címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 23. | kedd
Béla napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Megújult a Városháza tetőtere

Megújult a Városháza tetőtere

Több évtizedes problémára jelentett megoldást városunk Főterén egy újabb patinás épület látványos felújítása: befejeződtek a Városháza tetőszerkezetének megmentését célzó munkák. A beruházásról hétfőn a helyszínen tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Matkovich Ilona felidézte, hogy a kormánydöntések okozta elvonások és bevételkiesések kevesebb, mint felére megítélt korábbi kompenzációt központilag megcímkézett célokra kapta a város. Ezeket a célokat a fejlesztési igények közül néhányra, többek között a Városháza tetőszerkezetének felújítására lehetett elkölteni.

A polgármester elmondta, hogy az előző években elmaradt karbantartási munkák miatt az épület több irodája már kisebb esőzések után is beázott, amely fontos dokumentumok károsodása mellett az ott dolgozók tevékenységét is ellehetetlenítette. Matkovich Ilona köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy megszépülhessen a barokk műemlék. Kiemelte a kivitelező cég munkáját, amely már több patinás épület felújítását oldotta meg magas színvonalon.

Urbán Péter, a kivitelező UTI Kft. ügyvezetője ismertette az elvégzett munkák közül a legfontosabbakat. A tetőszerkezeten a hosszú időn át tartó beázások miatt főelemeket kellett cserélni. Nem volt halasztható a barokk részek műemlékvédelmi szempontoknak megfelelő felújítása, továbbá az újabb épületszárnyakon található kisebb lapostetős szakaszok és lemezfedések javítása is megtörtént. A felújítás alatt sor került a főtéri homlokzaton található három szoboralak megtisztítására is. Ezeket új módszerrel rögzítették vissza, így már nincs szükség a korábbi kitámasztásra.

A kivitelezés bruttó mintegy 160 milliós költségéhez még tízmilliós nagyságrendű tervezési és engedélyeztetési kiadás is társult. A munkaterületet tavaly szeptemberben vette át a kivitelező.


.

Feladó: Városháza

EU pályázatok