címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Humanitárius segítségnyújtást szavazott meg a testület - FRISSÍTÉS számlaszámmal

Humanitárius segítségnyújtást szavazott meg a testület - FRISSÍTÉS számlaszámmal

Rendkívüli ülést hívott össze Matkovich Ilona polgármester csütörtök délutánra, mivel Vác ukrán testvérvárosa, Técső háborús övezetbe került az orosz agresszió miatt.

Mint azt a városvezető elmondta: megkeresésükre Técső alpolgármestere február 26-án érkezett levelében gyógyszereket, kötszereket, tartós élelmiszereket, ágytakarókat, párnákat, elektromos generátorokat, mosógépeket, higiéniai eszközöket és a tűzoltóság számára felszereléseket kért adományként.

A testületi ülésen egyhangú döntés született arról, hogy a kért adományokat biztosítja a város. Emellett azt is támogatta minden megjelent képviselő, hogy a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ az intézményben igénybe vehető szolgáltatásokat, mint az egészségügyi alapellátást (területi védőnői is) és a szociális ellátásokat humanitárius célból visszavonásig biztosítsa az ukrán háború elől menekülő Vácra érkező családok részére.

A menekültek elhelyezésére négy ingatlant is kijelölt az önkormányzat, melyeket bebútoroz és az étkezésükről is gondoskodik itt tartózkodásuk alatt.

A tanácskozás után Matkovich Ilona egy sajtótájékoztatón ismertette az intézkedéseket. Előszőr ukrán nyelven szólt Técső lakosaihoz, kiemelve, hogy Vác szolidáris testvérvárosa polgárival. Majd már magyarul folytatva arról beszélt, hogy a városnak fel kell készülnie rá, hogy a háború elől menekülők nagy számban érkeznek hazánkba. Nekik helyben, a Kárpátalján élőknek pedig segélyszállítmánnyal kell segíteni – hangzott el.

„Az első teherautó ma reggel elindult Beregsurányba. Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence képviselők a Református Szeretetszolgálatnak adták át a váciak adományait, amelyet a szeretetszolgálat visz át majd a határon. Felvettük a kapcsolatot Técső testvérváros vezetésével, ahonnan részletes listát kaptunk, hogy mire van a legnagyobb szükség. Tisztítószerek, kötszerek, orvosi eszközök, mert sok a sebesült, akik Kárpátaljára érkeznek” – mondta.

A város tájékoztatja a többi testvérvárosát is, hogy felajánlásaikat eljuttatják Ukrajnába. A francia Deuil-La Barre már jelezte is szándékát és egy kamionnyi szállítmányt küld Vác koordinációs segítségével a háborús övezetbe.

A polgármester kiemelte: Vác Város Önkormányzata a Segítségnyújtás Ukrajnának Vác néven számlát nyit, ahova pénzügyi segítséget fogadnak. A számlaszámot hamarosan közzéteszik a város felületein.

A váci iskolákkal és a tankerülettel együttműködve a város gondoskodik a menekült gyermekek és felnőttek étkeztetéséről is. A lakosság szükség esetén a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjénél, Járja Andreánál érdeklődhet a 06-30/575-0730-as számon. Az állandó 24 órában működő elérhetőség pedig: 06-30/827-8558.

FRISSÍTÉS!

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS UKRAJNÁNAK - VÁC
11742094-15395429-10430006

Feladó: Városháza

EU pályázatok