címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2022. július 3. | vasárnap
Kornél és Soma napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

A Régi Zenei Napok a versailles-i udvart hozza el Vácra

A Régi Zenei Napok a versailles-i udvart hozza el Vácra

Idén már 38. alkalommal szervezik meg a Régi Zenei Napokat, melynek ezúttal is Vác ad otthont. A július 2-9. között megrendezett esemény ezúttal a Versailles-i Barokk Zenei Központ társrendezésével valósul meg.

A közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs, a Filharmónia ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nyitó koncertet már hagyományosan július első szombatján tartják.

„Az idei Régi Zenei Napoknak az lesz az egyik különlegessége, hogy a versailles-i udvart hozzuk ide Vácra, a Versailles-i Régizenei Intézettel együttműködésben valósítjuk meg idén először ezt a régi zenei napokat, így nagyon sok francia szó és mondat fog elhangzani azon a héten július 2-a és 9-e között Vácott, főleg a termekben, a tantermekben, de nyilvánvalóan majd az utcákon, tereken, a kávézókban, éttermekben is” – mondta.

A régizenélés legautentikusabb hazai szereplői, vagyis Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve Lalande népszerű műveit szólaltatják meg a szombati nyitókoncerten. A grand motet, - mint francia barokk emblematikus egyházi zenei műfaj - zenekart, kórust és szólistákat felvonultató „nagy motettát” jelent, mely 300 éve nem csendül fel a világon.

A csembalójáték titkaiba a New York-i Julliard professzora enged betekintést július 4-én a Piarista Gimnázium dísztermében. Béatrice Martin Francia variációk című műsora és Couperin darabjai garantálják a nyáresti kikapcsolódást a hangversenyen.

Végül július 9-én két hangversennyel zárul a 2022-es Régi Zenei Napok. A délutáni ingyenes kurzuszáró koncerten a mesterkurzusok hallgatói mutatkoznak be, az este folyamán pedig a fiatalokból álló Ensemble Les Surprises zenekar és kórus ad koncertet a Fehérek templomában, neves szólistákkal és Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével. Műsoron Charpentier és Desmarets darabjai.

Legyen részese Ön is a Régi Zenei Napoknak, a váci lakcímmel rendelkezők számára a koncertjegyek árából 50% kedvezményt biztosítanak. Jegyek válthatók Vácon, a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken, valamint a www.jegymester.hu weboldalon.

Feladó: Városháza