címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Felújítások, fejlesztések kapnak pluszforrást

Felújítások, fejlesztések kapnak pluszforrást

Közel félszáz napirendi ponttal tartotta meg munkaterv szerinti ülését május 18-án a váci képviselő-testület. A parlamenti választások miatt áprilisban nem volt plenáris ülés, ezért is több fontos témakörben kellett döntést hozni.

A tanácskozás első részében mind a 15 szavazásra jogosult testületi tag jelen volt és egyhangú döntéssel fogadták el a napirendi sort. (A szünet után Pető Tibor távozott, így jegyzőkönyv hitelesítő váltásra is sor került.) Elsőként arról határoztak, hogy – a kedvezőbb beszerzési ár elérése érdekében – továbbra is más települési önkormányzatokkal közösen szerzi be a város a szükséges földgázt.

Ezt követően elfogadták a – könyvvizsgáló és az államkincstár által is ellenőrzött és rendben talált – 2021-es költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet. Ez kimutatta, hogy a városi vagyon több, mint kétmilliárdos növekedése mellett 2,9 milliárd Ft pénzmaradvány keletkezett a tervszerű, megfontolt és a váci emberek érdekében hozott döntéseken alapuló előző évi gazdálkodás eredményeként.

A város 2021-es zárszámadásáról

A zárszámadás szerinti maradvány lehetőséget biztosít egy sor fontos felújítás és fejlesztés idei betervezésére, a magas infláció miatti szükséges plusz források biztosítására. Ezeket az elképzeléseket már az idei büdzsé aktualizálására irányuló módosítás tartalmazta. A tervek szerint ennek köszönhetően növelhetők az önkormányzati intézményekben szükséges dologi kiadásokra fordítható összegek. Ezen túl többek között:
- 10 millióval több jut az illegális hulladéklerakások kezelésére;
- lesz forrás az egyházi temető színvonalasabb üzemeltetésére;
- de emelkednek például a közvilágításra, parkfenntartásra, településtisztaságra fordítható kiadások is;
- a felújítások közül többek között mód nyílik a gyermekintézmények legfontosabb problémáinak megszüntetésére, a leromlott állapotú művelődési központ sürgető javításaira, a deákvári vízfogó karbantartására, de több jut a tervezettnél például járdafelújításokra is;
- a beruházások közül jelentős pluszforrást kap a Szent István tér rekonstrukciója, a játszóterek fejlesztése, a térfigyelő kamerarendszer és a parkoló automaták felállítása.
Mindezeken felül még mintegy 825 milliós működés tartalékkeret is betervezhető.
A terveket csak az Összefogás frakció képviselői támogatták.

Lépések egy közösségi ingatlan megtartásáért

A folytatásban előbb egy sor ingatlantémában hoztak határozatot a testület tagjai, majd az önkormányzat gazdasági társaságainak előző évi mérlegbeszámolóját és idei üzleti tervét fogadták el. Sajnálatos módon az előző önkormányzati ciklusokban nem megfelelő módon történt Gádor Magda és Nagy Sándor műveinek kiállítása. (A Pannónia-ház pincéje erre alkalmatlan volt.) Ezért még 2018-ban szakvélemény alapján – kármentés miatt – a közszemlére tétel megszűnt. Az örökösök kérték: közös megegyezéssel kerüljön megszüntetésre a szerződés és az alkotások jussanak vissza hozzájuk. Ezzel most a testület egyetértett.

A képviselő-testület ezt követően olyan határozatot hozott, mely szerint a Samsung által szennyvíztisztításra használandó terület engedélyezéséhez szükséges módosító eljárást elindítja. Ennek része lesz lakossági fórum is. Egy másik elfogadott előterjesztés szerint eddig névtelen közterületeket neveztek el. A polgármester újból megerősítette: elkötelezett abban, hogy városunkban kapjon méltó emlékezést Regőczi István atya, ám azt az egyéni indítványt nem támogatta a képviselők döntő többsége, mely szerint ennek érdekében a II. Rákóczi Ferenc téren a korábbi telekviszonyok megváltozzanak.

Egy sürgősséggel előterjesztett és elfogadott határozatsor alapján az önkormányzat lépéseket tesz annak érdekében, hogy az eddig a vagyonkezelésében álló Káptalan utca 16. szám alatt található épületegyüttes megmaradjon a városi közösség hasznosítására és az ingatlan az önkormányzat tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe kerüljön.

A nyílt ülés végén napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek. Mint az a zárt ülés döntéseiről kiadott hirdetményből kiderült, a testület többek között felkérte a négy fideszes képviselőt: módosítsa a helytelen adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozatát.

Az éves munkaterv szerint a képviselő-testület legközelebb június 22-én tart plenáris ülést.

Feladó: Városháza

EU pályázatok