címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szlovák Estet tartottak szombaton

Szlovák Estet tartottak szombaton

Még decemberben a Szlovák Karácsony a járvány miatt elmaradt, ezt igyekezett a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat egy Szlovák Esttel most pótolni. Szombaton a Madách Imre Művelődési Központban lépett fel a Vrsatec folklóregyüttes, aki Vác testvérvárosából Dubnica nad Váhomból érkeztek.

A megnyitón dr. Alt Gyula elnök köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra találkozhatnak, hiszen szükség van arra, hogy a magyarországi szlovák nemzetiség tartsa egymással a kapcsolatot.

„Úgy gondolom, hogy a nemzetiségi identitás a szívünkben és a lelkünkben van” – mondta. Emlékeztett rá, hogy a vírus ellenére is igyekeztek rendezvényeket tartani, nyáron egy koncertet szerveztek, és beindult a szlovák nyelvoktatás is. Fontosnak nevezte a parlamenti választásokat, hiszen a nemzetiségek ilyenkor választanak szószólót, aki őket képviseli az országgyűlésben.

A megnyitón az őszi népszámlás fontosságára hívta fel a figyelmet Paulik Antal, a magyarországi szlovákok nemzetiségi szószólója. Elmondta: nagyon fontos, hogy októberben minél többen jelezzék egy településen, hogy szlovák nemzetiségűek, hiszen ettől is függ az önkormányzat támogatása.

A barátság és hűség fontosságát hangsúlyozta Inotay Gergely alpolgármester beszédében. Köszönetet mondott azért, hogy a váci szlovák önkormányzat volt az első, aki a koronavírus terjedésekor létrehozott városi számlára nagyobb összeget utalt.

„Azt a mély barátságot és hűséget szeretném méltatni, amellyel a szlovák nemzetiségi önkormányzat sok-sok éve a város kulturális élete iránt érzett elkötelezettségéből kiváló rendezvényeket hoz a művelődési központba” – mondta. Hozzátette: bízik benne, hogy ha rendeződik a helyzet, akkor újra tud majd a város nyitni szlovák testvérvárosai felé.

A Vrsatec folklóregyüttes nem először lépett fel Vácon, de most is fergeteges hangulatot teremtettek a Madách Imre Művelődési Központban.


Fotó: Menczer Péter

Feladó: Városháza

EU pályázatok