címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A szeptemberi testületi ülés döntéseiről

A szeptemberi testületi ülés döntéseiről

Az éves munkatervben elfogadott nyári ülésszünet időtartama alatt két alkalommal is rendkívüli tanácskozást tartott az önkormányzat képviselő-testülete. Szeptember 22-én viszont már soros ülést tartott a teljes létszámban jelenlévő grémium, melynek legfontosabb történéseit az alábbiakban foglaljuk össze.

Átszervezik a hulladékgazdálkodást, új bizottsági tagok

Első napirendi témaként a Váci Hulladékgazdálkodási Kft.-vel kapcsolatos döntéseket hoztak. Ezek szerint
- megszűnik a váci cég alvállalkozói szerződése a DTkH Nonprofit Kft.-vel;
- megtörténik a váci cég szükséges tőkeemelése;
- megszűnik a váci cég engedélyes tevékenysége, azt – a munkavállalók jogfolytonos átvételével – a DTkH veszi át.

A grémium ezután titkos urnás szavazással – a rendszerváltást követő önkormányzati időszakban első alkalommal – biztosította az ellenzék számára is, hogy minden tagja egyben szakbizottsági mandátummal is rendelkezzen. Ennek érdekében Manninger Pétert a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottságba, Mokánszky Zoltánt az Emberi Kapcsolatok Bizottságába (EKB), Pető Tibort pedig a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságba (GVB) választották be. A GVB külsős tagja lett Illyés Ágnes, az EKB pedig Boda János külsős taggal bővült.

Felelős gazdálkodás a váci emberek érdekében

Az I. féléves gazdálkodásról szóló beszámoló után sorra kerülő likviditási jelentésből kiderült, hogy a központi elvonások és a kormánydöntések miatti bevételkiesések ellenére – köszönhetően az átgondolt és takarékos gazdálkodásnak – továbbra is biztosított a városüzemeltetési feladatok színvonalas ellátása és a rászoruló váci emberek támogatása. Az idei városi költségvetés módosítása során így mód volt arra, hogy biztosítsák több városi intézmény zavartalan működéséhez szükséges pótfinanszírozást, vagy például az illegális hulladékok elszállítási költségét. De emelni kellett a Szent István tér felújítására szánt összeget, a gyalogos átkelőhelyek kialakítására biztosított keretet, befejeződhet a hajléktalanszálló kialakítása és az alsóvárosi temető kamerarendszerének telepítése is. Az ezen célok megvalósítását biztosító módosítást a négy kormánypárti képviselő nem támogatta szavazatával.

Megoldás az elmaradt fociakadémia ügyében?

Egy másik döntés szerint, amennyiben a Vác Városi Labdarúgó SE visszafizeti a volt deákvári laktanyában meg nem valósult beruházáshoz (fociakadémia két nagyméretű pályával) korábban felújítási hitelből adott 73 milliós városi önrészt, az önkormányzat egy új TAO-s megállapodás esetén – az Iskolavárosban lévő műfüves pálya teljes felújításához – vállalja annak önrészét. Ez az összeg az MLSZ által jóváhagyott műszaki tartalom 30%-a, közel 68,5 millió forint.

A testület döntött továbbá a hatályos településrendezési eszközök, illetve a városi környezetvédelmi program felülvizsgálatáról, továbbá ebben az évben is kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot.

A nyílt ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Már zárt ajtók mögött többek között döntöttek a megyei kitüntetésekre történő felterjesztésekről és tájékoztatót hallgattak meg a Beszerzési Munkacsoport elbírált pályázatairól.

Feladó: Városháza

EU pályázatok