címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. szeptember 28. | kedd
Vencel napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Százmilliókat pazarolhatott el a kormánypárti váci vezetés

Százmilliókat pazarolhatott el a kormánypárti váci vezetés

Ahogy arról a Váci Hírnök is írt, a Váci Városfejlesztõ olyan szerzõdéseket kötött még az elõzõ városházi vezetés idején a Harmat Kert Kft.-vel a városüzemeltetési feladatok ellátására, amely százmilliós nagyságrendû pazarlást eredményezhetett.

A Harmat Kert Kft. lényegében jutalékért olyan helyi és környékbeli vállalkozásokat szervezett be váci feladatainak elvégzésére 2013-tól, majd 2017-tõl, amelyekkel maga a nem sokkal korábban, erre a célra létrehozott Városfejlesztõ is szerzõdhetett volna. A második szerzõdés rögzítette, hogy 1,4 milliárd (!) forintért kötelezõ megrendelést adni a cégnek.

Fördõs Attiláék vezetése alatt ezt még idõarányosan sem teljesítették. Sõt, több tízmillió forintnyi, olyan lejárt számlát is hátrahagytak, amelyeket aztán az új városvezetésnek kellett rendezni. A korábbi önkormányzat késedelmes fizetései miatt a budapesti cég 25,9 milliónyi késedelmi kamatra is benyújtotta igényét.

A szerzõdést egy olyan jogi konstrukcióba hozták össze, amely lényegében kizárta, hogy azt a város jogalappal felmondhassa. Miután egyre többet ellenõrizték a cég munkáját, a cég mondta fel a szerzõdést, de az elmaradt haszonról – 130 millió forintról – nem mondott le, hiszen az elõzõ vezetés idején megkötött szerzõdés ezt is biztosította számukra. A jelenlegi önkormányzat ezt az összeget végül 110 (!) millió forintra tudta lealkudni. A jogi szakvélemény alapján a szerzõdés megfelel a jogszabályoknak, azaz nem lehet a cég ellen feljelentést tenni. Ha a város perre ment volna, a szakvélemény alapján valószínûleg még azt a pénzt is elbukta volna, amelyet a megállapodáson nyer.

Példa a cég árképzésére: a Harmat Kert 31 ezer forintért vállalta éveken keresztül a 60x90-es, fanyeles nemzeti lobogók darabjának beszerzését. Ezt a Városfejlesztõ által szerzõdtetett jelenlegi alvállalkozó majdnem nyolcadannyiért, mindössze 4000 forintért teszi meg.

A szerzõdések megkötésekor a kormánypárti Fördõs Attila volt Vác polgármestere, a fideszes Petõ Tibor pedig a gazdasági ügyekért felelõs alpolgármestere. Utóbbi tartotta a közvetlen kapcsolatot Városfejlesztõ Kft.-vel és részben irányította is a cégcsoportot, ahol ezekben az években sorra váltották egymást a vezetõk.

Feladó: Városháza