címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A fideszes váci vezetés törvénytelen gyakorlatát támadta meg a Fidelitas helyi elnöke

A fideszes váci vezetés törvénytelen gyakorlatát támadta meg a Fidelitas helyi elnöke

Vagy el sem olvasta a Közbeszerzési Hatóság határozatát, vagy szövegértési gondjai lehetnek a váci Fidelitas vezetőjének. (Esetleg belső személyi ellentétek húzódnak az eset mögött?) Bejelentése szerint ugyanis olyan, korrupciósnak és hűtlen kezelésnek mondott ügyekben fordult a rendőrséghez a korábban már több politikai öngólt vétő fiatalember, melyek döntő része (a Közbeszerzési Hatóság által említett 11 esetből 9-ben) egyértelműen a korábbi FIDESZ-KDNP városvezetés a hibája. (A maradék két ügyet is ők indították el, de azok intézése átnyúlt a mai önkormányzat idejére.)

Idén augusztus 26-án kelt az a határozat, amelyben a Közbeszerzési Hatóság Vác Város Önkormányzatának Gazdasági Hivatalát (GH) a 2019 és 2022 közötti időszakra kiterjedő vizsgálat megállapításai alapján 1.6 millió forintra bírságolta. A Fidelitas helyi elnöke ez alapján tett feljelentést a Váci Rendőrkapitányságon. Mivel a Hatóság nem vizsgálta a korábbi időszakot, nem is tárta fel, hogy a szóban forgó beszerzésre a GH 2008. óta nem írt ki közbeszerzési pályázatot. A vizsgálatban most kifogásolt 11 tételből 9 eset az előző, Fördős Attila vezette önkormányzathoz, illetve az általuk megbízott GH-vezetéshez – a helyi KDNP-elithez tartozó Szentiványi Erikához és Kriksz Istvánhoz – köthetőek. Ezek a zömében határozatlan idejű szerződések alapvetően határozták meg a korábbi évek s még napjaink beszerzési gyakorlatát.

Változtatás ezen a területen is akkor indult meg, amikor 2021. januárjában új vezetője lett a GH-nak. Belencsák Ágnes elkészítette 2021-es közbeszerzési tervet, és az már tartalmazta az élelmiszer beszerzésre vonatkozó kötelezettséget is. A szabályoknak megfelelően az idei évre már megtörtént a közbeszerzési kiírás.

Az átállás azonban sajnos több időt igényelt, mert 13 éve nem volt érvényes közbeszerzés a kötött szerződések mögött, ráadásul a pandémia miatt az étkezésért fizetendő rögzített árak mellett jócskán megemelkedtek az alapanyagárak mindenütt. Az iskolák és kollégiumok részleges bezárása miatt pedig 2021. májusáig kérdéses volt az étkeztetésben résztvevők létszáma, hiszen 2020-ban, a pandémia első hullámában a korábbi mintegy 4000 adag helyett a konyháinkon 150-200 adagra csökkent a napi feladat. A 2021-ben kötött két kifogásolt szerződés kifejezetten kis értékre, a közbeszerzési kötelezettség határát el sem érő összegre történt.

Összességében elmondható, hogy a Fidelitas-elnök gyakorlatilag az előző, FIDESZ-KDNP vezette városvezetést, és az általuk megbízott korábbi hivatalvezetőt, Szentiványi Erikát és helyettesét, Kriksz Istvánt jelentette fel azon elhibázott gyakorlatért, amely során 10 éven keresztül nem a Közbeszerzési Törvénynek megfelelően zajlott Vácon a nyersanyagok beszerzése.

A rendőrségi nyomozás során bizonyára lesz hivatalos dokumentum arról, hogy milyen hanyag és törvénytelen módon vezette a várost a maga idejében a FIDESZ-KDNP. Azonban sajnos a büntetést a mindenkori önkormányzatnak, jelesül a 2019-ben megválasztott új városvezetésnek és Gazdasági Hivatalának kell kifizetnie – a váci emberek pénzéből, mely összeget sok minden hasznosabb dologra lehetne fordítani, főleg a bekövetkezett, kormánydöntések okozta rezsiválság idején.

Feladó: Városháza

EU pályázatok