címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 27. | szombat
Zita napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Testületi döntések: fókuszban a város fejlődése

Testületi döntések: fókuszban a város fejlődése

A három évtizedre visszatekintő váci önkormányzatiság történetében még nem fordult elő, hogy a képviselő-testületi tanácskozás rendjéért felelős polgármester utasításait nem vette figyelembe egy jelenlévő személy. Bár – hasonlóan a magyar Országgyűlés működéséhez – a teremben lévő sajtómunkatársak csak a számukra kijelölt helyen tartózkodhatnak, szerdán a Vác Online szerkesztője rendeleten felülinek gondolva magát, nem volt hajlandó erre.

A váci képviselő-testület június 22-én megtartott ülésének elején mutatkozott be a képviselőknek az idén közösen megválasztott két diákpolgármester, Baranyai Balázs és Szilágyi Dávid. Majd még napirend előtt Taskovics Andrea főépítész prezentáció keretében számolt be egy, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésről szervezett észak-európai tanulmányútról.

A napirendi sor – melyben a sokszoros pervesztes kormánypárti propagandaoldal újabb, embereket félrevezető „információja” ellenére sem szerepelt a parkolási rendelet módosítása – egyhangú elfogadása után elsőként Vác Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2021. évi tűzvédelmi tevékenységét vázolta Tót Zoltán tűzoltóparancsnok, mely munkát a képviselők határozattal köszönték meg.

Megemelt pénzek fejlesztésekre, felújításokra

Az intézmény feladatainak zavartalan feladatellátását segítendő a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ is kapott egyszeri bérlőkijelölési jogot. A büdzsé módosítása nyomán a város szociális intézményeinek költségvetése az ágazati pótlék biztosításával emelkednek. De újabb 20 milliót csoportosítottak át az illegális hulladéklerakások felszámolására is. Az infláció és az anyagárak emelkedése miatt több beruházáshoz kellett pótforrást adni, így például immár 70 milliós városi finanszírozás szükséges az induláskor még tisztán központi támogatásúként propagált bölcsődeépítéshez.
Mivel a kormány idén sem adott egyetlen fillért sem – viszont a gépjárműadó elvétele miatt 2022-ben is hiányzik az útfelújításokra korábban erre szánt mintegy 100 milliós forrás – a váci utak javítására, immár közel 150 millió forintos összegből kell például a Rádi úton közlekedhetővé tenni az útburkolatot. De megemelték a Külső-Gombási út javítására szánt összeget is.

Kenéz doktor nevét viseli az idősotthon

A grémium egyetértett azzal, hogy az Idősek Otthona és Klubja felvegye dr. Kenéz Zoltán egykori főorvos nevét. Döntöttek arról is, hogy három, múzeumi feladatokat ellátó ingatlant a város ingyenes tulajdonba kéri az államtól.

Inotay Gergely alpolgármester indítványára a gyermeke(ke)t egyedül nevelő váci szülők számára az önkormányzat idén júliusra és augusztusra biztosítja, hogy 10 alkalommal féláron látogathassák a művelődési központ saját rendezvényeit, illetve vehessék igénybe a sportlétesítményeket (például a strandot). A város pályázik a Honvéd emlékmű talapzatának és környezetének felújítására. Döntés született arról is, hogy a várható nagy gépjármű forgalom miatt ideiglenes várakozóhelyeket jelölnek ki a Vigalom idejére, melyeket egységesen 1.000 forintért vehetnek igénybe az idelátogatók. Matkovich Ilona polgármester előterjesztését elfogadva nyugvópontra került az a többhónapos folyamat, melynek eredményeként a II. Rákóczi Ferenc tér zöldterületének elnevezése után a park Regőczi István atya nevét veszi fel. Az elnevezéshez nem adta támogató szavazatát Mokánszky Zoltán, Pető Csilla és Pető Tibor.

Az ülés folytatásaként egy sor telepítési tanulmányról és településrendezési szerződésről született határozat, majd a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra. A nyílt ülés végén napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek. Az utóbbi során elhangzott többek között, hogy egy önkormányzati képviselő minősíthetetlen módon viselkedett az egyik szociális intézményben. A polgármester az ügy kivizsgálását ígérte.

A nyári szünet előtt a tervek szerint még egyszer tart plenáris ülést a testület, ennek időpontja július 20.

Feladó: Városháza

EU pályázatok