címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. december 1. | szerda
Elza napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Már tart a fejlesztés: Vác közvilágítása átállás alatt

Már tart a fejlesztés: Vác közvilágítása átállás alatt

Megkezdõdött városunkban azon vezérlõpontok átalakítása, melyek hamarosan a teljes váci közvilágítást egy valós fényviszonyokon alapuló fel- és lekapcsolási rendszerré alakítják át.

Ferjancsics László (Összefogás Vácért) alpolgármester tájékoztatása szerint a több mint 100 vezérlési pont negyedénél az elmúlt pár napban már megtörtént a szükséges átalakítás. Ennek eredményeként városunk egyes utcáin, terein már nem a régi rendszer szerint történik pirkadatkor a lekapcsolás, illetve alkonyatkor a közvilágítás felkapcsolása, hanem a még nem átállítotthoz képest 10-15 perc eltéréssel.

Az alpolgármester ezért kéri, hogy ne jelezzék hibaként azt, ha akár egy-két szomszédos utcában nem egyszerre történik meg a napi világítási váltás. „Az ELMÛ munkatársai folyamatosan cserélik azokat a kapcsolást vezérlõ vevõkészülékeket, melyek egy-egy közterületi szakaszért felelnek. Így vannak már olyan területek, melyeken már a budapesti idõzónához hangolt új rendszer irányítja a fel- és lekapcsolást. Ezzel megszûnik városunkban az a naptári zónatáblázat szerinti közvilágítási gyakorlat, mely sok bosszúságot, sõt gyakran balesetveszélyes helyzeteket okozott azzal, hogy sötétedéskor még nem kapcsolt fel, reggel viszont a napfelkelte elõtt lekapcsolta a közvilágítást. Az átalakítás után viszont a valós, fõvárosi fényviszonyok szerint történik majd a közvilágítás mûködtetése.”

Az elõzõ önkormányzati ciklusban a lakossági panaszok nyomán képviselõként Ferjancsics László már javasolta az átállást, de akkor a többségben lévõ kormánypárti képviselõtársai elvetették a kezdeményezését. Már az új városvezetés alatt, õsszel a költségvetés egyik módosításánál újra napirendre került az ügy: a megvalósításhoz 4 millió forintot biztosítottak. Ezt követõen a szolgáltató ELMÛ-vel lefolyt egyeztetések eredményeként Matkovich Ilona polgármester aláírta az erre vonatkozó megállapodást a szükséges távvezérelt idõkapcsolók gyártatására és felszerelésére.

Az elkészült eszközök beszerelése tehát már elkezdõdött és várhatóan február végéig az egész városban megszûnhet a több évtizedes probléma.

Feladó: Városháza