címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2023. december 1. | péntek
Elza napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Zajlik a városházi tető megmentése

Zajlik a városházi tető megmentése

A váci barokk Városháza látványos felállványozása mellett immár egy helyszínre telepített daru segítségével folytatódik a műemlék épület egyes részeinek legszükségesebb felújítása.

Több évtizedes problémára jelent halaszthatatlanná vált megoldást a korábbi kormánydöntések okozta elvonások és bevételkiesések után kapott 200 milliós visszapótlásból elkészülő javítás. Mint azt a Műszaki Osztálytól megtudtuk, a patinás épület több része is erősen megrongálódott. A tetőszerkezet hosszú időn át fennálló beázások okozta komoly károsodása miatt főelemeket kell cserélni annak érdekében, hogy a tetőszerkezet megfelelően jó műszaki állapotba kerüljön, emellett teljes héjazatcsere szükséges, hogy a rendszeres beázások megszűnjenek.

A műszaki szükségesség miatt nem halasztható a barokk részek műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő felújítása, illetve az újabb épületszárnyakon található kisebb lapostetős szakaszok és lemezfedések javítása. Sajnos, az előző években elmaradt karbantartási munkák miatt az épület több irodája már kisebb esőzések után is beázik, amely fontos dokumentumok védelme mellett az ott dolgozók tevékenységét is ellehetetleníti.

Bár az időjárás az elmúlt napokban komolyan hátráltatta a munkát, a szakemberek remélik, hogy a felújítások, javítások nyomán hamarosan megszűnnek az eddig tapasztalt állagromlások és a méltán világhírű barokk főterünk patinás épülete immár belső terében és szerkezetének minőségében is méltó dísze lesz városunknak.

Feladó: Városháza

EU pályázatok