címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Duna-híd a Belvároshoz vagy az Iskolavároshoz?

Duna-híd a Belvároshoz vagy az Iskolavároshoz?

A napokban különböző médiafelületeken megjelent: előzetes tervek készültek állami megrendelésre a váci Duna-híd helyének meghatározására. Vác Város Önkormányzatának határozott álláspontja szerint az elképzelések a tervekben szereplő módon történő megvalósítása durva beavatkozás lenne városunk épített környezetébe, jelentős mértékben rontaná a váci emberek komfortérzetét és mindennapos életvitelét. Így a városvezetés elutasítja ezen elképzeléseket és mindent megtesz azok módosítása érdekében.

Még az elmúlt esztendő végén történt egyeztető megbeszélés egy új Duna-híd Vác környékén való megépítéséről. Ennek „emlékeztető” dokumentumát több, mint két hónap múltán juttatták el az önkormányzatnak.

A városvezetés és a szakemberek megdöbbenve látták, hogy a két bemutatott alternatíva teljes mértékben figyelmen kívül hagyja mind az itt élők érdekeit, mind városunk épített környezetét. Ugyanakkor a természet- és környezetvédelmi, továbbá a közlekedési szempontokból is ellentétes az eddig ismert tervekkel. Így ellentétes a Helyi Építési Szabályzattal, továbbá a város Integrált Településfejlesztési Stratégiájával is.

A megkapott tervek egyike a Ferences templom vonalában, a Vár előtti területen jelzi a váci lehajtót, hogy a forgalmat a József Attila sétányon a nemzetközi kerékpárút mellett, a Liget északi részénél átvezetve a Gombás patakon átívelő Kőszentes hídhoz irányítsa! Ahhoz a barokk műemlékhez, melynek áteresztő képessége miatt már ma is hatalmas torlódások vannak a 2-es út Vác déli bevezető szakaszán.

A másik elképzelés gyermekeink, a jövő nemzedék egészségét, zavartalan oktatását veszélyeztetné. Ugyanis aszerint a Szentendrei szigetről az Iskolavárosba irányítanák a híd forgalmát. Amely aztán vagy a sportcsarnok és a „Vác Pláza” között, vagy a Bernáth Kálmán református középiskola és a Váci Madách Imre Gimnázium mellé tervezett úton érkezne meg a Balassagyarmati útra. Ez megengedhetetlen környezeti terhelést róna az ott tanuló sokszáz fiatal, valamint a velük foglalkozók számára.

Önkormányzatunk ezúton is biztosítja városunk lakosságát, hogy ezen és minden további, a váci emberek életére erősen negatív hatással bíró kormányzati elképzelés ellen a leghatározottabban fel fog lépni. Nem engedjük, hogy érdekeinkkel szemben, egészségünk, nyugalmunk és gyermekeink élete ellen valósítsanak meg átgondolatlan terveket.

Feladó: Városháza

EU pályázatok