címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 29. | szerda
Magdolna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Beszéljenek a számok! – felújítások, fejlesztések

 

Önkormányzatunk elmúlt négy teljes évében átgondolt, felelős gazdálkodást folytatott, mely eredményeként a jelentős mértékű beruházás és felújítás segítségével újult meg szeretett városunk.

A pandémia, majd a gazdasági válság, továbbá a folyamatosan növekvő kormányzati elvonások ellenére – döntő részben a váci emberek adóforintjaiból – többmilliárdos összeget sikerült fordítani a szükséges felújításokra, városi fejlesztésekre. A következőkben néhány kiemelt terület részletezésével mutatjuk be 4 teljes év forrásfelhasználását.

 

Beszéljenek a számok! – útjaink rendbetétele

 

Az elhanyagolt utak, járdák állapota az évtized végére tarhatatlan volt. A folyamatos kátyúzáson túl a legrosszabbakat, a legbalesetveszélyesebbeket sikerült közlekedhetővé tenni.

 

Bár a ciklus első felében az egészségügyi válság miatt a szociális szférának kellett elsőbbséget biztosítani, már akkor elkezdődött a korábbról elmaradt javítások pótlását. A 2022-es esztendőben pedig városunk történetében példa nélküli útfejlesztésekre került sor. Sok más mellett a sportcsarnok előtti Bán Márton utca bokatörő, a Rádi út, a Zöldfa utca és a Budapesti főút járműriasztó állapotát is sikerült rendezni. Tisztán önerőből, nélkülözve a kormány pályázati támogatását és az elvont gépjárműadó-bevételt.

 

 

Beszéljenek a számok! – városüzemeltetés

 

A városi közterületek állapotának javításához elengedhetetlen volt a külső céggel korábban megkötött előnytelen szerződés felbontása. Ezután következhetett a nagymértékű, folyamatosan nagyobb összegből biztosított rendrakás.

 

Elhanyagolt parkok, veszélyességük miatt bezáratott játszóterek, gondozatlan növényzet, használhatatlan utcabútorok jellemezték a 2010-es évek végén a váci közterületeket. Saját kézbe került a városüzemeltetés, komoly források bevonásával saját eszközök beszerzése történt meg a munkák elvégzéséhez. Tavaly már több, mint 1 milliárdot, a négy teljes év alatt közel 6 milliárdot költött az önkormányzat környezetünkre.

 

Beszéljenek a számok! – kultúra

 

A Kultúra Magyar Városában a művészetek képviselőinek életét alaposan megnehezítette a koronavírus-járvány. Mivel sokkal fontosabb dolog, az egészség került előtérbe, csak a ciklus második felében sikerült az elképzeléseket maradéktalanul megvalósítani. A területre fordított több, mint 2 milliárd bizonyítja, hogy sikerrel.

 

Az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért, évszakokhoz kapcsolódó fesztiválok mellett természetesen a város idegenforgalmi „vezérhajója” a Váci Világi Vigalom. Az utóbbi időben új kiállítóhelyek születtek. Komoly fájdalom azonban, hogy kormánydöntés miatt a váciaktól elvettek egy patinás közösségi ingatlant: a Káptalan utca 16. került Váctól idegen emberek tulajdonába.

 

 

 

Beszéljenek a számok! – szociális szféra

A családok, rászoruló kisemberek megélhetése jelentősen romlott az évtized első éveiben. A Covid, majd az energia árrobbanás következményeinek mérséklése komoly terheket rótt nem csak a váci emberekre, hanem az önkormányzatra is.

 

A folyamatos bővítésnek hála, mára már nem kevesebb, mint 14 jogcímen tud az embereknek segítséget nyújtani az önkormányzat. A pandémia időszakában különös figyelem jutott az elesettekre, idősekre, veszélyeztetettekre. A polgárok életét is megnehezítő durva drágulást a lehetőségekhez mérten próbálja a városvezetés ellensúlyozni. Nem véletlen, hogy a grafikonadatok közül – közel 7 milliárdos összeggel – a szociális gondoskodás vezeti a listát.

 

 

Beszéljenek a számok! – a jövő nemzedékéért

 

A mostani önkormányzat irányítói nem egyszer hangsúlyozták: gondolkodásukban prioritást élveznek a gyermekek, életérzésük, fejlődésük biztosítása.

 

Az előző négy év mindegyikében nagyobb összeg jutott gyermekeinkre, intézményeikre, az oktató-nevelő munka körülményeinek javítására. Nincs olyan gyermekintézmény, ahol ne történt volna komoly fejlesztés, felújítás. Megépült a várva várt Bauer utcai bölcsőde, több játszótér mellett valódi gyermekparadicsom alakult ki a Duna-parton. És idén nyáron a lepusztult korábbi helyett már modern, minden igényt kielégítő gyermekmedence várja majd a strandon a lurkókat.

 

 

Beszéljenek a számok! – összegző összehasonlítás

 

Az előzőekben bemutatott, a kiemelt területek ráfordításait tartalmazó grafikonok adatait egyetlen ábrába összevonva érzékelhetjük igazán, hogy milyen mértékben épült, szépült, fejlődött szeretett városunk.

 

Ez az az infógrafika, amely önmagáért beszél, melyben tényleg mindent elmondanak a számok!

 

 

A grafikonok letölthető anyag (pdf)

Letöltés

EU pályázatok