címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 27. | szombat
Zita napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Mária Terézia 305

Mária Terézia 305

Pár nap múlva kezdődik városunk kiemelt programsorozata, a hagyományteremtő rendezvénynek szánt MÁRIA TERÉZIA 305. A négy napon keresztül tartó megemlékezés Mária Terézia születésének 305. évfordulójának és a királynő egykori váci látogatásának állít emléket. A város összes kulturális intézménye csatlakozott, ennek az összefogásnak és együttműködésnek köszönhetően a város polgárai nívós programokon vehetnek részt.

Matkovich Ilona polgármester a Váci Hírnöknek adott interjúban beszélt arról, miért fontos számára ez a rendezvénysorozat. Hangsúlyozta, hogy a város vezetőjeként olyan programokat és rendezvényeket támogat, amik erősítik a város lakóinak identitását és kitért arra is, azért tartja fontosnak a megemlékezést a magyarok királynője látogatásáról, mert ez egy olyan különleges és jelentős esemény a város életében, amihez minden váci polgár kapcsolódni tud és jó alkalmat kínál arra, hogy városunk lakói egymásra találjanak.

„Azt gondolom, hogy Mária Terézia váci látogatása, mint a város közös múltjának jelentős eseménye, eddig nem kapott elegendő figyelmet. Ez egy elszalasztott lehetőség. Dr. Horváth Ferenc, a Mária Terézia váci látogatása című kiadvány szerkesztője, a váci levéltár igazgatója fogalmazta meg frappánsan: nem kisebb dolog történt 1764. augusztusában, mint az, hogy ez a város, ami akkoriban egy elnéptelenedett jobbágyváros volt, elindult a polgárosodás útján" - mondta a polgármester. Hozzátette: reméli, hogy a megrendezésre kerülő kulturális eseményen mindenki talál maga számára vonzó programot.

Feladó: Városháza

EU pályázatok