címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Jelentős lépés az önkormányzatiságért

Jelentős lépés az önkormányzatiságért

A váci Városháza adott helyt Nemzeti Ünnepünk másnapján annak a rendezvénynek, melynek fő eseménye a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és az Egységben Magyarországért miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter együttműködését magában foglaló megállapodás aláírása volt.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) szervezésében március 16-án a váci Városházán előbb a szervezet elnöksége tartott megbeszélést. Ezen szolidaritásukról biztosították a határozatlan idejű sztrájkot hirdető pedagógusokat és szó esett az ukrajnai orosz agresszió elől menekülők segítésének összehangolásáról is. Az elnökség felhatalmazást adott az előkészített kötelezettségvállalási nyilatkozat aláírására.

Ezt követően a „Kiállás és kötelezettségvállalás a magyar önkormányzatiság helyreállításáért” című sajtóeseményen – melyen egy sor település polgármestere, illetve alpolgármestere is részt vett – a jelenlévőket házigazdaként Matkovich Ilona köszöntötte. A váci polgármester reményét fejezte ki, hogy az esemény új mérföldkő lesz az utóbbi időben a kormányzati döntések miatt leépített önkormányzatiság ismételt megerősödésében.

A folytatásban kifejtette álláspontját Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, Eszes Béla, Jánoshida, továbbá Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere. A hozzászólásokban szó volt az önkormányzatiság jelenkori magyar helyzetéről, illetve a MÖSZ kormányzat felé benyújtott javaslatairól.

Márki-Zay Péter a választásokat követő új kormányzati stílus elemei közül hangsúlyosan említette az önkormányzatok önállóságának visszaállítását, a központi támogatások rendszerének politikától független, a helyi igényeket figyelembe vevő elosztását.

Ezt követően került sor annak a megállapodásnak az aláírására, mely a magyar önkormányzatiság helyreállítása érdekében a választásokat követően szükséges legfontosabb lépéseket tartalmazza. A dokumentumot Márki-Zay Péter miniszterelnökjelölt, Gémesi György MÖSZ-elnök, továbbá Karácsony Gergely és Eszes Béla MÖSZ-társelnök látta el kézjegyével. (A Megállapodás és a 10 pontban megfogalmazott intézkedés sorozat mellékletünkben megtalálható.)

Csatolt dokumentumok:
mosztizpont.pdf
megallapodasmosz.pdf

EU pályázatok