címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2023. február 9. | csütörtök
Abigél és Alex napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Vác a magyar kultúra napját ünnepelte

Vác a magyar kultúra napját ünnepelte

A Kultúra Magyar Városa idén is méltóképpen tisztelgett nemzeti Himnuszunk születési évfordulója előtt. Zsúfolásig megtelt pénteken este a Váci Dunakanyar Színház az idei díjátadó gálára.

Éppen két évszázada, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-re dátumozta a Himnusz-kéziratát. Erre emlékezve 1989-től tartják meg a magyar kultúra napját hazánkban. Az idei ünnepségen a Himnusz közös eléneklése után Matkovich Ilona mondott beszédet.

A polgármester megemlítette, hogy mindenkinek mást jelent a magyar kultúra, ki-ki érdeklődési köre szerint helyezi előtérbe a maga számára a képzőművészetet, a zenét, az irodalmat vagy éppen a filmeket. Ugyanakkor mindenkit óva intett attól, hogy a magyar kultúrát vagy annak egyes ágait más kultúrák fölé emelje. Matkovich Ilona felidézte a nemrég elhunyt Morcsányi Géza munkásságának a magyar kultúrára gyakorolt hatását, majd zárásként a magyar kultúra napja kezdeményezőjének, Fasang Árpád zongoraművésznek a gondolatát idézte: „Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

A polgármesteri beszéd után a város művelődési díjainak átadása következett. Az elismeréseket Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester adta át.

A „Vác Város Közművelődését Segítő Munkáért” díjat Janik Erika, a Madách Imre Művelődési Központ információs és jegypénztáros munkatársa érdemelte ki.

A „Vác Város Művelődéséért” elismerést dr. Varga Katalin, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója vehette át.

A „Vác Város Művészeti Díja” kitüntetésben a Váci Ifjúsági Fúvószenekar részesült.

(A díjazottak méltatása mellékletünkben megtalálható.)

Az ünnepélyes perceket követően a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar előadásában Antonin Dvořák Újvilág szimfóniáját hallgathatták meg a jelenlévők Sándor Bence vezényletével.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
kulturameltatasok.pdf