címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Környezetvédelmi világnap

Környezetvédelmi világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-ét a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben.

A világnap az emberi környezet védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet, és konkrét intézkedéseket népszerűsít ennek megvalósítására. Minden környezetvédelmi világnapnak minden évben egy másik ország ad otthont, ahol hivatalos ünnepségeket is rendeznek. Az idei házigazda Pakisztán.

A 2021-es környezetvédelmi világnap témája az „ökoszisztéma helyreállítása”. Célja, több száz millió hektár újjáélesztése, amely kiterjed a szárazföldi és a vízi ökoszisztémákra is.
Ezzel egyidőben elindul az ENSZ ökoszisztéma-helyreállításának évtizede , mely 2021-től 2030-ig tart. Ez a fenntartható fejlődési célok határideje is, és a tudósok által kijelölt idővonal utolsó lehetősége a katasztrofális éghajlatváltozás megelőzésére.

Az ökoszisztéma helyreállításának számos formája lehet: fák termesztése, városok zöldítése, kertek újjáépítése, étrend megváltoztatása vagy a folyók és partok megtisztítása.

"2021-ben szándékos lépéseket kell tennünk a válságról a gyógyulásra való áttérés érdekében: és ezzel fel kell ismernünk, hogy a természet helyreállítása elengedhetetlen bolygónk és az emberi faj túlélése szempontjából."

***

Minden évben részletes beszámoló készül az önkormányzat számára városunk előző évi környezeti állapotáról. A 2020-as évre vonatkozó és változatlan tartalommal elfogadott összeállítás elérhető:

http://www.vac.hu/docs/kt_besz_vac_kornyallaptrol.pdf

Feladó: Városháza

EU pályázatok