címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. december 1. | szerda
Elza napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Bíróság: két hét, két ítélet sajtóperekben

Bíróság: két hét, két ítélet sajtóperekben

Egy, a bíróság által a héten postázott ítélet szerint a Vác Online nevű internetes portál egy júliusi írásában ismét valótlan állításokat tett. A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokon meghozott döntése szerint újra több hazugságot állítottak Vác egyik alpolgármesteréről, ami miatt helyreigazító közleményt kell közölnie a portálnak.

Mint nemrég beszámoltunk róla, ugyanezen törvényszék a Vác Online egy másik júliusi cikkének valótlan állításai miatt augusztus végén már elmarasztalta az akkori ítéletében az internetes sajtóterméket. A hamis tényeket akkor Ferjancsics László alpolgármesterre vonatkoztatták.

A Vác Online oldal korábban amiatt is vesztett már sajtópert, mert a polgármesterre vonatkozóan állított valótlant. Emiatt a Nagymarosról szerkesztett oldalt ugyancsak helyreigazításra kötelezték. Májusban egy másik állítása miatt is elmarasztalta az oldalt a Törvényszék, mert a város egyik munkatársáról írt hazugságot. De az oldal már tavaly is bukott sajtópert.

Az említett ítélettel zárult mostani ügy érdekessége, hogy a Vác Online valótlanságot tartalmazó cikkét nem vállalta valós nevével annak írója, az írást álnéven publikálták.

A Budapest Környéki Törvényszék az ezt megelőző perben, több mint kétszázezer forintos költség és illeték megfizetésére is kötelezte a Vác Online kiadóját. A most kihirdetett ítéletből következően közel negyedmillió forint fizetési kötelezettsége keletkezett a Vác Online kiadójának.

A kiadó tulajdonosa és cégvezetője Zámbó Emese, aki az önkormányzati választáskor a sződligeti Fidesz szervezet vezetőjeként nyilvánult meg és még augusztusban is Rétvári Bence munkatársa volt.

***

Az oldal a vesztett pereknél gyakrabban közöl valótlanságokat, félinformációkon alapuló tévedéseket. Többször volt már kénytelen helyreigazításokat is közölni. A város vezetésének ennek ellenére az az álláspontja, hogy propagandakiadványok helyett Vác ügyeivel kell foglalkozni. Eljárásokat épp ezért szinte kizárólag csak kivételesen súlyos esetben kezdeményeznek.

Feladó: Városháza