címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte Vác

A Magyar Kultúra Napját ünnepelte Vác

Idén is a Madách Imre Művelődési Központban került sor a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó díjkiosztó ünnepségre és gálára.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-i keltezésű Himnusz-kéziratára emlékezve hazánkban 1989-tõl tartják meg a Magyar Kultúra Napját. Az idei váci ünnepség kapcsán KÖTELÉK címmel nyílt meg a váci művészek alkotásaiból az Emeleti Galériában megrendezett sokszínű kiállítás.

A színházteremben megrendezett ünnepi gálán a Himnusz eléneklését követően Inotay Gergely mondott beszédet. Az alpolgármester ebben éles ellentétként érzékeltette a különbséget a magyar költők, írók által a legnemesebb érzésekről, érzelmekről szóló alkotások és a manapság terjedő, sokszor lepusztított közbeszéd között. Ám – mint mondta – immáron nemzeti kérdés, hogy utóbbi ellen küzdeni kell: hazánkért, értünk, magyarokért. A szónok felidézte azokat a váci programokat, melyekkel a pandémia idején is fókuszban szeretné a város tartani a kultúrát. Majd kifejezte mindannyiunk reményét, hogy az idei év újra az épülésé, a gyors, emelkedő kulturális pályáé lesz. Inotay Gergely végül Kölcsey Ferenc felszólítását idézve („Hass, alkoss, gyarapíts, s a Haza fényre derül.”) tett ígéretet arra, hogy az önkormányzat mindent megtesz ennek érdekében.

A megemlékezés után a város művelődési díjainak átadása következett. Az elismeréseket Matkovich Ilona polgármester, Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt szakbizottsági elnök adta át.

A „Vác Város Közművelődését Segítő Munkáért” díjat Tanai Anna, a Tragor Ignác Múzeum munkatársa vehette át.

A „Vác Város Művelődéséért” elismerést idén Rusvay Kata, a MIMK igazgatóhelyettese érdemelte ki.

„Vác Város Művészeti Díja” kitüntetésben Koltai-Dietrich Gábor, a MIMK művelődésszervezője részesült.

(A díjazottak méltatása mellékletünkben megtalálható.)

Az ünnepélyes percek után a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában Liszt Ferenc Ünnepi hangok című szimfonikus költeményét hallgathatták meg a jelenlévők Farkas Pál vezényletével.

A Magyar Kultúra Napja váci ünnepsége a Szózat közös eléneklésével zárult.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
meltatasok.pdf

EU pályázatok