címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Közel 400 milliót kap Vác a bevételkiesés kompenzálásaként

Közel 400 milliót kap Vác a bevételkiesés kompenzálásaként

Szerdán döntött a kormány a 25 ezer fő feletti települések költségvetési bevételkiesését részben kompenzáló összegekről. Vác négy meghatározott célra összesen 398 millió forintra számíthat.

Mint ismeretes, különböző kormánydöntések eredményeként (gépjárműadó elvonása, iparűzési adófelezés, ingyenes parkolás, intézményi bevételek kiesése stb.) városunk a mostani számítás szerint, 600 millió forintos költségvetési bevételkiesést kénytelen tudomásul venni. A 25 ezres lélekszámnál népesebb települések kompenzációjára a kormány tárgyalásokat ígért. Ennek kapcsán Matkovich Ilona polgármester is tárgyalásokat folytatott, melyeken azt tudatták vele, hogy működésre nem adnak vissza az elvont pénzből.

Szerdán megszületett a döntés a városok támogatásáról, mely a közlemény szerint három kategóriába sorolta a településeket a költségvetési helyzetük alapján. Végül 27 város kapott általános működési támogatásként kompenzációt, míg 5 település – köztük Vác – meghatározott fejlesztési célú forrásra számíthat a központ költségvetésből.

A polgármester számos fontos beruházást nevezett meg az egyeztetések során, és nyújtotta be támogatási igényét.
Útfelújítások: Budapesti főút és Althann M. u szakaszfelújítása, Diadal tér kapacitásnövelő átépítése.
Épületek, építmények: Madách Imre Művelődési Központ, Vác Városi Strand és Uszoda, Március 15. tér 10. sz. alatti műemléképület, a műemlék Városháza tetőszerkezet felújítása, a Sirály, az Újhegyi és a Kölcsey u.-i óvoda felújítása, a Liszt F. sétányon található régi csónakház tetőszerkezet felújítása.
Továbbá: a Külső Rádi úti kerékpárút kiépítése, a Bauer M. utcai leendő bölcsőde területének csapadékvíz elvezetése, Alsó u. csapadékvíz elvezetése, Szent István tér felújítása, vasútállomás parkolóbővítés.

A bejelentés szerint, Vác a műemlék Városháza tetőszerkezetének felújítására 200, az Újhegyi úti óvoda, illetve a Sirály utcai óvoda bővítésére 95, illetve 85, a Kölcsey utcai óvoda vízszigetelési problémájának megoldására 18 millió forintot fog kapni.

Matkovich Ilona elmondta: nagyon fontos fejlesztésekre kapott most pénzt Vác. Az óvodák felújítására különösen nagy hangsúlyt fektet a városvezetés, ezért is emelte ki ezen fejlesztések fontosságát a tárgyalások során. Több, szintén sürgető feladat – például a kért útfelújítások – támogatására azonban egyelőre nem kapott forrást városunk, ezekre további pályázatokat nyújt be az önkormányzat.

Feladó: Városháza

EU pályázatok