címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Az eddigi alsóvárosi eredmények képviselői összefoglalója

Az eddigi alsóvárosi eredmények képviselői összefoglalója

Kedden délelőtt a Zöldfa utcában nemrég kialakított új parkolóknál a három alsóvárosi képviselő vázolta a 2019-es megválasztásuk óta elvégzett felújításokat, fejlesztéseket.

Az Összefogás frakció tagjai közül a 4. számú választókörzet képviselője, Ferjancsics László bevezetőjében elmondta: a szokásos évértékelőjükben kitekintést adnak az eltelt három esztendő munkájára is. Elmondta: azonosan gondolkodnak arról, hogy jelentős előrehaladás történt, választási programjuk fontos ígéreteit sikerült megvalósítani, mind a közlekedési feltételek, mind az intézményi, illetve a közösségi területek felújításában.

A közlekedésfejlesztések közül a legfontosabbnak a városrész szinte teljes egészét érintő súlykorlátozás bevezetését említette. „Az idei év fontos feladata lesz ezen súlykorlátozások betartásának ellenőrzése” – emelte ki. A közösségi közlekedés fejlesztése kapcsán az alpolgármester emlékeztetett rá: 2022-ben lett teljes a városrészeket jobban összekapcsoló járathálózat, amely több, eddig nehezebben elérhető városi pontokhoz, fontos intézményekhez segít eljutni. Ezek közül is kiemelendő az iskolavárosi kapcsolat javítása. De értékelése szerint Alsóváros az utóbbi években nagyot lépett mind a közösségi, mind az egyéni, mind a gyalogos közlekedés biztonságosabbá, komfortosabbá tételében.

Fehér Zsolt csatlakozott Ferjancsics László azon felsorolásához, amely több tucat új kialakítású parkolóhely létesítéséről szólt. Majd részletezte az út- és járdafelújításokat, fejlesztéseket. Mint hangsúlyozta: évtizedes elhanyagoltság után újult meg a nagy átmenő forgalmat lebonyolító Zöldfa utca aszfaltrétege. Alapos előkészítő munka után sikerült a Budapesti főút legrosszabb állapotban lévő szakaszát felújítani és tisztán önkormányzati forrásból végre járhatóvá vált a Rádi út sok veszélyt okozó része is. Ez utóbbit az egyik legjelentősebb városi fejlesztésként értékelte.

A Földváry lakótelep sűrűn lakott 5. számú választókörzetének képviselője sorolta azokat az alsóvárosi területeket is, melyek vállalkozói, fenntartói és önkormányzati finanszírozás segítségével váltak használhatóbbá. A közlekedés mellett a turisztikai célokat is jól szolgálta a kerékpárút fejlesztése. Az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke kiemelte azt is, hogy az eltelt 3 évben több száz méter járdaburkolatot újítottak fel, valamint megkezdődött az úttestek és járdák közötti részek akadálymentesítése is. Két új buszvárót is kialakítottak az alsóvárosi körzetekben és a Földváry téri buszperon is használhatóbbá vált a gyalogosok számára.

Az ismertetőt Kiss Zsolt, a 6. számú választókörzet képviselője zárta. Aki hangsúlyozta: mindhárman a „Teret a rendnek, rendet a térnek!” jelszóval igyekeznek szűkebb pátriájukban, Alsóvároson is élhetőbb környezetet biztosítani. Munkájuk eredményeként például a parkok, játszóterek állapotában történt látható fejlődés. Két nagy játszótéren – a Magyar utcai („hajós”) és a Zöldfa utcai parkban – jelentős eszközfelújítás és új játékok telepítése történt. A város egészét jellemző fásítási program fontos része Alsóváros is. De az évtizedes útszegély melletti lerakódások megszüntetése is javította a környezetet, a levegő tisztaságát.

Az intézmények állapotjavításai közül az alpolgármester kiemelte a művelődési központ tetőszigetelésének megoldását, illetve két gyermekintézmény tetőszerkezetének felújítását. A Vám utcai óvodában újjászületett a konyha és korszerűbb energetikai rendszert alakítottak ki az intézményben. A közvilágítás fejlesztésének keretében több tucat szolárlámpa segíti az energiával történő takarékosságot. A város rendben tartásának fontos lépcsőfoka volt a hulladékudvar megnyitása, amely segíthet megszüntetni a felszámolandó hulladékszigetek környékének korábbi problémáit. Kiss Zsolt végül megemlítette: az önkormányzat által üzemeltetésre átvett alsóvárosi temetőben láthatóan nagyobb rend és tisztább környezet fogadja a látogatókat.

Feladó: Városháza

EU pályázatok