címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. október 21. | csütörtök
Orsolya napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Következik a „Zöld ház” belső felújítása

Következik a „Zöld ház” belső felújítása

Csütörtökön délelőtt mutatta be a főtéri „Zöld ház” első ütemben történt felújításának eredményét a sajtó képviselőinek Matkovich Ilona polgármester, Zsoldos Mihály tervező és a kivitelező cég képviseletében Urbán Péter.

Mint ismeretes, a Március 15. tér 10. számú barokk műemlék épületére is elkészültek a 2017-es kormányhatározat – melyben 4 milliárd forintot ígértek a váci belváros megújítására és a múzeumnegyed kialakítására – alapján a rekonstrukciós tervek. Ám a folyamatos tárgyalások ellenére ezt az állami forrást nem biztosítják azóta sem a városnak, ráadásul komoly örökségvédelmi bírság kiszabása fenyegetett az évek óta életveszélyes állapota miatt.

Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy saját forrásból, közel 100 milliós költséggel felújíttatja az épület tetőszerkezetét és homlokzatát. A munkák határidőre elkészültek. Mint azt a polgármester a bemutatón elmondta: az önkormányzat átgondolt és takarékos gazdálkodásának eredményeként lehetőség van arra, hogy az épületbelsők, termek felújításával közösségi funkciókat kapjon az épület a jövőben.
Zsoldos Mihály kiemelte: az épület sorsa több mint egy évtizedes probléma. Örömét fejezte ki, hogy a mostani városvezetés fontosnak tartotta megmentését. Urbán Péter a tetőszerkezet és a homlokzatfelújítás során elvégzett munkákról, azok tapasztalatairól beszélt.

Ezt követően önkormányzati és műszaki szakemberek helyszíni bejáráson tekintették meg a felújítandó helyiségeket azzal a céllal, hogy közösen meghatározhassák: a majdani elképzelések gyakorlati megvalósíthatóságához milyen további lépések szükségesek.

***

A váci városvezetés kiemelt figyelmet fordít a település értékeinek, patinás barokk épületeinek, műemlékeinek, épített örökségének védelmére. Ennek értelmében a védett épületek felújítására évente ír ki pályázatot, felújíttatta a főtéri „Zöld házat”, folyamatos a belvárosi kandeláberek megújítása, kijavíttatta a korzón lévő évekkel ezelőtt megrongált öntöttvas korlátot és hamarosan elkezdődik a „Márvány tér” felújítása is. A jövő évben pedig megkezdődhet a Március 15. tér 21. számú épület tetőtér felújítása is.

Feladó: Városháza