Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2020. április 7., kedd]

ADOMÁNYGYŰJTŐ BANKSZÁMLA

Vác Város Önkormányzata „STOP KORONAVÍRUS VÁC” elnevezéssel bankszámlára befizetéssel teljesíthető adományozási lehetőséget indított. Ennek célja egy olyan pénzalap létrehozása az önzetlen váci polgárok segítségével, melyből a járvány terjedését gátló eszközöket, maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket tud a város vásárolni.

A számlára beérkező összeg felhasználásáról az Önkormányzat rendszeresen beszámol a város polgárainak.

Kérjük, aki teheti, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá a koronavírus elleni váci küzdelemhez. Tisztelettel várjuk adományaikat a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009 adománygyűjtő bankszámlára.

Köszönjük!

Feladó: Városháza

Közélet [2020. április 7., kedd]

Folytatódnak a gallyazási munkák – útlezárások

A Váci Városfejlesztő Kft. munkatársai folytatják a fák gallyazási munkáit. Ennek biztonságos elvégezhetősége miatt április 8-án (szerdán) reggel nyolctól várhatóan aznap délután háromig a Budapesti főút 20. és 26. szám előtti útszakaszon a gépjármű forgalom elől félpályás útlezárásra kerül sor.

Ugyancsak szerdán reggel nyolctól várhatóan 17 óráig a Petőfi utcában a Kép utcától a 19. szám előttig húzódó szakaszon teljes útzár lesz szintén gallyazás miatt.

Kérik az ideiglenes forgalmi rend betartását és az érintett utcaszakaszon a gépkocsik parkolásának megszüntetését. A parkolás a Budapesti főúton vagy a Diadal téren a Gombás – patak melletti parkolóban lehetséges.

A cég az autósok türelmét és megértését kéri.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. április 7., kedd]

Vácott született váci lakosok

Princz Mátyás Miklós és Lakati Vivien gyermeke: Bendegúz
Szücs Valentin és Csukás Szilvia Tímea gyermeke: Zétény
Dian Péter és Berczeli Evelin gyermeke: Marcell
Fischer Márk István és Harmincz Edina gyermeke: Martin
Tamás Norbert és Kacsó Nikoletta gyermeke: Petra

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2020. április 7., kedd]

Házasságot kötött váciak

Csernák András és Traubert Andrea
Pindes Mihály és Papp Livia

Feladó: Városháza

Halmai Lászlóné sz: Szabados Ibolya /1958/
Mátyás Gyula /1935/

Feladó: Városháza

Koronavírus [2020. április 3., péntek]

ADOMÁNYGYŰJTŐ BANKSZÁMLA

Vác Város Önkormányzata STOP KORONAVÍRUS VÁC elnevezéssel bankszámlára befizetéssel teljesíthető adományozási lehetőséget indított. Ennek célja egy olyan pénzalap létrehozása az önzetlen váci polgárok segítségével, melyből a járvány terjedését gátló eszközöket, maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket tud a város vásárolni.

A számlára beérkező összeg felhasználásáról az Önkormányzat rendszeresen beszámol a város polgárainak.
Kérjük, aki teheti, lehetőségéhez mérten járuljon hozzá a koronavírus elleni váci küzdelemhez. Tisztelettel várjuk adományaikat a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009 adománygyűjtő bankszámlára.

Köszönjük!

Feladó: Városháza

Közélet [2020. április 3., péntek]

Segítségnyújtás helyett újabb támadás

Sajnálatos, hogy a Fidesz-KDNP váci csoportja nem partnere a városvezetésnek a segítségnyújtásban ezekben az embert próbáló időkben. Meglepődve olvastuk, a koronavírus idején is azon fáradoznak, hogy politikai népszerűséget szerezzenek a járvány okozta problémákból, és újból megpróbálják megtéveszteni a nehéz napokat átélő váci polgárokat.

A Fidesz-KDNP váci csoportja semmiféle javaslatcsomagot nem nyújtott be számunkra a járványügyi lépéseket illetően! A város vezetői a sajtóból értesültek csupán, hogy készítettek ilyet.

A váci önkormányzat teszi a dolgát, szervezetein és önkéntesein keresztül ellátja a kötelező és magára vállalt segítő feladatait. A veszélyhelyzet bejelentése óta folyamatosan kapcsolatot tart a járványügyi szervekkel. Megszervezte a 70 éven felüli polgártársaink gyógyszer- és élelmiszerellátását, gondoskodik a karanténba vonult hajléktalanokról, folyamatos fertőtlenítéseket szervez. Kidolgozott egy védőprogramot a válságnak leginkább kitett helyi vállalkozások, valamint az önkormányzati üzlethelyiségekben működő vállalkozások számára a beérkezett kérelmek és igények alapján. Habár kivételesen nehéz gazdasági helyzetet - értsd, csak az önkormányzati lakások terén több tízmilliós kinnlevőséget - örökölt az előző Fidesz-KDNP-s városvezetéstől, természetesen követve a kormány rendelkezését, Vácon is felfüggesztésre kerültek az önkormányzati lakások kiürítéséről szóló eljárások, amelyeket egyébként jórészt a Fidesz-KDNP-s városvezetés indított el.

A váci önkormányzat – egyelőre kormányzati támogatás nélkül - saját forrásait felhasználva és civil felajánlásokból mindent megtesz a váci helyzet enyhítéséért. Segítő szervezetei mellett létrehozta a Jószomszéd Hálózatot, valamint STOP KORONAVÍRUS VÁC néven számlát nyitott, amelyre a városvezetők, valamint más adományozók is befizetik pénzbeli támogatásukat.

Most olyan időszakot élünk, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hoznunk, hogy megfékezzük a járványt, fenntartsuk a város gazdasági stabilitását és tudjuk segíteni azokat, akik bajba kerültek.
E cél eléréséhez mindenkor szívesen fogadjuk a váci Fidesz-KDNP váci szervezet támogatását is.

Feladó: Városháza

Közélet [2020. április 2., csütörtök]

Tájékoztatás az óvodai beiratkozásról

A veszélyhelyzetre való tekintettel a 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozás a következőképpen alakul.

A kötelező felvételt biztosító óvoda 2020. április 21-ig automatikusan felveszi a körzetébe tartozó gyermekeket.
-Ezekben az esetekben a beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a gyermek első óvodai nevelésének napján kerül majd sor.
-Kérjük, a mellékletben található, vagy az óvodák honlapján lévő óvodai szándéknyilatkozat kitöltését, két választott tagóvoda megjelölésével! A tagóvodai csoportok kialakításánál ezeket a szándéknyilatkozatokat, a létszámkorlátok betartásával, figyelembe fogják venni.
-Az óvoda a gyermek felvételét követően, a felvételről írásban értesíti az érintett szülőt.

A körzeten kívül jelentkező gyermekek esetében az óvodák 2020. április 17-ig fogadják a szülők beiratkozásra vonatkozó szándéknyilatkozataikat. Ebben a szülőknek meg kell jelölniük a kötelező felvételt biztosító óvodájuk adatait is. A körzeten kívüli jelentkezésekről az óvoda 2020. április 30-ig dönt, melyről írásban értesíti a szülőket.

A szándéknyilatkozat dokumentumait elektronikus úton küldhetik meg a szülők a kiválasztott óvoda felé.

Elérhetőségek:
Kisvác-Középvárosi Óvoda: kisvacovi@gmail.com;

Alsóvárosi Óvoda: ovoda.alsovarosi@gmail.com;

Deákvári Óvoda: deakvari.ovoda.vac@gmail.com.

A dokumentum mellékeltünkből, illetve az óvodák honlapjáról tölthető le.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
ovinyilatkozat.pdf

Hasznos tanácsok a tervezethez

Az szja-bevallási tervezet már két hete elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy szociális hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor – egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – idén is kérhető, akár 6 havi pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban (81. sor) kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje 2020. május 20.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ha a munkáltató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a munkavállalóknak a nyilatkozataikat május 11-éig kell átadniuk a munkáltatók részére.

A tervezet kiegészítésében, módosításában, a bevallás elkészítésében segíthet a NAV honlapján elérhető „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” című tájékoztató
(https://nav.gov.hu/data/cms519064/039_UTF_1350_GYIK2_2020_Internet_20200316.pdf).

Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal kéri ügyfeleit, hogy válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézését, elkerülve a személyes megjelenést és a sorban állást. A NAV Általános tájékoztató rendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható.

Ha az ügyfelek mindenképpen szükségesnek érzik a személyes megjelenést, foglaljanak időpontot!

2020. április 1.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hasznostanacsokatervezetekhez.pdf

800 pénzügyőr is segíti a Rendőrség munkáját

A koronavírus elleni védekezésben, a járvány terjedésének lassításában és megfékezésében a megszokottnál is fontosabb a közrend és a közbiztonság fenntartása. Ezért a rendvédelmi szervek, egymás munkáját segítve és megerősítve együttműködnek az ebből adódó feladatok ellátásában. A veszélyhelyzet időszakában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 800 pénzügyőrrel segíti a Rendőrség munkáját. A hétvégén elkezdődött a közösen koordinált járőrözés az ország több pontján.

Budapest, 2020. április 1.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
2020_04_01_800 penzugyorissegitiaRendorsegmunkajat.pdf