címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. december 1. | szerda
Elza napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Kezdődik a Váci Tél

Kezdődik a Váci Tél

Az első adventi hétvégén, november 27-én indul a Váci Tél eseménysorozat, amely február végéig tart. Matkovich Ilona polgármester a helyi kulturális intézmények vezetőivel sajtótájékoztató keretében ismertette a programokat november 25-én a Curiában.

Hálás időszak a következő, hiszen a családok talán több időt tölthetnek együtt, és közösen részt tudnak venni olyan programokon, amelyeken a gyerekeké a kitüntetett szerep – emelte ki bevezetőjében Matkovich Ilona polgármester. Elmondta: idén is igyekeztek minél színesebb programsorozat összeállítására, hogy igazi ünnepi élményekben részesüljön a lakosság. Ennek egyik új eleme lesz a december 4. és 9. között látható fényfestés is. Emlékeztetett ugyanakkor, mivel a pandémia még mindig köztünk jár, az megnehezítette a szervezést is. Ennek eredményeként hozták meg azt a felelős döntést többek között, hogy nem állíttatnak fel jégpályát a főtéren, ezzel is csökkentve egy lehetséges járványgócpont kialakulásának az esélyét. Hozzátette, idén elsősorban a díszítésre helyezték a hangsúlyt és a kisebb közönséget vonzó programokat részesítik előnyben.

A Pannónia Házban is készülnek az ünnepre, november 28. és december 18. között irodalmi estekkel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, sőt két új minitárlattal is várják az érdeklődőket. A gyerekek számára izgalmas nyomozós játékkal is készülnek, a felnőtteknek pedig lesz ingyenes tárlatvezetés - erről már Michalik Judit, a Madách Imre Művelődési Központ munkatársa számolt be.

Laczi Sarolta, az intézmény vezetője a művelődési házon belüli eseményekről beszélt. Mint mondta, már zajlik a Téli napok programsorozat, ami klasszikus és hagyományőrző elemeivel – mint a Téli tárlat, a Szlovák karácsony vagy a december 5-i Mikulásváró – a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, de egyéb műsorokkal is szolgálnak. Hozzátette, a járványhelyzet súlyosbodása miatt vannak előadásaik, melyek elmaradnak vagy a következő szezonra tolódnak. A Kék házban új tárlat nyílik hamarosan A valóság másik arca címmel.

Nagyon sok örömet tartogató, sikeres időszakot zárt a színház, az előadásaik szívélyes fogadtatásra találtak, bízik a további sikeres folytatásban - foglalta össze dr. Varga Katalin, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezetője. Minden hétvégére van kínálatuk, vígjátékokkal és elgondolkodásra késztető darabokkal egyaránt szolgálnak. Lesz két előadásuk, melyek az 1989-es rendszerváltó romániai forradalomhoz kapcsolódnak. Kimondottan a középiskolás korosztály a célközönsége az Utazás a koponyám körül és az Egy őrült naplója daraboknak. Mikulásváró programjuk december 4-én lesz.

A főtér eseményeit Loksa Levente, a Dunakanyar Rendezvényiroda vezetője ismertette. Hétvégenként délután 16-18 órák között lesznek szervezett programok: váci és Vác környéki művészek lépnek színpadra. A főtéri árusok az ünnephez tartozó gasztronómiai kínálattal várják a vendégeket január 9-ig. A decemberi első hétvégén mikulásvonaton és mikulásbuszon is utazhatnak az idelátogatók.

A Jószomszédi Hálózat nevében Matz Krisztina mondott köszönetet a lakosságnak az egész éves segítségért. Idén a Curiában gyűjtenek a rászoruló családoknak mindennap 13-18 óra között – játékokat, élelmiszert, édességet várnak. A Jószomszéd Hálózat Mikulása hintóval érkezik december 5-én, előtte pedig mézeskalács festésre várják a gyerekeket.

Feladó: Városháza