címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Váci Ősz programismertetője

A Váci Ősz programismertetője

Pénteken délelőtt a Váci Dunakanyar Színházban tartották meg Vác Város Önkormányzat és a város kulturális intézményei szervezésében az idei Váci Ősz programismertető sajtótájékoztatóját.

A média képviselőit Matkovich Ilona polgármester köszöntötte. Bevezetőjében örömmel adott tájékoztatást arról, hogy a Váci Nyár rendezvénysorozata nagy sikerrel, élénk érdeklődés mellett zajlott le. Az elmúlt hónapok széles spektrumú kínálatát megismételve az őszi eseményeket is a többféle igényt kielégítő összművészeti elgondolás mentén igyekeztek összeállítani. A Váci Ősz előadásait ismertető programfüzet – amely mellékletünkben megtalálható – tartalmát idézve a polgármester több kiemelkedő zenei, képzőművészeti és prózai eseményre külön is felhívta a figyelmet. (A műsorfüzet nyomtatott formában minden művelődési intézményben és a Városházán is megtalálható.)

A tájékoztató folytatásaként a kulturális intézmények vezetői szóltak az általuk szervezett programokról.

Laczi Sarolta a Madách Imre Művelődési Központ igazgatója elmondta: az elmúlt időszak pandémiás korlátozásai miatt elmaradt előadásokat is igyekeztek az őszi sorozatba elhelyezni. Büszkén említette meg, hogy nagy siker a Pannónia Házban megnyílt Sajdik Gyűjtemény, de az épület a Váci Ősz több programjának is helyet fog majd biztosítani. A korábban halasztásra került, a rendszerváltás dokumentumaiból Vác Város Levéltára által összeállított gyűjtemény is megtekinthető lesz a következő hetekben.

A Tragor Ignác Múzeum által rendezendő programok közül Forró Katalin igazgatónő a vándorkiállítások és a múzeumpedagógiai programok mellett kiemelte, hogy folytatódnak a nagy sikerű várostörténetet ismertető tematikus séták. Felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan bemutatásra kerül az a kiadvány, amely a domonkos rendi koporsókat mutatja be.

Varga Katalin igazgató a színházi repertoár kapcsán utalt arra, hogy a művelődési központhoz hasonlóan ez a váci intézmény is „tartozik” a művészetkedvelő váciaknak. A korábbi korlátozások miatti elmaradások egy részét a színház is igyekszik a közeljövőben pótolni. Hangsúlyozta továbbá: nem véletlen a rendezvénysorozat mottója, a „Szívvel-lélekkel”, hiszen csak elkötelezetten dolgozva lehet színvonalasan kiszolgálni az igényes közönséget.

Végül a Katona Lajos Városi Könyvtár igazgatója, Cserkaszky Györgyi invitálta a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt a megújult kerttel is büszkélkedő patinás épületbe, ahol a Váci Ősz eseményeivel párhuzamosan is gazdag könyvkínálattal várják az olvasni vágyókat.

A Váci Ősz során megtartandó rendezvények egy része ingyenesen látogatható, mások belépődíjas előadások, de van előzetes regisztrációhoz kötött program is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok