címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Rádi út felújítására pályázik a város

A Rádi út felújítására pályázik a város

Matkovich Ilona polgármester mai döntése értelmében a Rádi út egy jelentõs szakaszának kétsávos útfelújítására adja be jelentkezését Vác a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázatra.

A városunkban közlekedõ autósok egyik leggyakoribb panasza a Rádi út vasúti átjáró felé esõ részének minõsége. Mint azt Ferjancsics László alpolgármester, Alsóváros önkormányzati képviselõje elmondta, a kátyús rész miatti gondok már évek óta ismertek. „Az elõzõ városvezetés idejében ugyan az egyik sáv egy részét tizenötmillióból felújították, ám az olyan minõségben történt, hogy rá két évre – és azóta is – folyamatosan alakulnak ki kátyúk a burkolaton. Bár egy hasonló pályázaton tavaly nem kapott Vác támogatást a beadott útfelújításokat célzó igényére, most erõsen bízom abban, hogy városunk jelenlegi országgyûlési képviselõje figyelemmel kíséri a város pályázatát, és pozitív elbírálást kapunk.” – mondta az alpolgármester.

A Rádi út Magyar utca és a vasúti átjáró közötti szakaszának felújítása közel 70 milliós kiadással jár. Mivel ezen az úton autóbusz közlekedés is van, a pályázati kiírás szerint az elbírálásnál elõnyben részesíthetik a váci jelentkezést. A pályázaton az állam 6 milliárd forintot oszt szét, melybõl Vác 35 millió forintra, az útfelújítás bekerülési költségének felére pályázik. Azaz, a rendelkezésre álló állami forrás 0,6 %-át szeretné megkapni a város.

Mint ismeretes, a gépjármûadót – melyet Vác az útjai fenntartására fordított – teljes egészében elvonta a kormány a várostól, csak ez 115 millió forint bevétel kiesését jelentett. Kormánydöntés miatt jelentõsen csökken a parkolási bevétel és kiesett a reklámadó, valamint több százmilliós a kisebb vállalkozásokra vonatkozó helyi iparûzési adó felezésének negatív hatása.

***

Az új városvezetés kiemelten figyel az út- és járdafelújításokra. Önkormányzati finanszírozásban megújult többek között a Duna-parti kerékpárút jelentõs szakasza és akadálymentessé tettek több járdavéget is. Útfelújításnak köszönhetõen lett biztonságosabb a Szent Mihály dûlõben, a Bán Márton utcában és a Gombási út egy részén a közlekedés, továbbá új aszfaltréteget kapott a Zöldfa utca legforgalmasabb szakasza is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok