címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. szeptember 22. | szerda
Móric napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Egységes, torzításmentes lett a váci címer

Egységes, torzításmentes lett a váci címer

Vác címere a város sok évszázados történelmét szimbolizálja. A Szűz Máriás címer mellett Vác polgárai 1989-ben népszavazás útján döntöttek – lecserélve ezzel a „kéményes” címert –, részletes leírását jelenleg is rendelet tartalmazza.

Az elmúlt években azonban több torzult változata volt használatban, ezért Inotay Gergely alpolgármester kezdeményezésére kialakításra került az eredeti változatot hűen visszaadó, egységes megjelenítés.

„Városunk levéltárának vezetője többször jelezte a torzult megjelenéseket, ezért önkormányzatunk arra kérte, hogy működjön közre a címer letisztázott, valamint a stilizált vonalas formájának megalkotásában. Igazgató úr javaslatait befogadva, a város új turisztikai logóját is megtervező, a heraldikai (címertudományi) szakterületen otthonosan mozgó cég elkészítette azt a váci címert, amely maximálisan visszaadja a kívánt formát és megfelel a leírásoknak. Önkormányzatunk nevében ezúton is köszönetet mondok a közreműködésért dr. Horváth Ferenc igazgató úrnak, illetve Hetényi Zsolt és Roth Péter grafikusművészeknek.”/i> – mondta az alpolgármester.

A váci önkormányzat felkéri a címerhasználati jogosultsággal rendelkező szervezeteket, egyesületeket és egyéb felhasználókat, hogy a jövőben az immár szín-, alak és más módosításoktól mentes városi címert szerepeltessék megjelenéseikben.

***

Vác Város címerének rendeletbe foglalt leírása
„Barokkizált pajzs kék mezőjében ezüst holdsarlón trónoló aranyglóriás Szűz Mária kék palástban, vörös ruhában, bal térdén a mezítelen, aranyglóriás gyermek Jézussal, aki bal kezében arany országalmát tart. Anyja jobb kezével, jobb vállán arany liliomos jogart nyugtat. A holdsarló jobb csúcsánál két, a bal csúcsánál három ezüst liliom. A pajzson ötlombos arany címerkorona.”


.

Feladó: Városháza