címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Két év után ismét lesz Vigalom

Két év után ismét lesz Vigalom

Sajtótájékoztató keretében ismertették az idén megrendezésre kerülő XXVIII. Váci Világi Vigalom programját. Matkovich Ilona polgármester örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után ismét a hagyományos módon kerülhet sor a rendezvényre.

„A következő hétvégén immár 28. alkalommal vigadhatnak városunkban nem csak a váci polgárok, hanem hazánk minden tájáról és külföldről idelátogató érdeklődők. Izgalommal várom magam is a programsorozatot, hiszen szeretnénk visszahozni az esemény barokk jellegét. Tudom, hogy a szervezők hatalmas lelkesedéssel és munkával igyekeztek kicsiknek és nagyoknak, a könnyed szórakozást és a komolyabb műfajokat kedvelőknek egyaránt bőséges kínálatot nyújtani” – mondta a városvezető.

Laczi Sarolta, a Madách Imre Nonprofit Kft. vezetője elmondta: nagyon készülnek a vigalomra.

„A rendezvény harminc év alatt egy összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, idén is közel 100 programra várjuk az érdeklődőket. A műsorstruktúra kialakítása is a hagyományos módon zajlott, ahogy ez a 30 évben is történt. Ma már a Váci Világi Vigalom nemcsak egy fesztivál, hanem egy együtt ünneplés egy találkozás. Fontos, hogy a Váci Világi Vigalom a váci művészeké is.” – mondta, utalva ezzel arra, hogy a sztárvendégek, a sztárzenekarok mellett idén is nagyon sok váci együttes és művész lép fel.

Mint az elmúlt években, most is minden korosztály számára kínálnak kikapcsolódási lehetőséget, a családias gyermekprogramok mellett a fiataloknak szóló koncertek is nagy számban kerültek be a programba – emelte ki az ügyvezető. Laczi Sarolta arra kérte a váciakat, hogy inkább gyalogosan induljanak a fesztiválra, hiszen a parkolás valószínű problémát fog okozni.

Várkonyi Attila zenész, műsorvezető örömét fejezte ki, hogy ismét Vácon lehet, hiszen amikor a ’90-es évek közepén először járt itt, nagyon beleszeretett a városba. Mint mondta: nagyon készül a vigalomra és szeretné a lehető legjobbat nyújtani, hiszen ez a rendezvény benne van a fesztiválok tízes listájában is.

„Ezeken a fesztiválokon mindig az a csoda, hogy ennyiféle korosztály, ennyiféle érdeklődésű ember, ennyiféle orientáció képes egy irányba állni és mondjuk a színpad irányába, ez egy nagyon-nagyon jó dolog” – jegyezte meg viccesen.

Loksa Levente a Dunakanyar Rendezvényiroda vezetője örömét fejezte ki, hogy már tíz éve dolgoznak a városban, de idén első alkalommal ők is részesei lehetnek a vigalom szervezői csapatának.

„A mi felelősségünk abban van, hogy ezt a rengeteg embert, aki idelátogat megetessük, megitassuk, és nagyon jó szájízzel hagyják el a várost, hogy milyen jókat ettek, milyen jókat mulattak” – mondta. Kiemelte: minden helyi, térségi vendéglátóst, vagy ezzel foglalkozó sörfőzdét, pálinkafőzdét, étterem tulajdonost megszólították, akik így nagy számban lesznek jelen a hétvégén. Az előző évekhez képest változást jelent, hogy a Főtéren és a Duna-parton a Zenepavilonnál csak faházas, vagy faházas jellegű építményeket engednek felépíteni, sátrakat nem.

A sajtótájékoztató végén Sándor Bence, a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar vezetője hívta fel a figyelmet arra a fontos változásra, hogy a székesegyház felújítása miatt a megszokott, úgymond hagyományos programok más helyszínen kerülnek megrendezésre.

„A nyitóhangverseny visszakerül a régi helyére, a Fehérek templomába. Ezen alkalommal este 7 órakor két művet játszunk a szimfonikus zenekarral, illetve a Vox Humana Énekkarral közösen. A két mű érdekessége, hogy mind a kettő a barokk kornak egy-egy gyöngyszeme. Az egyik Vivaldi Gloriája, amelyet 1715-ben írt a szerző, az olasz barokk egy kiemelkedő műve. A másik: Johann Sebastian Bach, Brandenburgi versenyéből a harmadikat játsszuk el, amely szintén ebben az időben, pontosabban pár évvel később, 1718-ban írott mű” – hangzott el.

Végül Matkovich Ilona a szervezőknek problémamentes lebonyolítást, a fellépőknek közönségsikert, a vigalom vendégeinknek pedig remek szórakozást kívánt.

A műsorfüzetet itt nézhetik meg:
VIGALOM

Feladó: Városháza

EU pályázatok