címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 18. | csütörtök
Andrea és Ilma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Elfogadták az idei városi költségvetést

Elfogadták az idei városi költségvetést

Egy sor fajsúlyos témát megtárgyaló, a korábbiakhoz képest hosszabb ülést tartott február 16-án Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete. Többek között a grémium nagy többséggel elfogadta Vác idei költségvetését is. Minden napirendi pont nyílt ülésen került megvitatásra.

A szakbizottságok döntései

A plenáris ülést megelőző héten tartotték meg tanácskozásukat az önkormányzati bizottságok. A három közül a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság ülése a szokottnál is tartalmasabb döntéssorozatot hozott, mivel itt történt az építési szabályzattal összefüggő módosításhoz érkezett javaslatok véleményezése is. Természetesen a szakbizottságok áttekintették a 2022-es büdzsé tartalmát és képviselő-testületi elfogadásra javasolták.

A testületi ülés rendeletmódosításai

A szerdai testületi ülés első néhány napirendi pontjában ingatlanügyekben született döntés, majd az éves költségvetésről szóló rendeletalkotás mellett néhány rendeletet módosítottak. Így egy új kitüntetés alapításáról is döntöttek, mely díjjal a városban tevékenykedő, szolgáltatásokkal foglalkozók megbecsülését kívánják emelni. Fontos döntés született a közösségi együttélés váci szabályozásának változásairól is. Eszerint a törvényi korlátozások mellett meghatározták azokat a helyi közterületeket (jellemzően a Belváros utcáit, tereit), ahol tilos lesz a dohányzás.

Az idei költségvetésről – 100 percben

A korábbi évekhez hasonló tematika szerint került sor a 2022-es városi büdzsé vitájára és elfogadására. Az egyensúlyt mutató kiadási és bevételi főösszeg közel 9,5 milliárd forintos. Működésre valamivel több, mint 7 milliárd, beruházásokra, felújításokra mintegy 2 milliárd forint jut majd. Meghatározták a költségvetés végrehajtási szabályait is, melyek hasonlóak a korábbi évek előírásaihoz. Idén is jelentős gondot jelentenek majd a központi elvonások és a kormányrendeletek miatti kiesések. Ráadásul az államtól származó központi bevételek növekedése az infláció töredékét egyenlítik csak ki. Így fontos volt, hogy 2021-ben átgondolt, takarékos gazdálkodást folytatott az önkormányzat. Ez ebben az esztendőben sem fog változni. A város idei működését biztosító büdzsé szavazási sorozatából kiderült, hogy a kormánypárti képviselők nem támogatják a fejlesztések tervezett listáját. A költségvetés egészére – százperces tárgyalás után – 12-en voksoltak „igen” szavazattal, nem fogadta el azt Manninger Péter, Pető Csilla és Pető Tibor.

További fontos döntések

- A testület meghozta azokat a határozatokat, melyek az április 3-án esedékes országgyűlési választás és népszavazás helyi lebonyolításához szükségesek.
- Elfogadták a Polgármesteri Hivatal előző évi munkájáról benyújtott beszámolót és meghatározták, hogy az idén két alkalommal (augusztus 1. és 12., illetve december 27. és 30. között) lesz igazgatási szünet a Hivatalban.
- Vác csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, hogy az egyébként központosított keretek között történő szúnyoggyérítés a jövőben biológiai módszerekkel történjen.
-Jelentősen bővülhet a közterületeket ellenőrző kamerarendszer és tágabb városi területre lesz érvényes az az előírás, mely szerint az épületekhez tartozó várakozóhelyek telken belül építendők ki.
- Igen időigényes volt annak a napirendi pontnak a megtárgyalása és szavazási procedúrája, melyben az építési előírások felülvizsgálatára beérkezett lakossági javaslatokról döntöttek.
- Az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását adta, hogy a kereskedelmi középiskolában a tervezett fejlesztések megtörténhessenek.

Az ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a tervek szerint március 17-én csütörtökön tartja legközelebbi tanácskozását.

Feladó: Városháza

EU pályázatok