címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Uniós reménysugár Vác megújulására

Uniós reménysugár Vác megújulására

A kormány által sorra lenullázott váci pályázatok miatt önkormányzatunk is üdvözli azt a bejelentést, hogy a jövőben a magyar városok pályázatok útján várhatóan szélesebb körben juthatnak hozzá közvetlenül is az uniós forrásokhoz.

Február 16-án hozta meg hatalmas többséggel az Európai Parlament (EP) azt a döntést, melynek tartalma előrevetíti: az eddig egyoldalú – a számára szimpatikus városvezetés által irányított településeket preferáló – kormányfinanszírozás megkerülésével fontos, a korábbiaknál több területet érintő pályázati forrásokhoz juthat például Vác is. Ehhez azonban szükség van arra, hogy települések ezen kibővülő lehetőségét az Európa Tanács és az Európa Bizottság is megerősítse.

Ismert, hogy városunk nem csupán új pályázatok – például útfelújításra benyújtottak – esetében marad ki a központi forrásosztásból, hanem már évek óta a kormánydöntéssel kihirdetett támogatásokat sem folyósítja az állam. Ráadásul az Európa Unió helyreállítási alapjából hazánknak megítélt pénzek is megkérdőjeleződtek a jogállamisági eljárás miatt.

Emiatt különösen fontos az EP határozata, mellyel remény van arra, hogy a további döntési mechanizmusok eredményeként Vác sem a kormány politikai megítélése, hanem a szükséges beruházások alapján kaphat majd szélesebb körben uniós támogatást. Ez azért is különösen indokolt, mert – városunk esetében is – az adott önkormányzat ismeri azokat az elengedhetetlen felújításokat, beruházási célokat, melyek az itt élő emberek javát politikai hovatartozástól függetlenül szolgálja.

Feladó: Városháza

EU pályázatok