címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Egyetemisták álmodták újra a Ligetet

Egyetemisták álmodták újra a Ligetet

Több mint húszéves hagyományra tekint vissza a Gyakorló Város Program Vácon, amely során tájépítész hallgatók szakmai gyakorlat keretében fedezik fel a városunkat, megismerkednek annak természeti, kulturális és történeti értékeivel, majd a tanulmányaik alapján olyan terveket készítenek, amelyek mindezek megóvására szolgálnak. Idén ősszel a Szent István Egyetem (SZIE) Tájépítészeti Karának hallgatói kutatása középpontjában a váci Liget és annak környezetbarát fenntartása állt.

A gödöllői egyetem 29 fős csapata az elkészült prezentációjukat a Városházán is bemutatták november 30-án. A program koordinációs vezetője, Bíró György után Inotay Gergely is szeretettel köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester kiemelte: Vác ezeréves múltja miatt rengeteg innovációs lehetőséget, érdekességet, különlegességet hozott és hordoz magában. Ám, „semmi nem lehet olyan izgalmas és romantikus, hogy ne lehetne még izgalmasabbá és romantikusabbá tenni” – tette hozzá. Mint mondta, ezért is nagy öröm számára, hogy a tervek a nagyon szép, ám minden bizonnyal még javítható és fejleszthető Liget területére készültek.

A hallgatók által előadott ötlettervek mind ugyanarra a vezérfonalra épültek: az embert közelebb hozni a természethez. Ennek mentén voltak, akik például a tanösvényt álmodták újra lombkoronaösvényként, ami a Liget különleges fáit mutatná be, voltak, akik a város hangjait, történetileg kiemelt épületeit egy hatalmas szélcsengőn jelenítették meg egyszerre, amit a szél hozna mozgásba, de volt, aki az egykori Szent Mihály templom mását építené meg fagerendákból, és aztán a természetre bízná annak sorsát: hagyná, ahogyan az bekebelezi. A diákok műveit a minimáldizájn és a környezetbarát anyagok jellemezték, hiszen minél egyszerűbb és természetesebb anyagból készül valami, annál könnyebben olvad bele a flórába és faunába.

A rendezvény végén Boromisza Zsombor tájvédelmi szakértő, a SZIE docense fejezte ki köszönetét a város vezetése felé, amiért a programot megszervezhették, és ami idén meglehetősen különleges alkalomnak számított, hiszen csupa külföldi hallgató vett részt a projektmunkában.

Feladó: Városháza

EU pályázatok