címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Sok résztvevő sok kérdése a lakossági fórumon

Sok résztvevő sok kérdése a lakossági fórumon

Vác Város Önkormányzata lakossági fórumot szervezett szerdán a Gödön bővülő Samsung gyár szennyvízelvezetése és kapacitásbővítése miatt. A rendezvényen a váci polgárok mellett, Sződligetről és Gödről is sokan voltak jelen. A jelenlévők a felmerülő kérdéseikre kaphattak választ, a megjelent Duna Menti Regionális Vízmű Zrt (DMRV) képviselőitől, a Samsung gyár a meghívás ellenére nem képviseltette magát.

Matkovich Ilona köszöntje után Balogh Zsolt, a DMRV műszaki igazgatója mutatta be a 2024-ig megvalósuló új szennyvíztisztító telep terveit. A 32 milliárdos, hazai forrásból megvalósuló beruházásnál jelenleg a vízjogi létesítési engedélyes tervek elkészítése zajlik. A kivitelezést hamarosan megkezdő cég, a Mészáros és Mészáros Kft, melyet a Nemzeti Fejlesztési Programiroda választott ki.

A szakember elmondta, hogy a Samsung SDI jelzett kapacitásánál jóval nagyobbra tervezik a beruházást. Az aggodalmakra reagálva pedig elhangzott, hogy a Chinoin kútjai jelenleg is használatban vannak és minőségük olyan mint az ivóvíz, de természetesen nem tervezik ennek felhasználását.
Többen kifogásolták már, hogy a szennyvízelvezetés nyomvonala nem ideális, erre válaszul Balogh Zsolt elmondta: közterületen egyszerűbb elvinni a vezetékeket, de a kivitelező tervezőjének bevonásával már érdemben foglalkoznak új nyomvonallal, ami elkerüli Neveleket és Gödöt.

Elhangzott még, hogy a beruházás során a meglévő fogyasztók érdekeit nem érheti kár, és megvalósulásával 7000 köbméterrel nő majd a vízkivételi lehetőség.

A kérdésekre válaszolva több fontos dolgot is megtudhattunk: már 2018-ban keresték meg a DMRV-t, hogy kapacitásnövekedést igényel a Samsung SDI a terjeszkedés miatt; a vízmű online szennyvízmérőt kért beépíteni, amely náluk jelez; a gyár szennyvízének kevés az iszaptartalma, nehézfémeket nem tudtak kimérni belőle, bár többször mérték.

A lakosság részéről több észrevétel is felmerült. Az egyik ilyen volt, hogy figyelőkutakat kellene építenie a Samsungnak, mivel olyan tevékenységet folytat, amely ezt igényelné. Ilyenről egyelőre nem lehet tudni.
Váchoz kapcsolódóan elhangzott, hogy a vezeték építése várhatóan egy év múlva kezdődik. A kerékpárutat két helyen keresztezi majd, de itt átvezetéssel fogják megoldani, tehát nem kerül lezárásra. Az évek óta terjengő bűz továbbra is probléma maradhat, mert az ahhoz kapcsolódó fejlesztés csúszik, így várhatóan jövő ősszel készülhet el.

A fórumot Matkovich Ilona beszéde zárta. A polgármester köszönetet mondott Balogh Zsoltnak és Farkas Egonné üzemeltetési főmérnöknek, hogy igyekeztek válaszokat adni a kérdéskere. Kiemelte: az érintett települések önkormányzatainak és a civil szervezeteknek össze kell fogniuk, hogy valódi tájékoztatást kapjanak, egy a jövőnket érintő beruházással kapcsolatban. Nagyon sok kérdés maradt nyitva, amelyet csak a Samsung SDI tudna megválaszolni. Bízik benne, hogy a jövőben a cég szóba áll majd a lakossággal.

Feladó: Városháza

EU pályázatok