címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. szeptember 22. | szerda
Móric napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

TÁJÉKOZTATÓ az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésének tilalmáról

TÁJÉKOZTATÓ az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésének tilalmáról

Hazánkban az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetését a környezetvédelemrõl szóló 1995-ös törvény oly módon szabályozza, hogy a települési önkormányzatok kezébe adja az égetés idõpont és feltételrendszer szerinti meghatározását. A törvény kimondja: ahol ilyen helyi szabályozás nincs érvényben, ott tilos a zöldhulladék elégetése.

Városunkban 2020 tavaszáig bizonyos idõszakokban meghatározott napokon és idõpontokban helyi rendelet engedte meg ezt a tevékenységet. Az errõl szóló 2006-os rendelet azonban 2020. április 16-án visszavonásra került. Ekkor életbe lépett a törvénynek az a kitétele, hogy helyi szabályozás nélkül tilos az égetés.

A Parlament ugyan tavaly elfogadta azt az egész országra vonatkozó tiltást, amely idén január 1-tõl Magyarország teljes területén betiltja az ilyen égetést, ám ezt a különleges jogrend (veszélyhelyzet) által megkapott hatáskörében a kormány december elején visszavonta. Ez azt jelenti, hogy azokon a településeken, ahol külön rendeletben ezt megengedik, ott szabad égetni. Mivel Vácon jelenleg nincs ilyen hatályos rendelkezés, a törvény szerint továbbra is tilos az égetés.

A külterületen történõ égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság, - Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség - egyedileg bírálja el.

A tûzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekrõl, a tûzvédelmi bírságról és a tûzvédelemmel foglalkozók kötelezõ élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet értelmében, a tûzgyújtás szabályainak megsértéséért tûzvédelmi bírság szabható ki 10 000 - 3 000 000 Ft között.

Feladó: Városháza