címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 23. | kedd
Béla napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nem ismétlõdhet meg a színházi pénzek felelõtlen költése

Nem ismétlõdhet meg a színházi pénzek felelõtlen költése

Kompromisszumos megoldásként – sok tárgyalást követõen – nemrég önkormányzatunk arról döntött, hogy a Váci Dunakanyar Színházat az állammal közös fenntartásban kívánja mûködtetni. Azonban ezen döntés után a törvényi feltételeken a város számára kifejezetten hátrányosan módosítottak, valamint, a szakminisztérium által megküldött, a közös mûködtetés részletes feltételeit tartalmazó együttmûködési megállapodás olyan korlátozó feltételeket szab, melyek elfogadása esetén az önkormányzat az õt megilletõ alapvetõ jogkörökrõl kényszerülne lemondani. Ezen diktátumok elfogadása esetén városunk lényegében átadná az államnak a színház irányítására vonatkozó legfontosabb döntéseket.

A képviselõi eskühöz híven és az önkormányzati választás eredményben mérhetõ elvárásának megfelelõen ki kell állnunk az önkormányzati alapjogok védelméért, a valós települési önrendelkezésért és az alkotómûvészek szabadságáért is. A testület feladata az, hogy a város szellemi és anyagi vagyonával felelõsen rendelkezzen, amelyet nem szolgál az, ha a saját intézményünket érintõen a munkáltatói, irányítási vagy ellenõrzési jogköröket kiegészítõ finanszírozásért cserébe az államnak vagy a minisztériumnak adjuk át. Éppen ezért – akárcsak Budapest a kiválasztott intézményeit – a város önállóan fogja mûködtetni a színházat.

Vác színháza a márciusi igazgatóváltásig sok szabálytalansággal mûködött, ezeket az új önkormányzat felállásáig sorra elnézték az illetékesek. Többször nem fordulhat elõ ebben a városban, hogy egy igazgató tízmilliós nagyságrendben kössön saját magával, hozzátartozóival – vagy ezek cégeivel – szerzõdéseket. A váci közpénzek felelõtlen költése ellen önkormányzatunk mindent megtesz, ám a városi befolyás gyengítése esetén ezek feltárására és megakadályozására a színház esetében sem rendelkeznénk a kellõ eszközökkel.

Fenntartói felelõsségünk a színház mûködését a helyi közönség igényeihez és kulturális, mûvelõdési ambícióihoz szabni, amelyhez nem állami beleszólás, hanem helyismeret, lokálpatrióta elkötelezettség és helyi felelõsségvállalás szükséges.

Feladó: Városháza

EU pályázatok