címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2022. augusztus 16. | kedd
Ábrahám napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Konferencia volt az agglomerációs változásokról

Konferencia volt az agglomerációs változásokról

Három hónappal ezelőtt alakult meg a Magyar Önkormányzatok Szövetségének agglomerációs tagozata, mely résztvevője volt annak a január végén a Budapest Főváros Önkormányzata által szervezett konferenciának, amelyen az agglomerációban felmerült problémákkal foglalkoztak.

Ilyen volt például, hogy míg a fővárosi belső kerületek 60 év alatti népessége felére csökkent, eközben az agglomeráció népessége 60 százalékkal nőtt. Ennek ellenére a hiányzó erőforrások miatt a szükséges infrastruktúra fejlesztések nem, vagy csak részben valósultak meg. Szóba került az is, hogy környező településekre való kivándorlásból jelentős mértékben következnek a közlekedés problémái is: 10 év alatt 40 százalékkal nőtt Pest megyében a regisztrált autók száma.

A rendezvény egyik előadójaként Matkovich Ilona polgármester Vác példájával igyekezett felhívni a figyelmet a közlekedési helyzet nehézségeire. Kiemelte többek között, hogy városunkból nagyon sokan ingáznak Budapestre és ezt leginkább vonattal teszik. Bár az elővárosi közlekedéssel már fél óra alatt elérhető a főváros, sajnos a vasúti közlekedés megbízhatatlan. Problémát jelent az is, hogy a PR parkolók kapacitása nem bővíthető a váci vasútállomás környékén.

A városvezető szerint gondot jelent a Vácon belüli tömegközlekedés is. A Volánbusz kevésbé forgalmas időben feleslegesen közlekedtet csuklós buszokat a városban. Egyelőre ebben a kérdésben nem született megoldás, de a polgármester szerint mindkét félnek érdeke, hogy az integrált közlekedés mielőbb megvalósuljon városunkban.

Feladó: Városháza