címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 8. | szerda
Mihály napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Új, modern városrész épülhet Deákváron

Új, modern városrész épülhet Deákváron

Vác Város Önkormányzata elkészíttette az egykori Esze Tamás Laktanya területének településtanulmány-tervét – a részletekről Matkovich Ilona polgármester számolt be az ES TV Nagyító című műsorában.

A több tíz hektáros, városi tulajdonban lévő területen jelenleg is működik egy Waldorf iskola és óvoda, nemrég épült fel ott a női kézilabda akadémia. A tavalyi év második felében az önkormányzat a területből 3 hektárt értékesített egy magyar élelmiszerlánc részére. A laktanya területének nagyobb része azonban mintegy 20 éve elhanyagoltan áll, benőtte a gaz, a közművek használhatatlanok, a rajta álló régi épületek leromlott állapotban vannak, bár valamelyik még megmenthető – mondta el Matkovich Ilona.

Mivel városunkban nagy az érdeklődés az építési telkek iránt, az önkormányzat úgy döntött, saját koncepciótervet készíttet a laktanya területének egészére. A cél egy önálló, modern, zöldterületekkel gazdagon tűzdelt városrész kialakítása többfunkciós körzetekkel, megőrizve a kertvárosi hangulatot – foglalta össze a polgármester. Az elkészült tervrajz alapján bemutatta, hogyan is épülne be az új városrész. Eszerint sorházak, sportpályák, játszóterek létesülnének, a megmenthető épületek egy részében önkormányzati bérlakásokat alakítanának ki, másik részét (megtartva eredeti funkciójukat) raktárként kiadnák, a régi katonai iskola egyik szárnyában egy idős otthon is helyet kaphatna.

„Ami nagyon fontos, ami miatt komplex kisvárosokban gondolkozunk ezeken a kiesőbb területeken, ez azért van, mert a közlekedés - mindenki tapasztalja - egyre sűrűbb, hiszen egyre többen vagyunk. Azért szeretnék minél több lehetőséget, például Deákváron megvalósítani, hogyha a gyereket el akarja vinni valaki kosáredzésre, akkor ne kelljen feltétlenül átutaznia a városon, hanem Deákváron is megtehesse ezt” – fejtette ki Matkovich Ilona.

A megvalósítás éves szakaszokban történne, a kivitelezés részleteiről még nem született pontos döntés.

***

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a kereskedelmi cég által megvásárolt területre vonatkozó Szabályozási tervmódosítás lakossági véleményezési anyaga a város honlapján a Dokumentumok/Településrendezési eszközök/Településrendezési eszközök módosítása mappában található. A törvény előírásai alapján jelen helyzetben lakossági fórumot nem tartunk. A véleményeket, észrevételeket kérjük, hogy a Főépítészi Osztályra juttassák el elektronikus úton (foepitesz@varoshaza.vac.hu) vagy postai úton (2600 Vác, Március 15. tér 11.) legkésőbb 2022. 01. 15.-ig.

Feladó: Városháza

EU pályázatok