címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Kész a tanulmány egy termálkútra

Kész a tanulmány egy termálkútra

Mint azt korábban megírtuk ( TERMALKUT ), elindult az a tervezési munka, melynek célja: az uszodához lehetőleg minél közelebb olyan termállelőhely felkutatása, melynek magas hőfokú vize ellátja a strand és uszoda szükségletét, esetleg energiaforrásként további felhasználásra is alkalmas lehet.

Az új kút szükségességét az indokolja, hogy a jelenlegi, 1968-ban fúrt kút állapota koránál és műszaki állapotánál fogva kritikus, szükségessé vált új, ideálisabb hőfokú és hozamú vízlelőhely feltárása. A váci strand és uszoda gazdaságos üzemeltetéséhez a jelenlegi kút, 28 fokos kitermelt víz hőfoka éppen hogy csak elégséges. Egy melegebb hőforrással a medencék melegebb termálvízzel való feltöltése mellett megoldható lenne az uszoda jelentősen gazdaságosabb fűtése, illetve erről a vízről üzemelhetnének a mosdók, zuhanyzók.

A Váci Sport Kft. ügyvezetője, Gulyás Zoltán tájékoztatása szerint a napokban elkészült a “Vác város termálvíz földtanából, leendő új kút/kutak termálvíz bázisáról” című tanulmány. Eszerint az uszoda előtt található területen 35-40 °C hőmérsékletű, a jelenlegi kúttal azonos összetételű termálvíz nyerhető ki biztonságosan és megfelelő vízhozammal. Ezzel a fejlesztéssel már kiváltható lenne a több mint 50 éves kút és üzembiztossá tehető a városi strand és uszoda jövőbeli vízellátása.

Amennyiben a jelenlegi tanulmány pozitív elbírálást kap, megkezdődhet a megvalósításhoz szükséges munka pályáztatása, a szükséges engedélyek beszerzése, és a kutak kiépítése. A tervezett beruházás a város életében is jelentős mérföldkő lenne, amelynek előnyeit a váci lakosság mellett a turizmus jelentős fejlődése is követheti.

Feladó: Városháza

EU pályázatok