címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Városi fejlesztéseket segíthet a laktanya hasznosítása

Városi fejlesztéseket segíthet a laktanya hasznosítása

Nyílt versenytárgyaláson értékesíti a város a volt laktanya területének hetedrészét – döntött a képviselõ-testület nevében eljáró polgármester.

A laktanya szinte egészének eladásával a korábbi, kormánypárti városvezetés is próbálkozott, azonban nem találtak vevõt.
A Deákváron található egykori Sallai, majd Esze Tamás laktanya mintegy 28 hektáros, a rendszerváltást követõen kiürített területének hasznosítására az elsõ próbálkozás még az elsõ Orbán-kormány idején (1998-2002) történt, amikor Vác akkori fideszes országgyûlési képviselõje azt javasolta, hogy mintegy félezer menekültet (migránst) helyezzenek el az ott lévõ épületekbe. 2006-ban a volt laktanya területét tulajdonba kapta a város.

Az átadási szerzõdés értelmében csak bizonyos tevékenységi körökre lehet hasznosítani a területet, illetve az értékesítésbõl befolyt összeget. Jelenleg több kisebb bérlési konstrukció mellett itt található a Waldorf intézmény és egy kézilabda akadémia is.

A terület egy részének eladására már 2008-ban is megjelent pályázati kiírás, majd 2010 után jelentõs erõfeszítések következtek. Médiabeszámolók szerint Fördõs Attila akkori polgármester már a 2011-es évértékelõjében „az egykori laktanya értékesítésnek esélyeirõl derûlátóan nyilatkozott”. A fideszes városvezetés folyamatosan próbálkozott, de a területet nem sikerült eladnia. Az objektum állapota – annak ellenére, hogy évente nettó közel 11 millióért õrizte egy cég – folyamatosan romlott.

Még a Fördõs-éra utolsó hónapjában is megjelent egy eladási hirdetés, ám akkor sem akadt vevõ a területre. Annak ellenére, hogy a 2019-ben leváltott polgármester a testületi üléseken gyakran szólt bizakodóan a lehetséges vevõk szándékairól.

Most a maximális nyilvánosság mellett – országos lapban is meghirdetve – értékbecslést követõen kerül versenytárgyalásos pályáztatásra a volt laktanya területének hetedrésze. A korábbi városvezetés még 13 hektárt értékesített volna 825 milliós induló áron, most a 3 hektáros terület minimális ára 352 millió forint.

Értékesítést követõen itt kereskedelmi, szolgáltató tevékenység folytatható majd. A befolyt eladási összeg felhasználása kizárólag városi fejlesztésre, például szociális vagy kulturális beruházásra fordítható. Egy említett profilú beruházás a hasznosított területen várhatóan javítja majd a környék közbiztonságát és infrastruktúrájának fejlesztését is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok