyolított fordulóban az első nyolc helyért zajló középszakasz egyik négycsapatos csoportjában minden gárda két alkalommal csobbant a vízbe. A váciak első ellenfele az egri legénység volt. A találkozó ellentétes negyedeket és nagy csatát hozott. A vezetést az ellenfél szerezte meg, ám a mieink fordítottak. A folytatásban újra fordult a kocka és 4-3-nál az egrieknél volt ismét az előny. Erősített a Vác és zsinórban dobott négy találatával már győztesnek látszott. Ám a riválison volt a dobott gólok sora és egy perccel a vége előtt minimálisra fogyott csapatunk vezetése. Ezt azonban már nagy küzdelemben sikerült megőrizni és fontos pontokat szerezni.
Csapatunkból Kiss Ádám dr. kétszer talált be, míg Ágnecz Bálint, Binder Szabolcs, Haffner Marcell, Kollarics Gábor és Róth Dániel egy-egy góllal járult hozzá a sikerhez.

Ezt követően pihenő nélkül, már a következő mérkőzésen ismét játszani kellett a VVSE-nek. Ráadásul a házigazdák ellen kellett volna jó eredményt elérni. Sajnos, a fáradtság meglátszott a mieinken. Az ellenfél a négyből három negyedben is több gólt dobott együttesünknél és végig magabiztosan vezetve nyerte a találkozót. A váci gólok felét Kiss Ádám dr. szerezte, Haffner Marcell kétszer zörgette meg a hálót, Bártfay Zsolt és Róth Dániel pedig egyszer volt eredményes.

A tabella képünkön. A következő dupla fordulóra a tervek szerint március 20-án Martfűn kerül sor.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 27., szombat]

Már terjesztik a Váci Hírnököt

A hónap utolsó napjaitól folyamatosan kerülnek a váci postaládákba az önkormányzat hivatalos lapjának, a Váci Hírnöknek nyomtatott példányai. A digitális változat a vac.hu weboldalról letölthető.

A friss számban olvashatók Inotay Gergely alpolgármester gondolatai a böjti időszakról. Helyet kaptak a lapban a Szent István tér felújításáról tartott tájékoztatón elhangzott információk és Vác országgyűlési képviselőjének Parlamentben elmondott szavai, melyek szerint kormánydöntés alapján Vác városnak jár a belváros megújítására megítélt 4 milliárd forint.

Felidézi a Váci Hírnök azt a helyi tévének adott városházi információt is, mely szerint az előző időszakhoz képest a Városházán csökkent a tisztségviselők javadalmazása. De a városban megtörtént, illetve folyamatban lévő eszközbeszerzésekről, fejlesztésekről is számos írás szól. Ilyen fejlesztés például az átadás előtt álló csónakház, a városüzemeltetést segítő célgépek vásárlása, a közvilágítási időkapcsoló korszerűsítése, vagy a belváros gépjármű behajtását ellenőrző kamerarendszer bővítése.

A februári számban természetesen fontos helyet foglal el a legutóbbi polgármesteri döntésekről szóló cikk, melyből megtudható, milyen lényeges témakörökben döntött a kormányhatározat szerint megkapott jogkörében eljárva a polgármester. A költségvetésről külön írás számol be, mint ahogyan az is egyértelmű cáfolatot kap a lapban, hogy a váci iskolákban problémák lennének a gyermekek étkeztetésével.

A friss Váci Hírnökben megismerkedhetünk Molnár Attila idegenvezetővel és a város turisztikai fejlődésére tett javaslataival, továbbá megtudhatjuk, mi is a Játékos Tudomány vándorkiállítás sikerének a titka.

A sportoldalon a váci focisták, pingpongosok és vízilabdások friss hírei mellett a Váci NKSE jövő évre tervezett játékoskeretéről is írnak a szerkesztők. És persze most sem maradhattak ki a lapból az állandó rovatok: az anyakönyvi hírek, a patikák ügyeleti rendszere, az orvosi ügyeletek elérhetősége, illetve az aktuális ingatlan és álláspályázatok sora.

Kérjük, amennyiben a jövő hét folyamán sem találja meg a Váci Hírnököt a postaládájában, jelezze ezt a felelős kiadónak: Váci Városimázs Kft., 30 583-6767, vagy estv@estv.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 26., péntek]

Online városvezetői fogadóóra

Bár a járványhelyzet miatt a személyes ügyfélfogadás és a fogadóórák megtartása is szünetel, a városvezetés fontosnak tartja, hogy Önök az aktuális ügyekkel kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak. Épp ezért március 12-én, pénteken 18 órakor online fogadóórát tart:
Matkovich Ilona polgármester,
Kiss Zsolt alpolgármester és
Inotay Gergely alpolgármester

Az adás Vác Város Önkormányzata és a városvezetők Facebook-oldalán, valamint az ES TV honlapján lesz megtekinthető. Kérdéseiket, melyeket illetékességi terület alapján válaszolnak meg a város vezetői, március 11-ig küldhetik el az onlinefogadoora@varoshaza.vac.hu e-mail-címre.

Feladó: Városháza

Közélet [2021. február 26., péntek]

Bérbeadó és eladó önkormányzati ingatlanok

A Váci Városfejlesztő Kft. önkormányzati ingatlanok hasznosítását célzó új pályázati kiírásokat hirdetett meg. Ezek között találunk bérbe vehető helyiségeket, megvásárolható, illetve bérelhető területeket.

MEGVÁSÁROLHATÓ INGATLANOK:
- Vác belterület 1901/2 hrsz., 1063 m2-es kivett beépítetlen terület;
- Radnóti Miklós út 1575/29 hrsz. (autóbuszváró), 60 m2;
- Vác külterület 038/4 hrsz. 43428 m2-es szántó.

BÉRELHETŐ INGATLANOK:
- Naszály út és Telep utca sarok, 17 m2-es faház 3 évre kereskedelem+szolgáltatás+vendéglátás tevékenységre;
- Március 15. tér 27., 118,5 m2-es műemlékvédelem alatt álló pincehelyiség 3 évre tevékenységi kör megkötés nélkül;
- Földváry tér 16., 87 m2-es társasházi, nem lakás célú helyiség 5 évre, kereskedelem+szolgáltatás tevékenységre;
- Káptalan utca 3., (Központi Piac főépülete) egyben, 18+18+8 m2-es nem lakás célú helyiségek 3 évre szolgáltatás+vendéglátás tevékenységre;
- Március 15. tér 27. fsz. 4., 22 m2-es nem lakás célú helyiség 5 évre, kereskedelem-szolgáltatás tevékenységre;
- Brusznyai Árpád utca 6., 281 m2 -es nem lakás célú helyiség 5 évre tevékenységi kör megkötése nélkül;
- Március 15. tér 21. fsz. 2., 41 m2-es nem lakás célú helyiségek (egyben) egyben 1 évre kereskedelem-szolgáltatás tevékenységre.

MEGVÁSÁROLHATÓ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK:
- Budapesti főút 73. fsz. 2. szám 3673/A/2 - 69 m2;
- Deákvári főút 18. 3/7. 1530/12/A/37 hrsz. -58 m2;
- Széchenyi utca 10-12. 4/1. 3088/A/20 - 68 m2.

BÉRELHETŐ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK SZOCIÁLIS ALAPON
- Galcsek u. 9. fsz. 5. - 16 m2, 3 éves időtartamra;
- Külső Rádi út 23. 1. ép. 7. – 53 m2, 3 éves időtartamra.

A pályázati kiírások részletei honlapunk Pályázatok rovatában olvashatók.
Információ: Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részleg Tel.: 27/510-104

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat nevében és képviseletében a Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási Részlege értékesítésre hirdeti - nyílt pályáztatással -

A Vác Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, Vác belterület 3088/A/20 hrsz-ú, természetben 2600 Vác, Széchenyi István utca 10-12. 4. emelet 1. szám alatti, 68 m2 alapterületű, lakás megnevezésű ingatlant (a továbbiakban: Ingatlan), az alábbi feltételekkel:

Az Ingatlan jellemzői:
A lakás helyreállítást/felújítást igényel, jelen, megtekintett, később sem kifogásolható állapotban kerül értékesítésre.

Közműellátottság: vízellátás: közhálózatra csatlakoztatva, szolgáltató: DMRV Zrt.
Szennyvízelvezetés: közhálózatra csatlakoztatva, szolgáltató - DMRV Zrt., Gázellátás: közhálózatra csatlakoztatva, szolgáltató - TIGÁZ Zrt., Elektromos energia: közhálózatra csatlakoztatva, szolgáltató – Elmü Nyrt.

Az Ingatlan tulajdonosa: 1/1 arányban Vác Város Önkormányzata (2600 Vác, Március 15. tér 11.)
Az ingatlan induló vételára: 27.038.100, -Ft
(az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 86.§ (1) j pontja szerint ezen ingatlanértékesítés áfa mentes)
Pályázati biztosíték összege: 2.700.000, -Ft
Több pályázó estén a licitlépcső: 50.000, -Ft

A pályázat benyújtásának határideje: 2021. március 26. nap péntek 12 óra.

A pályázatok bontása: 2021. március 30. nap kedd 10 óra.


A pályázat teljes szövege a csatolt dokumentumban olvasható.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ingatlan hirdetes futo 21.02.24. hosszu.pdf

Közélet [2021. február 25., csütörtök]

Főhajtás az áldozatok emléke előtt

Idén a vírusjárvány miatt szűk körben, rendhagyó körülmények között tartott megemlékezést Vác Város Önkormányzata a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

A tiszteletadáson Fehér Zsolt, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke emlékező beszédében felidézte, hogy kutatások alapján körülbelül 100 millió a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Ezt követően Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt helyezte el az önkormányzat kegyeleti koszorúját a Rabtemető emléktáblájánál.
A tiszteletadáson közreműködött Horváth Éva Sára népdalénekes és Hostyinszki Máté a Madách Gimnázium tanulója.

Az emlékező esemény online felvétele február 25-én csütörtökön este 18 órától megtekinthető a művelődési központ youtube csatornáján.

(https://www.youtube.com/watch?v=_wJ03UWrNvI9 )

Feladó: Városháza

Dr. Várady és Társa Végrehajtó Iroda ingó árverési hirdetménye.

Végrehajtói ügyszám: 005.V.1252/2017/154


A hirdetmény teljes szövege a csatolmányban megtalálható.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Buki_Benjamin_hirdetmeny.pdf

Közélet [2021. február 25., csütörtök]

Közvilágítási fejlesztések Deákváron

Az utcai lámpák fel- és lekapcsolásának fényviszonyokhoz igazítása nem az egyetlen, régóta várt fejlesztés, amely nemrégiben megvalósult Vácon. Tótváradi-Nagy Bence (Összefogás Vácért), deákvári képviselő tegnap sajtótájékoztatón számolt be a városrészben elért eredményekről, melyek közül több az ötéves választási ígéretben is szerepelt.

A képviselő elmondta: Deákvár több pontjára, így például a Felső Törökhegyet és Bácskát kiszolgáló buszmegállóba is kerültek mozgásérzékelős szolár lámpák. Több, hasonló fényforrást helyeztek ki a KRESZ-parkba, és a Papvölgy utca eddig teljesen kivilágítatlan első szakaszára is 3 darab új lámpa került.

A kihelyezett fényforrások többsége szolár lámpa, amely a hálózatra nem csatlakozik. Ezek a 21. század igényeinek megfelelően, környezetbarát módon biztosítják a biztonságos közlekedéshez szükséges fényt.

Feladó: Városháza

Sport [2021. február 24., szerda]

Kézilabda – Fontos pontok a rivális ellen

Az idei januári-februári meccshajsza befejező állomásán, szerda este egy hazai bajnoki volt soron az elsőosztályú váci kézilabda együttes számára. A mieink helyenként igen jó teljesítménnyel fontos pontokat gyűjtöttek be: Váci NKSE – DVSC Schaeffler 32-28 (19-13).

A végső bajnoki helyezés miatt a mai mérkőzés is fontos volt a mieink számára. Az összecsapás pikantériáját az is adta, hogy korábban már bejelentették: a Vác mai vezetőedzője nyártól már a debreceniek vezetőedzője lesz. A találkozó hazai játékoskeretéből a három régóta hiányzó mellett Lakatos Rita sem tudta még vállalni a pályára lépést. A lehetséges 16-ból a hazaiak 13 játékost neveztek, míg a vendégek teljes kerettel álltak ki.

Az első percekben a váciak állva hagyják vendégeiket. A Loki azonos összetételben támadott és védekezett eleinte, míg a mieinknél a támadásban pályán lévő Aron Andreát védekezésben Szabó Laura váltotta. Ez annyira tökéletesen működött, hogy nyolc percen keresztül minden percre jutott egy váci találat, viszont a hazai védőfal kiváló védőmunkáját megfejelő, több bravúrt bemutató Bukovszky Anna csupán egy gólt kapott.

A vendégek indiszponált meccskezdésükből csak lassan ocsúdtak, amihez kellett az is, hogy edzőjük röpke negyedóra alatt kétszer is időt kérjen. A félidő második felében sem sokat javult az ellenfél védőmunkája, viszont cserekapusuk, Csapó Kyra már hatékonyabban védett. Rajta kívül még az exváci Hornyák Dóra gólérzékenysége érdemel említést: a szünetig csapata góljainak majdnem a felét ő dobta. A váciaknál viszont többen is remekeltek és rendre sikerült egyéni megoldásokkal, vagy a beállóst (Szabó Laurát) megjátszva tetemes fórt összeszorgoskodni a pihenőre.

A második félidőelején mindkét oldalon hosszú támadásokkal próbálkoztak a csapatok és felváltva estek a gólok. Így sikerült tartani az 5-6 találatnyi előnyt. Aztán egy időre leálltak a támadásaink, sokkal nehezebben találtuk a hálózörgetést érő megoldásokat. Feljött többször is a DVSC háromgólos hátrányra. Kácsor Gréta fontos góljaival a záró öt perc ötgólos hazai fórral indult és innentől már csak arra kellett ügyelni, hogy a csapat megbecsülje a labdát. Ezt tette.

A mérkőzést végül magabiztosan, a fantasztikus meccsindítással jól sáfárkodva, több jó teljesítménnyel nyerte meg a VNKSE. A váciaknál mintha a korábbi mérsékelt teljesítmények javuló tendenciát mutatnak…

Váci gólszerzők: Hámori Konszuéla 7; Kácsor Gréta 6; Szabó Laura 6(3); Aron Andrea 4; Sanja Radoszavljevics 3; Bárdy Noémi, Diószegi Nikolett és Helembai Fanny 2-2.

Szilágyi Zoltán: – Egy közvetlen rivális ellen szereztünk nagyon fontos két pontot. Mindkét oldalon hiányoztak kulcsjátékosok. Már az első percekben nagyon koncentráltak voltunk és kiválóan kezdtünk. Egyes időszakokban kifejezetten érett, taktikus játékot produkáltunk. A debreceniek megpróbáltak rendre felzárkózni. De nálunk mindig volt egy-egy olyan megvillanás, amivel átlendültünk a holtpontokon.

A váciak számára következő tétmérkőzés a tervek szerint március 6-án 18 órától az MTK otthonában lesz. Ezt követően március 10-én délután egytől a másodosztályú listavezető Budaörs ellen kell kivívni a hazai kupasorozat legjobb nyolc csapata közé kerülést. Hazai bajnokira viszont csak majd március 27-én, este hattól kerül sor, amikor a székesfehérvári hölgykoszorú látogat a váci sportcsarnokba.

Fotó: Kovacsics József

Feladó: Városháza