címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2022. július 5. | kedd
Emese és Sarolta napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Idén sem támogatja a kormány a váci útfelújításokat

Idén sem támogatja a kormány a váci útfelújításokat

Mint korábban arról hírt adtunk, Vác Város Önkormányzata beadta pályázatát a Belügyminisztérium által az önkormányzatok feladatellátását szolgáló fejlesztések támogatására. Azonban az elbírálás után közzétett támogatotti listából – hasonlóan az elmúlt évihez – ezúttal is hiányzik városunk neve.

A január közepén kiírt pályázat kapcsán a váci képviselő-testület egyhangú határozatban döntött arról, hogy a Rádi út felújítására nyújtja be az önkormányzat a jelentkezését. Ez azért is indokolt volt, mivel a rossz állapotú, forgalmas és a környező településeken élők által is gyakran használt út közösségi (autóbusz) közlekedésre is szolgál. Ez a tény a pályázat szerint előnyt élvez az elbírálásnál. A váci pályázatot az illetékes szerv befogadta, majd egyetlen forint forrást sem ítéltek meg városunknak annak érdekében, hogy központi finanszírozás segítse a roppant balesetveszélyes út használhatóbbá tételét. A hivatalos kormányhonlapon közzétett nyertes listából teljesen hiányzik Vác.

A támogatás elutasításáról sem indoklást, sem értesítést nem kapott az önkormányzat, így annak okait nem tudjuk a váci polgárok elé tárni. A váci utak állapotának javítására az önkormányzat az évente befolyt teljes gépjárműadót szándékozott ráfordítani. Azonban a gépjárműadó állami elvétele ezt az elképzelést meghiúsította.

Mivel városunk rendre nem nyer az országos pályázatokon, önkormányzatunk más feladatok terhére százmilliós nagyságrendben csoportosított át költségvetési forrást útfelújításra. Több kisebb munka mellett így kerülhetett sor például a Zöldfa utca és a Budapesti főút legrosszabb részeinek felújítására.

A városvezetés ismételten tájékoztatnia fogja Rétvári Bence országgyűlési képviselőt az ilyen, váci érdekeket semmibe vevő döntések következményeiről. Továbbá megteremti saját erőből a szükséges pénzt a folyamatosan dráguló Rádi úti felújításra.

Feladó: Városháza