címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Négy hónapja idegen tulajdonban a váciak közös ingatlana

Négy hónapja idegen tulajdonban a váciak közös ingatlana

Immár négy hónap eltelt azóta, hogy ingyenesen magánkézbe került a korábban különböző közösségi célokat (könyvtár, kiállítóterem) szolgáló városi épület, a Káptalan utca 16. alatti ingatlan.

Az önkormányzat ugyan mindent megtett annak érdekében, hogy az áprilisi választások időszakában hozott kormányrendelet ne léphessen életbe, a Váchoz semmilyen módon nem kötődő zebegényi Dunakanyari Védegylet birtokába adták az épületet.

***

Tavaly november 21-én már hivatalosan is ingyenesen átkerült az ingatlan tulajdonjoga a Váchoz semmilyen módon nem kötődő a zebegényi Dunakanyar Védegylet Alapítványhoz.

Ugyanezen a napon Matkovich Ilona levélben fordult a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz. A polgármester ebben tájékoztatta Csák János minisztert az ingatlan korábbi közösségi hasznosításáról, illetve a jövőbeli tervekről. A váciak közösségi terének városon kívüli alapítványnak történt térítésmentes átadása nyomán a Tragor Ignác Múzeum által használt kiállítóterem megszűnt szolgálni az itt élők és a városba látogató turisták kulturális igényét. Mindezzel a múzeumunk kilátástalan helyzetbe került, mivel használható helyiség nélkül feladatainak ellátása megkérdőjeleződött.

Az illetékes minisztériumba 2022. november 21-én elküldött polgármesteri levélben Matkovich Ilona szakmai együttműködést kért a helyzet váci emberek érdekében történő rendezéséhez. A minisztériumból egy hónap múlva, 2022. december 20-án érkezett válasz, amelyben „tekintettel a kérdés összetettségére”, csak a 2023-as évben ígértek választ. Önkormányzatunk azóta nem kapott reagálást az ügyben.

Feladó: Városháza

EU pályázatok