címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Kisvác és a Belváros fejlődésének fontosabb állomásai

Kisvác és a Belváros fejlődésének fontosabb állomásai

Az adott területen megvalósult fejlesztések, felújítások összegzésének sorában kedden Kisvác és a belvárosi körzetek önkormányzati képviselői vették számba és értékelték az elmúlt időszak történéseit.

A város egyik legnagyobb és legsokrétűbb területén, az 1. számú körzetben élők bizalmát 2019-ben elnyerő Kászonyi Károly elmondta: e városrészben igen szerteágazó problémákat kell folyamatosan kezelni, melyek nagyságát növeli, hogy az elmúlt években elmaradtak a szükséges fejlesztések, nem történt meg a felmerülő gondok orvoslása. Az eltelt hároméves időszakban viszont a régi jogos igények közül megoldást nyert például a közterületi bankautomata telepítése. Az iskolavárosi közlekedés biztonságával kapcsolatban történt lépések ezek helyességét igazolták., de szükséges egy teljesebb körű terv megvalósítása, amelyhez az útkezelő és a rendőrség közreműködése elengedhetetlen.

A Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság elnökétől megtudtuk, hogy ebben az önkormányzati ciklusban sikerült a sportcsarnok előtti út járhatóvá tételét is megoldani és a parkok, játszóterek eszközfejlesztése, parkolók felújítása is jelentősnek mondható. Több, rossz állapotban lévő utat sikerült kőszórással járhatóbbá tenni, de lámpaoszlopokat és a kerékpárút hídját is felújították nemrég. A körzet területén folyó magánépítkezés kapcsán elhangzó támadások után immár nyilvános helyreigazítás és bírósági ítélet is alátámasztotta, hogy ezek valótlanságokat tartalmaztak. Kászonyi Károly végül megemlítette, hogy a hamarosan átadásra kerülő új hajléktalanszálló a remények szerint a II. Rákóczi Ferenc tér környékén nyugodtabb életviszonyokat fog eredményezni.

A városunk forgalmas központját is magába foglaló 2. számú választókörzet képviselője, Jess Kinga szerint az elmúlt évben hónapról hónapra szembeötlő pozitív változások jellemezték e területet. Látványos eredményt hoztak a patinás főtéri épületek felújítási munkái. Bevált a dohányzásmentes zónák kijelölése, folyamatos a közterületi tárgyak karbantartása, festése, pótlása, a zöldfelületek gondos kezelése. „Sokan vártuk az elhasználódott Márvány tér átépítését. Nagyon szép lett, új funkciókat is kapott. A második ütemben szemetesek, padok és a zöldítés teszik majd teljessé az eredményt” – mondta a társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok.

A város egész területén, így a Belvárosban is nagy számban történt meg a fák pótlása. Ennek a programnak a része a japán cseresznyefasor beültetése az elpusztult egyedek helyére. A Városfejlesztő kertészeti részlegének köszönhetően sok helyen már sikerült a fák lombjainak elhanyagoltságát megszüntetni. Fontos volt környezetünk érdekében, hogy sikerült a börtön alatt egy olajszennyezést felszámolni. Értékelése végén – a további feladatok megoldása érdekében, megköszönve az eddigi aktív közreműködést – Jess Kinga további összefogást, közös munkálkodást kért a váci polgároktól.

Igen jelentős előrelépésről és egy sor elvégzett munkáról adhatott számot Inotay Gergely, a váci 3. számú választókörzet képviselője. Hangsúlyozta, hogy a Belvárosnak – a kiemelt turisztikai fontossága miatt is – eddig és a jövőben is fontos figyelmet kell kapnia a felújítások, fejlesztések tervezésénél, végrehajtásánál. Így volt ez 2022-ben is. Autósbarát településként immár a Budapesti főút jelentős szakaszának rendbetétele nyomán megszűntek a korábbi jogos panaszok. De további rossz állapotú burkolatokat is kijavítottak a körzetben. A Káptalan utcában mintegy 40 méteren kellett csatornaszakaszt cserélni.

A gyalogosbarát szemléletre jellemző, hogy többszáz méteren sikerült felújítani járdákat, a környezetvédelem, a zöldfelületek kezelésének fontosságát jelzik a közterületeken elvégzett facsemete telepítési és faifjítási munkák. Az önkormányzat prioritásai közé tartozik a gyermekintézmények, játszóterek, parkok fejlesztése. Városszerte megújultak, bővültek, új eszközökkel gyarapodtak ezek. Már aláírt szerződés biztosítja azt, hogy a Duna-parti nagy játszótéren jelentős fejlesztés, átalakítás történhet. Az alpolgármester kitért a Rózsakertben végrehajtott és nagyon sok felnőtt és gyermek tetszését elnyerő fejlesztésekre. A park régi, közkedvelt arculatának frissítése ebben az évben folytatódhat. Vácnak, mint a Nemzet Sportvárosának sportbarát szemléletét mutatják azok az uszodai fejlesztések, melyek sokéves elmaradást pótoltak. Hallhattuk azt is, hogy a tapasztalatok szerint jobbára pozitív visszhangja volt annak is, hogy régi igényként immár egy népszerű étterem is várhatja a váciakat és az idelátogatókat.

Inotay Gergely zárásként úgy összegezte a választókörzeti képviselők évértékelő sorozatát, hogy az azokon ismertetett eredményeket gyarapítva, a továbbiakban is igyekeznek tovább menni azon az úton, amelyen a váci emberekért dolgozva, minél többet szeretnének tenni a városért.

Feladó: Városháza

EU pályázatok