címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 16. | kedd
Csongor napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Forradalmi áldozatokra emlékezett a város

Forradalmi áldozatokra emlékezett a város

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából megtartott október 23-i váci eseménysorozat ezúttal is politikai felhangoktól mentesen, méltóságteljes megemlékezéssel zajlott.

A program 2021. október 23-án szombaton délelőtt 10 órakor a Váci Fegyház és Börtön előtti emlékműnél kezdődött. Megemlékező beszédében Szűcs Ágoston István, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének ügyvezető tanácstagja felidézte a váci börtönépület történetét, a politikai elítéltek itt töltött időszakának körülményeit. Megemlékezett az 1956. október 27-i szabadulásukról a váci emberek irántuk érzett szimpátiájáról.

A kegyelet koszorúinak elhelyezését követően dr. Kristóf Béla egykori polgármester, majd Pap Béla református lelkész, Komáromi Kornélia Vác díszpolgára és Kovács Ottó mártír emléktábláját is megkoszorúzták az önkormányzat képviselői, továbbá az áldozatok emléke előtt tisztelgő szervezetek, polgárok. Az utóbbi megemlékezéskor a 22 évesen mártírhalált halt fiatalember naplójából unokaöccse, Kovács Péter olvasott fel részleteket.

Este a Konstantin téren dr. Brusznyai Árpád naplójából és levelezéséből történő részletek elhangzása után dr. Horváth M. Ferenc levéltári igazgató emlékidéző beszédének bevezetőjében felidézte az 1956-ot megelőző hazai és nemzetközi politikai helyzetet. Az ötvenes évek körülményeinek a forradalom kitörésére gyakorolt hatásában és a történések jellemzőiben többször párhuzamot vont az akkori és az 1848-as szabadságharc során lezajlott események között. A városunkban történtek ismertetésében hangsúlyosan említette a váci sajátosságokat, felidézve az itteni napok legfontosabb szerepet játszó személyeit.

Ezt követően jelenlévők elhelyezték a tisztelgő emlékezés virágait és mécseseit dr. Brusznyai Árpád, valamint dr. Rusvay Tibor emléktáblájánál. A Püspöki palotánál a dr. Pétery József emléktábla, illetve a „Világcsodája kereszt” megkoszorúzását dr. Varga Lajos megemlékező beszéde előzte meg. A váci segédpüspök az egykori helyi egyházi vezető életrajzának ismertetése mellett részletesen jellemezte a korabeli társadalmi rendszer és az egyház kapcsolatát, dr Pétery József püspök ebben játszott szerepét, váci vonatkozású tevékenységét.

A pártoskodástól, széthúzástól mentes méltóságteljes tisztelgő programon közreműködött Deli Szófia és Abai-Szabó Tamás, valamint a Madách Gimnázium tanulói: Hevesi Eszter és Fábián Stella.

Feladó: Városháza

EU pályázatok