címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Az aradi vértanúkra emlékeztek a váciak

Az aradi vértanúkra emlékeztek a váciak

A kedvezőtlen időjárás miatt idén kettős helyszínen tisztelegtek október 6-án a váciak az 1848-as szabadságharc hősei, az aradi vértanúk emléke előtt.

A művelődési ház aulájában a Himnusz eléneklése után a Váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjai verses irodalmi műsorral idézték fel a vértanúk emlékét, majd Rados Krisztina (képünkön), az iskola történelem szakos tanára mondta el emlékidéző beszédét.

Bevezetőjében kiemelte: hazánk történelme bővelkedik a szabadságért vívott harcokban. Olyanokban is, melyek végül elbuktak, ám példájuk a következő időkre erőt, példát adott a magyarságnak. Így például a levert 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei nélkül nem jöhetett volna el pár évtized múlva a korábbinál nagyobb függetlenség, az élet megannyi területére kiterjedő fejlődés. „Október 6-a mindezekért nem a harag, inkább a dac és mindenekfelett a mártírok előtti tisztelet kifejezője. Olyan hősök tisztelete, akik megértették a kort, a pillanat feladatát” emelte ki Rados Krisztina, aki megemlékezett a 13 aradi vértanú mellett a megtorlás éveiben kivégzett további áldozatról is. Azokról az emberekről, akik életüket áldozták hazájukért, Európa szabadságáért. Megemlékező beszéde végén a tanárnő elénekelte Budai Ilona Isten áldja meg a magyart című dalát.

A Szózat közös eléneklése után a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tiszteletadása mellett a Rózsakertben elhelyezett, aradi vértanúk emléke előtt tisztelgő oszlopoknál idén is egy-egy iskola, intézmény képviselői helyezték el koszorúikat, továbbá a szabadságharc emlékére állított központi táblánál az önkormányzat nevében Kiss Zsolt és Inotay Gergely alpolgármester koszorúzott, illetve a pártok, civil szervezetek, polgárok rótták le kegyeletüket.

Feladó: Városháza

EU pályázatok